Verduurzaam je tuin met deze tips

| |

We kennen ze allemaal: lijstjes met tips om je huis te verduurzamen. Maar wat we minder vaak tegenkomen, zijn ideeën om je tuin milieuvriendelijker te maken. Daar breng ik vandaag verandering in. Want deze blog is volledig gericht op het verbeteren van je tuin. Cut the environment some slack met deze tips voor een duurzamere tuin.

1. Zet een regenton in je tuin

Er vallen steeds intensere, korte buien. In een korte tijd valt er dan een flinke hoeveelheid regen. Hierdoor krijgt het water nauwelijks de kans om de bodem in te zakken en kan er wateroverlast ontstaan. Daarnaast is het steeds langere periodes warm in ons landje. Vorig jaar nog zorgde dit voor maatregelen door waterschaarste. Hoe fijn is het om water te besparen en in die periodes water voor je tuin te kunnen putten uit je eigen regenton? Daarmee bespaar je zo een flink aantal liter per week (+/- 100L per kwartier). Nog een voordeel: door het gebrek aan kalk is regenwater beter voor je tuinplanten, maar ook je kamerplanten hebben dit liever dan kraanwater.

2. Gebruik een waterbesparende sproeier

We ontkomen er niet altijd aan om kraanwater te gebruiken voor onze tuin. Als je het doet, doe het dan op een bewuste manier. Er zijn genoeg waterbesparende sproeiers die je daar een handje bij kunnen helpen. De Micro Drip set van Gardena, bijvoorbeeld. Dit is een slim bewateringssysteem waarmee je rijen bomen, beplante zones en je moestuin bewaterd. Zonder (te)veel water.

Lees meer tips om water te besparen.

3. Vervang tegels voor een boompje, planten of gras

Als je een tuin met tegels hebt en wat meer groen wilt, kun je natuurlijk een boom of planten in een pot neerzetten. Een beter alternatief is om een paar tegels te wippen. Je graaft het witzand een stukje uit en vervangt het voor tuinaarde. Daarna plant je de boom, één of meerdere planten of gras. Je vangt dan drie vliegen in één klap: een groener aanzicht, je stimuleert een beter bodemleven en bij een felle bui kan het regenwater sneller wegzakken.

Tegels eruit, boompje erin

4. Koop materiaal dat lang meegaat

Spullen kopen – en vooral het afval dat daarmee gepaard gaat – is de nummer één als het gaat om impact op het milieu. Dat geldt niet alleen voor gadgets, meubels en kleding, maar natuurlijk ook voor items voor de tuin. Ga je nieuwe spullen kopen? Kies in ieder geval voor tuininrichting die lang meegaat. Wil je er een schepje bovenop doen, kies dan voor spullen van materiaal dat biologisch afbreekbaar en op een eerlijke manier verworven is. Dus die krakkemikkige plastic stoeltjes zou je lekker kunnen laten staan 😉

5. Plant verschillende bloemen en planten voor bijen

Het is je vast niet ontgaan dat het niet zo goed gaat met de bijen in Nederland. Pesticiden en het verdwijnen van leefgebied zijn de grootste redenen voor de inkrimping van de bijenpopulatie. En dat terwijl deze insecten belangrijk zijn voor de bestuiving van (voedsel)gewassen. Wil je hier wat aan doen in je tuin, dan is dat helemaal niet zo moeilijk. Want wat bijen vooral nodig hebben is voedsel. Plant daarom verschillende (inheemse) planten en bloemen zodat bijen hier hun nectar uit kunnen halen. Wij zien bijvoorbeeld veel bijen bij onze lavendel en tijm. Voorbeelden van andere planten en bloemen die goed zijn voor bijen: Campanula, kruiden zoals rozemarijn en bieslook, de Buddleja (vlinderstruik), kogeldistel en Phacelia.

6. Kies bewust voor planten die minder water nodig hebben

Het werd net al even benoemd: droogte en waterschaarste. Daarom is het niet eens zo’n gek idee om in je tuin ook te kiezen voor planten die minder water nodig hebben. Er zijn meer planten mogelijk dan je denkt! Sterker nog: misschien heb jij ze al wel in je tuin staan. Chrysanten, vlijtig liesje, varens en bamboe zijn populaire planten die wel tegen een droog stootje kunnen. Maar ook planten zoals oregano, de eerder genoemde kogeldistel, tijm, vingerhoedskruid, gipskruid en dovenetel kunnen goed tegen droogte.

7. Maak gebruik van de zon voor je lichtvoorziening

Nu de zon steeds meer schijnt, wordt het interessanter om apparaten op zonne-energie te gebruiken. Een kleine investering is bijvoorbeeld lampjes op zonne-energie. Als je denkt dat je voor solarlampjes alleen kunt kiezen uit die staande RVS variant, dan heb je het mis. Want het aanbod is de laatste jaren flink gegroeid. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Met een solarlamp geniet jij niet alleen overdag van de zon, maar indirect ook ’s avonds. Dubbel plezier!

Dat waren een aantal tips om je tuin te verduurzamen. En ik weet het. Verduurzamen kan soms voelen als een druppel op een gloeiende plaat. Maar bedenk je dat iedere stap er eentje is. Dus iedere tegel die jij eruit wipt en ieder bij-vriendelijke bloem is meer dan niets. Je groeit er vanzelf in!

Heb jij nog goede tips om je tuin milieuvriendelijker te maken? Deel het in een comment!


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

Plaats een reactie