Impact met én zonder afval (interview met Marjolein, beleidsadviseur bij ROVA)

| |

Vorige week interviewde ik Marjolein. Ze is beleidsadviseur bij afvalinzamelaar ROVA en focust zich op circulaire economie en duurzaamheid. Ik was benieuwd naar hoe het inzamelen van afval nou eigenlijk werkt en wat we kunnen doen om ons afval te verminderen. In deze blog lees je hoe jij met én zonder afval impact kunt maken.

Over ROVAJe kent ROVA misschien van de containers die bij huis staan, de vuilniswagen die door de straat rijdt of de milieubrengstations waar je het afval naar toe brengt. ROVA is de afvalinzamelaar voor 23 gemeenten in midden en oost Nederland en helpt haar gemeenten onder andere bij het realiseren van haar beleidsdoelstellingen op het terrein van afval en grondstoffen.

De waarheid achter afvalscheiding

De kern van het afvalprobleem ligt bij het verminderen daarvan. Maar als je dan toch afval hebt, weten we allemaal dat afval scheiden ‘goed’ is. Waarom eigenlijk? Dat vroeg ik Marjolein. “Als je geen afval scheidt, komt het terecht bij het restafval. En restafval wordt verbrand. Daarmee gaan ook de ongescheiden grondstoffen verloren. Daarnaast blijft er na verbranding ook nog een substatie over. En tsja, dat moet ook weer ergens heen.” Het is dus hartstikke zonde om je afval niet te scheiden. “Doe je dat wel, dan kan veel materiaal – zoals kunststof en papier – worden gerecycled en hergebruikt. En voorkom je dus die verbranding.”

Niet goed scheiden kan zelfs gevaarlijk zijn

Maar dat is niet alles. Want zomaar al je afval bij het restafval gooien, kan zelfs gevaarlijk zijn. “Het komt regelmatig voor dat kleine huishoudelijk apparaten bij restafval of PMD worden gegooid. Een elektrische tandenborstel, bijvoorbeeld. Wat veel mensen niet beseffen, is dat er in veel van zulke apparaten een batterij met chemische stoffen zit. Zodra een batterij onder druk komt te staan, warm wordt of beschadigd raakt, is er kans op oververhitting met een potentiële brand als gevolg. Je hoort vaak genoeg dat een vrachtwagen zijn lading afval moest lossen omdat er brand is ontstaan.” Het belang van batterijen los verzamelen en inleveren wordt hiermee benadrukt.

Toegankelijkheid is de oplossing

ROVA doet haar best om mensen te informeren en stimuleren. ”Voor de gemiddelde persoon is afvalscheiding geen hoofdzaak. Mensen willen gewoon hun afval kwijt. Daarom is het belangrijk dat we het consumenten zo makkelijk mogelijk maken.” Ik noem het voorbeeld van de wel/niet sticker op de PMD-container. “Dat is er zo eentje”, zegt Marjolein. Maar ook de GRIP-wagens die in Zwolle en Hattem zijn geïntroduceerd zijn zo’n voorbeeld. “Wij begrijpen best dat niet iedereen zin of de ruimte heeft om spullen te verzamelen voor het milieubrengstation. Daarom staan de GRIP-wagens nu op verschillende locaties om kleine hoeveelheden grof huishoudelijk afval in te zamelen.”

Minder afval door consuminderen

Terug naar de kern: minder afval. Want uiteindelijk creëer je met minder afval de meeste impact. Daarvoor moeten we ons consumeergedrag veranderen, vind Marjolein. “Dat zit echt al in hele kleine dingen. Doe bijvoorbeeld altijd zo’n klein opvouwbaar tasje in je jaszak of auto. Zodat je altijd een tas bij je hebt, wanneer je naar de stad of (super)markt gaat. Daarmee bespaar je jezelf een hoop plastic tasjes.” Volgens Marjolein is het sociale aspect van bewuster kopen ook een belangrijke. “Door bij de lokale groenteboer onverpakte producten te kopen, bijvoorbeeld.” Dat sociale aspect zit hem volgens Marjolein niet alleen in dingen kopen, maar ook in dingen laten repareren. “Als je je kleding laat repareren bij het lokale naaiatelier of je mobiel bij de reparatiewinkel in de stad, steun je de lokale ondernemer.”

“Als we met z’n allen eens 5 seconden zouden nadenken voor een aankoop, zou dat al een gigantische impact hebben.”

Reparatie is iets waarvan Marjolein vindt dat het meer terug mag komen. Als voorbeeld noemt ze een kapotte mixer. “Mijn mixer ging kapot. Ik ging wat rondkijken en zag dat ik hem kan vervangen voor €10,00. Dat kán toch niet?”. Daar zit de crux volgens Marjolein: “Vervanging is té makkelijk geworden en daardoor wordt repareren vergeten”.

Toch iets kopen? Koop producten van kwaliteit

Daarop inhakend deelt ze een interessante zienswijze op duurdere, kwalitatieve producten: “Als je wat langer zoekt naar een kwalitatief product dat helemaal aan jouw wensen voldoet, heeft dat een psychologisch effect. Je waardeert het. Je bent er voorzichtiger mee en de kans dat het langer meegaat is groter. En juist omdat je het product waardeert – en het je meer moeite en geld heeft gekost om dit product aan te schaffen – denk je sneller aan reparatie wanneer het kapot gaat.”

In 3 simpele stappen bewuster kopen:

  1. Ga na of je iets echt nodig hebt.
  2. Bekijk of er tweedehands mogelijkheden zijn of dat je het kunt lenen
  3. Toch zelf aanschaffen? Ga voor een kwalitatief product.

“Maak duurzaamheid laagdrempeliger”

Volgens Marjolein is het de kunst om duurzaamheid laagdrempeliger te maken. “Je ziet nu veel innovatieve duurzame producten opkomen, maar daar hangt vaak een flink prijskaartje aan. Daardoor is het voor een deel van de consumenten niet bereikbaar. Daarom vind ik het belangrijk om, naast nieuwe verantwoorde producten, ook de goedkopere alternatieven te benadrukken: tweedehands kopen, lenen etc.” Ze vult aan: “Ik vind het juist mooi om terug te denken aan hoe mijn opa en oma met spullen omgingen. Als er een gat in een shirt zat werd het niet weggegooid maar gerepareerd.” Marjolein maakt wel een kanttekening: “We kunnen niet de last van het systeem bij consumenten neerleggen. Als milieubelastende bedrijven zouden veranderen, zou dat een veel grotere impact hebben. Maar juist daarom is het belangrijk dat we als consumenten ons best blijven doen om te verbeteren. Op die manier kunnen we invloed uitoefenen.”


Laat je inspireren voor een bewuste lifestyle:Of bekijk alle blogs over een bewuste lifestyle.

Plaats een reactie