Bold Smart Lock review: onze ervaring met een slim slot

| |

Je huis binnenkomen zonder sleutel: dat kan met de Bold Smart Lock. Een slim slot met SKG*** keurmerk. Wij haalden het slot in huis en plaatsten het op de voordeur. Vandaag deel ik in een review hoe wij het slimme slot van Bold ervaren.

Inhoud:
In het kort
Unboxing
Monteren
Bold slot review
Conclusie
FAQ

De Bold Smart Lock in het kort

De Bold Smart Lock is een zogenaamd slim slot van het Nederlandse merk Bold. Dit slot maakt huissleutels overbodig: je gebruikt je smartphone of tablet om je woning binnen te komen. Met de app ontgrendel je het slot en daarna draai je het handmatig open. Is je telefoon leeg? Ook dan kom je dankzij de back-up pincode sleutelloos binnen. Uit veiligheidsperspectief is dit slot ook een goede optie: daar zorgt het SKG*** keurmerk voor. De Bold Cylinder kost €199,00. Het slot is te koop via Bold.nl, Coolblue en Tink. Wil je het slot in combinatie met andere smart home producten? Dan kun je het beste even bij Tink kijken voor interessante combi prijzen.

Bold Smart Lock unboxing

Wanneer je het Bold slot besteld bij Tink, wordt het bij je thuis geleverd in een kartonnen doos. Hierin vind je, afhankelijk van je bestelling, één of meerdere oranje doosjes. Het kleine formaat zegt overigens niets over het gewicht. Door het slot ligt het geheel vrij zwaar in de hand. Wanneer je de verpakking opent, vind je hierin:

 • Het slot
 • Drie verlengstukken 
 • Een inbussleutel
 • Twee schroefjes
 • De gebruiksaanwijzing
Bold Smart Lock review
Unboxing Bold Smart Lock
Bold slot review

De verpakking van het slot bevat geen papieren poespas, een enorme gebruiksaanwijzing of een onnodig grote verpakking. Dit zijn dingen die ik in het kader van milieuvriendelijkheid pluspunten geef. Daarnaast ziet de verpakking er ‘sleek’ uit. Nog een pluspunt, want het oog wil natuurlijk ook wat.

Het slimme slot monteren

Tijd om het slot te monteren. Zorgen maken zou ik het niet noemen, maar ik was wel erg benieuwd of het makkelijk zou gaan. Zou het wel echt goed passen, bijvoorbeeld? Wat blijkt: het is heel simpel, het past perfect én het is zo gebeurd. Je haalt de huidige cilinder uit je deur door de bout uit de zijkant te draaien. Vervolgens haal je de knop – die aan de buitenzijde van de komt – van de Bold cilinder af en bevestig je de Bold cilinder in de deur. Daarna zet je de knop op de buitenzijde van je huisdeur en is je Bold Smart Lock klaar om gekoppeld te worden aan je telefoon. Het duurde ons 5 minuten om het huidige slot te vervangen voor het slimme slot. Kind kan de was doen!

Slot demonteren voor slim slot
Bold slot installeren

De Bold Smart Lock koppelen

Oké, hij zit erop. En dan? Dan installeer je de app (Android of iPhone/iPad) en maak je hier een account in aan. Je moet jezelf twee keer verifiëren: één keer voor het mailadres en één keer voor je telefoonnummer. Daarna zet je bluetooth en de locatie op je smartphone aan. Vervolgens druk je de deurknop 5 seconden in. De app herkent het slot binnen no-time en dan is het slot gekoppeld. Voila: het slot is klaar voor gebruik. 

Bold slot app

Onze ervaring met de Bold Smart Lock (review)

We gebruiken het slot nu sinds september 2020 voor de voordeur van ons nieuwe huis. Het gebruik van het slot voelt de eerste keren onnatuurlijk. Je pakt al je hele leven je sleutelbos erbij om een deur te openen en nu is die handeling opeens anders. Ik moet dan ook eerlijk zeggen dat ik een keer of twee naar mijn sleutels heb gegrepen terwijl ik voor de deur stond. 

Hoe gek het de eerste keren ook voelde, het went toch echt wel snel. Een week na de installatie van het slot voelde het als normaal. In de praktijk vergt het openen van de deur wel wat meer denkwerk en kost het één handeling meer dan een normaal slot. Daarnaast zitten er een paar seconden tussen het moment dat je in de app op de ontgrendel knop drukt en het moment dat je het slot daadwerkelijk open kunt draaien. En ook wanneer je de deur uitgaat moet je het slot zelf dichtdraaien. Op deze wijze is het dus niet per se efficiënter.

Bold Smart LockBold Smart Lock met auto unlock functieNormaal slot
1.Telefoon uit zak of tas pakken1. Slot opendraaienSleutelbos uit zak of tas pakken
2.Telefoon ontgrendelen2. Deur openenJuiste sleutel vinden
3.App openenSleutel in het sleutelgat steken
4.Op knop klikken om slot te ontgrendelenSlot opendraaien
5.Slot opendraaienDeur openen
6.Deur openen
Handelingen voor het openen van Bold Smart Lock versus een normaal slot

Wat het wél efficiënter maakt, is de auto-activatie functie. Hierbij worden stap 1 t/m 4 weggenomen. Wilco maakt hier inmiddels een paar maanden gebruik van. Zodra hij in de buurt van het slot komt, wordt het slot geactiveerd. Het is dan alleen nog een kwestie van de knop opendraaien. Hij vindt deze functie erg handig: je kunt je telefoon gewoon in je zak laten zitten. De enige voorwaarden zijn dat je locatiegegevens en bluetooth aanstaan. Wel is het even opletten als je binnen in de buurt van het slot bent, want ook dan kan het slot geactiveerd worden. Het is dan een kwestie van je locatie en bluetooth uitzetten.

Deur op slot doen

Voor het op slot doen van de deur heb je twee mogelijkheden, welke je kunt aangeven in de app:

 1. Je drukt van binnen op de knop en kunt de deur buiten direct dichtdraaien
 2. Je sluit de deur, opent de app en draait de deur daarna dicht

Omdat we het geen prettig idee vinden dat de deur zonder app geopend kan worden, hebben wij gekozen voor de tweede optie. Bij het inschakelen van deze feature zou een inbreker bij wijze van met een kledinghanger door de brievenbus de knop in kunnen drukken en vervolgens de knop buiten kunnen draaien. Daar zou nog een verbeterpuntje in kunnen zitten.

Slim slot Bold review
Bold Smart Lock gebruiken

Anderen toegang geven

Over het geven van toegang gesproken: dat is vrij eenvoudig. Je voegt een nieuwe gebruiker toe op basis van zijn of haar telefoonnummer. De nieuwe gebruiker ontvangt een SMS met daarin een link om de app te downloaden. Hierin registreert de gebruiker zichzelf. Daarna krijgt de gebruiker een SMS met een validatiecode. Deze code kan worden ingevoerd in de app. Zo’n gebruiker kun je overigens ook op vaste tijdspannes toegang geven. Wel zo fijn.

Het onderwerp ‘toegang geven’ brengt mij wel bij een punt van feedback. Net als bij een gewoon slot wil je het aantal mensen dat toegang tot je woning heeft beperken. Toch zijn er genoeg situaties te bedenken waarbij het fijn zou zijn dat het slot voor een zekere tijd unlocked is. Het ‘touwtje uit de deur’, zoals concullega Loqed het noemt. Bij feestjes, maar ook tijdens het verhuizen zou zo’n functie goed van pas komen. Dit biedt Bold (nog) niet. 

Wat als je telefoon leeg is?

Een van de eerste vragen die ik mezelf stelde: “maar wat als je telefoon leeg is of je zonder telefoon de deur uitgaat? Het kan toch niet zo zijn dat je je huis dan niet binnenkomt.” Gelukkig heeft Bold daar iets op bedacht: een backup pincode. Je stelt deze code zelf in in de app. De code gebruik je door aan de knop te draaien. Heb je een keer geen telefoon tot je beschikking, dan kun je op deze manier toch naar binnen. Let wel op: standaard staat deze code uit. Update: wij vinden de pincode van één van onze cilinders maar matig werken. Het lukt ons regelmatig niet om het slot op deze manier te openen. De pincode op de andere cilinder werkt wel goed.

Compatibiliteit

Iets anders wat een lege telefoon zou kunnen oplossen, is de mogelijkheid om met bijvoorbeeld je smartwatch de deur te openen. Dat is op dit moment helaas niet mogelijk. Nu is het slot alleen te openen met de app op Android of Apple smartphones en tablets. En dat terwijl ik juist zo blij was dat ik dankzij mijn Garmin VivoActive 4S smartwatch alleen een sleutel mee hoefde te nemen tijdens het hardlopen. Natuurlijk kan ik na een hardloopsessie de deur openen met de backup pincode, maar dat gaat wel een beetje het doel van een slim slot voorbij. Dat zou ik – en vast ook anderen met mij – graag anders zien.

Wat als het slot leeg is?

Dan is er nog de vraag: wat als de batterij van het slimme slot zelf leeg is? De batterij van de Bold Smart Lock gaat minimaal 2 jaar of 20.000 ontgrendelingen mee. In het geval van de Bold Smart Lock heb je wel een probleem als de batterij écht leeg is. Het slot kent – zoals sommige andere slimme sloten – geen ‘truc’ waarbij je het slot met een andere batterij tijdelijk aan kunt zetten. Het punt is echter dat de batterij van het Bold slot niet zomaar leeg gaat. Je krijgt ongeveer een half jaar voordat de batterij vervangen moet worden een melding. Deze meldingen herhalen zich. Negeer je het langdurig, dan wordt de werking van zowel het slot als de app aangepast zodat de batterij niet alsnog leeg gaat. Dit heb ik natuurlijk nog niet meegemaakt, maar het klinkt als een prima oplossing. De toekomst zal leren hoe dit bevalt.

Veiligheid van de Bold Smart Lock

De Bold Smart Lock maakt geen gebruik van een netwerk. Dat maakt het slot misschien net wat minder uitbreidbaar met externe applicaties, maar het is daarmee ook minder gevoelig voor hackers. Daarnaast is er, door de verificatie van zowel mailadres als telefoonnummer, sprake van Two-Factor Authentication. Ook geldt voor alle communicatie tussen het slot en de servers End-to-End versleuteling.

Qua SKG-keurmerk krijgt het Bold slot drie sterren (SKG ***). Daar zijn wel twee kanttekeningen bij te plaatsen:

 1. Zodra je deurbeslag een lager keurmerk (SKG ** of lager) heeft, tast dit de totale waarde van de inbraakbeveiliging aan. 
 2. Het keurmerk wordt SKG ** zodra je instelt de backup pincode te willen gebruiken.
Bold slot

De conclusie over de Bold Smart Lock

De montage en installatie zijn eenvoudig. Het slot went snel en kent een aantal prominente voordelen ten opzichte van andere slimme sloten. Ook vinden wij het slot er mooi uitzien. De app is gebruiksvriendelijk voor zowel eigenaren als mensen die toegang hebben. Bovendien zit het slot qua veiligheid goed: er is over belangrijke veiligheidszaken nagedacht en de cilinder zit op een hoger SKG niveau dan een aantal concullega’s. Ondanks het Bold slot erg fijn werkt zouden wij nog wel graag een aantal toevoegingen en opties zien, zoals een mobiele widget, geautoriseerde groepen en een uitbreiding voor smartwatches. Hieronder vind je onze suggesties.

We hebben regelmatig contact met Bold. Een aantal features en aanvullingen staan op de planning om gerealiseerd te worden. Dit staat hieronder aangegeven met een *. Zodra een functionaliteit gereleased is, vind je hier een update over.

 • Bold zou één handeling weg kunnen nemen door een widget* te ontwikkelen. Op deze manier zou je niet steeds eerst de app hoeven te openen, maar kun je het slot vanaf je homescreen ontgrendelen.
 • Het beheren van permissies kost per persoon best wat tijd. Dit zou makkelijker worden als de geautoriseerde personen in groepen kunnen worden opgedeeld en je per groep permissie kunt geven.
 • Ik zou graag een uitbreiding voor smartwatches* zien, zodat je na een sportactiviteit de deur met je horloge kunt openen.
 • Ook voor het koppelen met andere smarthome instrumenten zouden uitbreidingen gedaan kunnen worden. Hier is Bold mee bezig (Google Assistant en Apple Homekit).
 • Het slot heeft aan de binnenzijde een knop. Als je deze knop indrukt, wordt de buitenknop geactiveerd. Dit betekent dat je de deur na het indrukken van deze knop direct dicht of open kunt draaien. Deze functie kun je aan/uit zetten in de app. Wij hebben de functie op dit moment uit staan omdat we er qua veiligheid gemengde gevoelens over hebben. Een mooie aanvulling zou daarom zijn dat de knop automatisch deactiveert wanneer je de deur op slot hebt gedraaid.
 • Ten slotte zou een RFID tag systeem een prettige aanvulling zijn als backup wanneer je telefoon leeg is. Update 24 augustus: De Bold Clicker is een feit! Hiermee kun je ook zonder mobiele telefoon het slot openen. Ideaal als je er even zonder mobiel op uit wilt. Shop ‘m voor €39,-.

FAQ

Maakt het slot veel lawaai? Nee. Dat komt doordat het slot zichzelf niet opent. Het motortje dat hiervoor nodig is kan geluid maken, maar dat ontbreekt dus bij het Bold slot.

Is er al een koppeling met Google Home? Nee.

Gaat het slot automatisch open? Nee. Je moet het slot zelf opendraaien.

Laatste update artikel: 18 december 2021

Dit artikel bevat affiliate links. Koop jij één of meerdere producten via een link, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niks extra. Alle producten uit dit artikel zijn door onszelf aangeschaft.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

29 gedachten over “Bold Smart Lock review: onze ervaring met een slim slot”

  • Hoi Thomas,

   Wij ervaren geen lawaai bij het openen van het slot. Dat de Nuki hier wel last van heeft is te verklaren door de manier waarop het slot werkt. Een deur met Nuki slot opent zichzelf automatisch bij het unlocken. Door de aandrijving maakt het motortje dan geluid. Om een deur met Bold slot te openen, unlock je via de app en draai je vervolgens zelf om de deur te openen.

   Beantwoorden
    • Hoi Tom,

     Nee, die is er helaas (nog) niet. Het Bold slot moet overigens wel handmatig dicht of open gedraaid worden. Je kunt hem activeren als je in de buurt bent, maar er is altijd een menselijke handeling nodig om een deur daadwerkelijk te openen.

     Beantwoorden
 1. Belangrijkste functie lijkt mij de Auto Unlock optie, zodat je telefoon in je zak blijft. Voor mij zou dit reden zijn over te gaan tot aanschaf. Hebben jullie dit inmiddels getest?

  Beantwoorden
  • Hoi Valith,

   Leuk dat je overweegt het Bold slot te kopen! Wilco maakt nu al een tijdje gebruik van de auto unlock functie. Hij vindt het goed werken: het slot reageert op het juiste moment. Het enige punt van aandacht is dat het slot af en toe van binnenuit unlocked als je er langsloopt. Hij zet nu z’n bluetooth en locatie uit als hij binnen is.

   PS mocht je gebruik maken van de batterijbesparingsmodus op je telefoon, check dan wel even of de Bold app niet in stand-by wordt gezet.

   Beantwoorden
   • Dankjewel Annemijn, klinkt positief. Lijkt me wel onhandig dat hij opengaat bij het langslopen.
    Ik heb besloten het slot zelf te bestellen en eens te gaan kijken of het goed bevalt. Een goede Auto Unlock is voor mij wel “key” 😉

    Beantwoorden
   • “Wel is het even opletten als je binnen in de buurt van het slot bent, want ook dan kan het slot geactiveerd worden. Het is dan een kwestie van je locatie en bluetooth uitzetten.”

    Dat is toch helemaal niet waar. Wij wonen met 6 man en hebben allemaal autoactivate aanstaan. De autoactivate gaat alleen maar in werking als je buiten een strasal van 200 meter van je huis bent geweest. Dus zodra je binnen die straal bent, doet hij het 1 keer, daarna moet je eerst weer buiten de straal van 200 meter, voordat de autoactivate het weer gaat doen. Wij zijn er super blij mee.

    Beantwoorden
 2. De opzetstukjes die het slot langer maken als dat nodig is zijn niet maat nauwkeurig. Ze zijn aan de voorkant breder en ik moest ze afvijlen om ze passend te maken.

  Het wijzigen van settings van het slot is super onbetrouwbaar. Meestal faalt het updaten van de setting. Alleen na het direct starten van de app is een wijziging succesvol.

  De pincode optie werkt echt voor geen meter, met geen mogelijkheid is het slot te openen met een pincode.

  Het slot is _absoluut_ ongeschikt voor een deur met een brievenbus. De knop aan de binnenkant kan altijd gedraaid worden. Binnenkomen is dan een fluitje van een cent. Hier is echt niet over nagedacht.

  Ik geef het product een flinke onvoldoende!

  Beantwoorden
  • Ik herken mij niet echt in de meeste problemen. Maar je zorgen met betrekking tot de brievenbus deel ik wel met je. Dit zou mijns inziens ook wel wat beter vermeld mogen worden op de site van Bold.

   Ik heb Bold hier destijds over gecontacteerd. Wat ik begreep was dat er eind vorig jaar een Bold DX cilinder zou komen die aan beide zijdes “controlled” is. Ik zie hem nog niet op de site helaas.

   Zelf zou ik ook wel graag het Loqed slot uitproberen. Die lijkt mij op een aantal gebieden nog fijner. Wat mij daar echter weer een onrustig gevoel bij geeft, is dat Loqed het slot ook echt opendraait. Als ik dan reviews van concurrerende sloten lees, zie ik dat daar soms de deur opeens open staat. Voor mij persoonlijk was Bold daarom een fijne optie omdat je zelf altijd nog aan het slot moet draaien.

   Beantwoorden
   • Precies om dezelfde reden het slot gekocht: handmatig opendraaien. Batterij gaat ook nog eens veel langer mee.
    De knop bij de brievenbus is niet te activeren van binnenuit (heb ik uitgezet). Het enige wat zou kunnen is dat iemand probeer de knap te draaien. Lijkt me lastiger dan je denkt. Er zijn overigens veel sloten met sleutel die aan de binnenkant een draaiknop hebben(had ik hiervoor ook)

    Beantwoorden
  • Voor zover ik weet zijn er geen wijzigingen doorgevoerd. De optie om het slot vanaf binnen met een druk op de knop te ontgrendelen hebben wij vanaf het begin uitgeschakeld. Puur omdat dit meer risico met zich meebrengt en de meerwaarde voor ons beperkt is. Potentieel blijft dan de mogelijkheid over om de knop vanaf buiten via de brievenbus open te draaien. Ikzelf acht de kans op inbraak op deze manier klein, gezien de knop glad is en best wel zwaar draait. Wilco vindt het iets spannender maar ligt er niet wakker van 😉

   Beantwoorden
 3. Hoi , bedankt voor de zeer uitgebreide review!

  Ik woon in een klein appartement waar ik heel vaak langs de voordeur kom lopen in de gang, voordeur zit bv. tegenover het toilet.
  Ik ga binnen niet elke keer mijn locatie en bluetooth uitzetten, dus het slot wordt dan constant geactiveerd, dit werkt ten nadelig voor de levensduur van de batterij. Zijn er nog andere nadelen?

  Groet Dirk

  Beantwoorden
  • Hoi Dirk, ik heb inmiddels ook de auto unlock functie aanstaan en kan beamen wat Melis in de reacties benoemde: het slot wordt slechts eenmaal vanuit binnen geactiveerd en daarna pas weer als je binnen een straal van X meter buiten je woning bent geweest. De impact op de levensduur van de batterij is daarom minimaal.

   Verder vind ik het op dit moment het grootste nadeel dat ik het slot niet met mijn smartwatch of tag kan openen. Maar dat is beide in ontwikkeling 🙂

   Beantwoorden
 4. Hi,

  Dank voor je uitgebreide review. Ik heb de Bold smarktlock en Bold Connect nu meer dan een half jaar (black Friday deal), tevreden alleen mis ik voornamelijk de HomeKit/Google integratie en de communicatie over de ontwikkelingen en in welk stadium deze zitten. Roadmap oid.

  Een widget is inderdaad ook wel handig en ik ervaar vertraging in de auto unlock functie.

  Zoals ik al zei ben ik overall erg tevreden hoor, maar het kan allemaal net iets gebruiksvriendelijker.
  Ik heb nu nog steeds te vaak het idee dat ik sneller binnen ben met een sleutel, dan met het wachten op de unlockfunctie (duurt lang of werkt soms helemaal niet, of nadat ik al een paar minuten binnen ben) of het pakken van mijn telefoon -> ontgrendelen -> app openen -> knop indrukken -> slot opendraaien…

  Ik zag dat de laatste update op 16 januari was, ik ga er vanuit dat dit n.a.v. de reactie van Bold was. Weet jij of er inmiddels al een van de * opgeleverd is? of heb je hier al iets van vernomen?

  Gr, Bas

  Beantwoorden
  • Hoi Bas,

   De laatste update was inderdaad n.a.v. reactie van Bold. Sindsdien geen update meer gehad.

   Ik kreeg deze week wel een uitnodiging om mee te doen aan een enquête. Hierin stond onder andere de vraag om functies op belangrijkheid te prioriteren. Een koppeling met Google Home, een NFC tag en smartwatchapp werden allemaal genoemd. Dat doet mij denken aan een inventarisatie voor een roadmap.

   Ik heb Bold ook even gemaild en hoop snel meer informatie te kunnen delen!

   Beantwoorden
 5. Ziet er best goed uit, deze reacties en hun antwoorden hebben veel inzicht gegegeven in de werking, want dat is in de handleiding niet duidelijk. Op het moment dat een aantal extra functies toegevoegd zijn, zoals de smartwatch optie en inderdaad widget, gaat het een interessante aankoop worden.
  De activatie knop aan de binnenkant is inderdaad handig, voor als je naar buiten gaat, maar moet daarna gedeactiveerd worden, omdat anders de inbraakgevoeligheid te groot wordt. Als deze geactiveerd blijft dan is het een functie die beter vermeden kan worden en dan uitgezet moet worden.
  Ik blijf de discussie even volgen om te kijken hoe de ontwikkelingen zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie