Ik testte de deelscooters van GO Sharing, Felyx en Check

| |

Deelscooters: you hate it or love it. Maar voor de fans van deelscooters van Felyx, Check en GO Sharing is er goed nieuws. Want ik heb ze alledrie getest en deel in deze blog een vergelijking. Gebruiksvriendelijkheid, snelheid en prijs: het komt allemaal aan bod.

Deelscooters gebruiken: hoe makkelijk is het?

We trappen af met de gebruiksvriendelijkheid van de Felyx, Check en GO Sharing deelscooters. Daarin geldt de grote vraag: hoe makkelijk is het om een deelscooter te huren?

Aanmelden bij Check, Felyx of GO Sharing

Bij alledrie de bedrijven werkt het aanmelden hetzelfde: via de app maak je een account aan. Hierin wordt gevraagd naar je NAW-gegevens. Ook upload je een foto van je rijbewijs. Voor alledrie de bedrijven geldt dat het proces duidelijk is en je het makkelijk doorloopt.

Een pluspunt van Felyx heeft te maken met veiligheid: in de app wordt aangegeven dat je voor de veiligheid je burgerservicenummer op je rijbewijs kunt afdekken. Dit heb ik bij zowel Check als GO Sharing niet gezien.

Mijn aanmelding werd bij zowel Felyx als GO Sharing en Check binnen enkele minuten goedgekeurd. Al met al kun je dus snel op de scooter stappen.

Een deelscooter activeren

Tijd om een scooter te zoeken! Wanneer je de apps opent, ontdek je dat ze allemaal gebruikmaken van een interactieve plattegrond. Hierop kun je zien of er een deelscooter in de buurt beschikbaar is. Wanneer je een deelscooter selecteert, wordt er – afhankelijk van de aanbieder – informatie over de scooter getoond. Hierin valt op dat GO Sharing als enige de prijs toont. Ook opvallend: Check laat als enige niet zien op hoeveel minuten afstand de scooter staat. Dat vind ik toch wel handige informatie.

CheckFelyxGO Sharing
Aantal meter bij jou vandaan
Aantal minuten lopen
Maximumsnelheid deelvoertuig
Hoeveelheid batterij in km

De deelscooters

Dan is het nu écht tijd om te gaan rijden. Hoe doen de scooters van Felyx, Check en GO Sharing het op het gebied van snelheid en comfort? En welke features hebben ze? Let’s go!

Snelheid

GO Sharing was de eerste deelscooter die ik gebruikte. Hoewel de snelheid prima is, valt op dat ze bij bergopwaarts rijden flink teruglopen in snelheid. Ook wanneer je er met twee personen op rijd, heeft dat flinke impact op de snelheid. Bovendien trekken ze niet zo snel op.

De scooters van Check doen precies het tegenovergestelde. Ze accelereren een stuk feller. Ook lijkt de snelheid minder te bezwijken wanneer je bergopwaarts rijdt of er een bijrijder bij je achterop zit. Hetzelfde geldt voor Felyx: deze scooters lijken zelfs nog wat sneller op te trekken dan Check.

Comfort

De scooters van GO Sharing zijn in vergelijking met Check en Felyx erg sleek. Daardoor voelen ze wat sportiever dan de andere twee merken. Ze zitten qua hoogte lekker, maar hebben een vrij hard zadel.

De Check scooter heeft een breed, comfortabel zadel. Als bijrijder vind ik de voetsteuntjes prettig gepositioneerd. Bij GO Sharing kreeg ik vrij snel last van mijn benen.

De scooters van Felyx zitten gevoelsmatig hetzelfde: ze hebben een breed en vrij zacht zitvlak en fijne voetsteuntjes.

Features

Het voordeel van Felyx scooters is dat ze een telefoonsteuntje hebben waar je je telefoon in kunt zetten. Handig als je ergens – op een legale manier – heen wil navigeren.

Prijzen Felyx, Check en GO Sharing deelscooters

Wat kosten de deelscooters van Felyx, Check en GO Sharing? Bij Check betaal je €0,75 opstartkosten. Bij Felyx en GO Sharing is dat wat lager, namelijk €0,50. Daarna variëren de kosten per minuut van €0,24 tot €0,30. Je kunt de scooter ook tijdelijk parkeren ofwel pauzeren. Dit kost bij Check en Felyx €0,10 per minuut. Bij GO Sharing betaal je hier €0,15 per minuut voor.

CheckFelyxGO Sharing
Starttarief€0,75€0,50€0,50
Gebruik per minuut€0,25€0,30v.a. €0,24
Parkeren (pauzeren) per minuut€0,10€0,10€0,15

Gratis rijminuten verdienen bij Check

Bij Check kun je zogenaamde ‘Coins’ sparen. Dit kan door:

 • Scooters te reserveren waarbij een muntje staat afgebeeld
 • Je scooter netjes te parkeren: je ontvangt Coins als iemand anders aangeeft dat de scooter goed geparkeerd staat
 • Te beoordelen of een scooter wel of niet goed geparkeerd staat
 • Langer dan 10 minuten te rijden: je ontvangt dan een Coin

Spaar je 10 coins, dan krijg je een gratis rit van 10 minuten.

Kortingscodes voor deelscooters

Check scooter promo code

Met de Check scooter promo code VDI-LW0 krijg je €15,00 rijtegoed.

Felyx promo code

Met de promo code WQhS1MV5 krijg je 15 gratis rijminuten voor een Felyx deelscooter.

Vragen over deelscooters

 1. Wat zijn de kosten van een Check scooter?

  Check scooters kosten €0,25 per minuut. Daarnaast betaal je een starttarief van €0,50.

 2. Wat is de Felyx scooter prijs?

  Rijden op een Felyx deelscooter kost €0,30 per minuut. Daarnaast betaal je €0,50 starttarief.

 3. Wat is de prijs van GO Sharing?

  Je rijd op een GO Sharing scooter vanaf €0,24 per minuut en betaalt voor iedere rit €0,50 als starttarief.

 4. Welke deelscooter is het goedkoopst?

  De deelscooters van GO Sharing zijn het goedkoopst in gebruik per minuut.

Even heb ik getwijfeld of dit onderwerp wel op deze blog past. Want – terechte – argumenten die tegen de scooters worden aangedragen, zijn: “Mensen die eerst fietsten, pakken nu zo’n scooter. Dat zorgt voor minder beweging”. En: “De deelscooters vervuilen het straatbeeld”. Maar deelscooters kunnen ook vanuit genoeg positieve perspectieven bekeken worden. Het stimuleert mensen om minder snel naar de auto te grijpen en ze lopen misschien juist wél een rondje door de stad omdat het makkelijker bereikbaar is.


Mijn meest recente reiservaringen:Of bekijk alle blogs over reizen.

Plaats een reactie