5x waarom ondernemen mij geluk brengt

| |

Het is drie jaar geleden dat ik mijn bedrijf Reposed inschreef bij de Kamer van Koophandel. Sinds ik zelfstandig ondernemer ben, is er daadwerkelijk een wereld voor me opengegaan. Want door te gaan ondernemen, zei ik ‘ja” tegen mijn eigen geluk. Vandaag deel ik met je waarom ondernemen mij zoveel geluk brengt.

1. Ik krijg energie van nieuwe dingen starten

Ik vind het leuk om nieuwe dingen te starten. Er lekker induiken en experimenteren. Het is daarom extra fijn dat ik daar als ondernemer ruimte voor heb. Als ik een goed idee heb en ergens markt voor zie, kan ik daar op ieder moment mee beginnen. Het enige wat ik hoef te doen is tijd vrijmaken. Geen toestemming nodig. Ik kan me er dan met alle energie op storten. Natuurlijk is daar wel wat verantwoordelijkheid voor nodig. Want als ondernemer wordt je nogal vaak blootgesteld aan het ‘Shiny object syndrome’. Ofwel de verleiding om steeds nieuwe dingen na te jagen. Er moeten in the end wel dingen afgemaakt en doorontwikkeld worden. Dat is een must voor groei. Maar zolang ik er goed mee om kan gaan, vind ik het een fijn idee dat ik hier ruimte voor heb.

2. Als ondernemer kan ik verschillende skills inzetten

Het ondernemerschap daagt me uit om verschillende skills in te zetten. Want ondernemen is natuurlijk veel meer dan alleen je dienst uitvoeren of je product verkopen. Je hebt allerlei petten op: je bent marketeer, doet sales en houdt je financiën in de gaten. Tegelijkertijd hou je je ook bezig met visie, strategie en productontwikkeling. Die veelzijdigheid vind ik heerlijk. Hierdoor ontwikkel ik me op verschillende gebieden. Het leuke is dat ik al die kennis en vaardigheden onderling met elkaar verbind. Een voorbeeld is de combinatie van online marketing en overtuigen tijdens een salesgesprek. Door die kennis te mixen, kun je mooie resultaten neerzetten. Maar eerlijk is eerlijk, niet iedere pet past (meer) bij me. Daarom wil ik in de nabije toekomst meer gaan uitbesteden.

3. Mijn eigen tijd indelen

Ondernemen als freelance SEO-specialist heeft voor mij nog een geweldig voordeel: ik kan mijn eigen werkdag indelen. Want hoewel ik ook incompany trainingen geef en regelmatig online meetings met opdrachtgevers heb, voel ik een enorme vrijheid om mijn dag in te delen. Dat maakt het mogelijk om meer op energie te werken. Komt er even niks uit mijn handen? Dan verwacht niemand dat ik op kantoor achter mijn computer blijf hangen. Ik klap dan mijn laptop dicht en ga relaxen. De werkzaamheden voer ik dan later uit en misschien wel twee keer zo snel. Dat betekent niet dat ik geen deadlines heb of ze niet haal. Maar het gaat om het managen van energie, creativiteit en productiviteit. Want daar kun je niet altijd in pieken. En zeker niet tussen exact 08.30 en 17.00 uur.

4. Locatie onafhankelijk werken

Het volgende punt sluit naadloos aan op je eigen tijd indelen: locatie onafhankelijk werken. Eerlijk gezegd hoor ik deze term de laatste tijd zoveel voorbij komen dan ik er een beetje moe van ben. Tegelijkertijd vind ik dat heel jammer want locatie onafhankelijk werken kan zoveel bieden. Zo heb ik in 2019 een maand lang ontzettend genoten van onze workation in Oostenrijk. Dat dat ook in loondienst kan, heeft Wilco bewezen. Maar als freelance SEO-specialist kost dit toch net wat minder moeite. Daarnaast geeft het me zoveel rust om niet iedere dag tussen vier dezelfde muren verwacht te worden. Ik vind het heerlijk om thuis te werken. En des te meer om af en toe ergens anders te werken. Met of zonder iemand anders.

5. De keuze om opdrachten aan te nemen die bij mij passen

Iets anders waar ik blij mee ben, is dat ik de keuze heb of ik bepaalde opdrachten wel of niet aanneem. Ik weet uit mijn tijd in loondienst hoe het is als dat niet kan. Dan help je soms bedrijven waar je geen affiniteit mee hebt of waar je werk minder impact biedt. Dat kies ik nu zelf. Hierdoor kan ik veel meer waarde toevoegen. Toegegeven, toen ik net begon nam ik vrijwel alles aan. Maar al doende leert men en nu, 3 jaar later, glipt er slechts af en toe een opdracht tussendoor die toch niet zo goed bij mij past. Maar hé, dat is ook part of the job.

Zoals je tussen de regels door misschien al leest, is vrijheid iets wat mij gelukkig maakt. Ondernemen maakt daar veel in mogelijk. Het lijkt dan misschien alsof ondernemen alleen rozengeur en maneschijn is. Natuurlijk is dat het niet. Het gaat samen met allerlei struggles. Bovendien komt vrijheid altijd tegelijk met verantwoordelijkheid. Een goed evenwicht tussen die twee maakt veel mogelijk.


De meest recente posts over werken:Of bekijk alle blogs over bewust werken.

Plaats een reactie