De mooiste inzichten uit mijn Life Planning traject

| |

Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor persoonlijke ontwikkeling. Het zit inmiddels zo ingebakken dat ik er onbewust dagelijks mee bezig ben. Door te reflecteren, erover te praten, coaches aan te haken, artikelen/boeken te lezen.. het voelt gewoon natuurlijk. Het Life Planning traject was (en is) daar ook onderdeel van. Deze vorm van coaching is relatief onbekend in ons land en is overgevlogen uit de VS. Samen met Wilbert van den Brink heb ik mijn huidige leven en dromen onder de loep genomen. Dit deden we aan de hand van vijf thema’s: verwachting, verwonderen, visualiseren, verantwoordelijkheid en veerkracht. Met de mooiste inzichten uit deze blog hoop ik je te inspireren.

1. Je hebt niet altijd veel geld nodig om dromen waar te maken

Ben je ondernemer? Dan kan het je niet ontgaan zijn: de hype rondom een ‘six figure business’ en €10k omzet per maand. Ik word ermee doodgegooid. Hoewel ik me er niks van probeer aan te trekken, duikt af en toe dat vervelende stemmetje in mijn hoofd op. “Dat is niet voor mij weggelegd” en “Wat doe ik fout?”. Onzin, natuurlijk. Al is het alleen maar omdat zo’n omzet weinig zegt over je winst. Het was daarom echt een verademing toen ik tijdens het traject tot de conclusie kwam dat ik helemaal niet zoveel omzet nodig heb om mijn dromen waar te maken. Dat ik met mijn huidige omzet (en daarbij behorende salaris) hartstikke goed uit de voeten kan.

2. Je kunt tegelijkertijd streven naar meer én gelukkig zijn met je leven zoals het nu is

Gaandeweg kwam ik tot een belangrijk inzicht: ik ben gelukkig met mijn leven zoals het is. Gek genoeg was dat een verrassend inzicht. In mijn hoofd was het of/of: nu gelukkig zijn óf gaan voor beter/meer. Al eerder schreef ik dat ik in het boek Twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s iets soortgelijks heb gelezen. We zijn door het najagen van onze droom (een ‘vijfsterren’ of ‘A’ leven) geneigd om een ‘B’ leven te leiden zolang we het niet bereikt hebben. Rationeel kun je het natuurlijk als onzin wegwuiven. Maar je moet het ook voelen. Tijdens één van de gesprekken voelde ik opeens dat het niet zo zwart-wit is. Het kan naast elkaar leven: je kunt jezelf ontwikkelen vanuit een positie waarin je je al gelukkig voelt. Een heel fijn uitgangspunt!

3. Met een droom voor ogen wordt je werk makkelijker

Tijdens één van de sessies werd ik begeleid in het visualiseren van mijn droom. Dat had ik al wel eens geprobeerd, maar zonder echt succes. Nu was dat wél een succes. Er kwam steeds een beeld naar voren van een vrijstaand huis in boerderij stijl. Het huis stond in een rustige omgeving, maar niet te ver van de beschaving vandaan. Geitjes ernaast, een mooie schuur om te klussen, luiken bij de ramen. En als kers op de taart een houten gebouw dat dient als kantoor voor Reposed én als gastenkamer + B&B in de zomer. Dat dit zo helder in mijn hoofd zat, vond ik heel bijzonder. Maar goed, dat is niet het punt voor deze blog. Want in de maanden die volgden, kon ik dat beeld steeds heel levendig terughalen. Als ik geen zin heb om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, dacht ik aan dat boerderijtje. Als ik een offerte opstelde, dacht ik aan dat boerderijtje. En als ik even laag in mijn energie zat – je raad het al – dacht ik aan het boerderijtje. Je droom voor ogen hebben helpt je anders denken en werk te verzetten. Dit is voor mij echt een eye-opener.

In februari liep ik samen met Wilco naar de markt. We kwamen langs dit huis, wat qua woningstijl erg lijkt op wat ik visualiseerde. Zo’n kap voorop, hogere ramen, een schoorsteen en mooie luiken: dat heb ik in gedachten. Daar moest ik natuurlijk een foto van maken!

4. Goed zijn in het opstarten van dingen is een skill die je mag omarmen

Tot dusver al hele mooie inzichten waar ik ook direct wat mee kan. Maar nu komt er eentje die ik lastig vind. Ik deal namelijk al jaren met een frustratie: ik heb vaak nieuwe impulsen nodig om scherp te blijven. Dingen opstarten en initiëren kan ik als de beste en ik krijg er als ondernemer energie van. Maar als het gaat om repeterend of uitvoerend werk, heb ik een bepaalde energie nodig om werk te verzetten. En die energie voel ik veel minder vaak. Dat heb ik al zolang ik me kan herinneren. Vroeger hield ik de meeste hobby’s bijvoorbeeld niet lang vol, gewoonweg omdat ik verveeld raakte. In loondienst liep ik hier ook tegenaan. Tijdens het life planning traject werd me weer duidelijk dat dit juist een skill kan zijn. Iets wat ik mag omarmen en inzetten. Dat doe ik gaandeweg al meer, merk ik. Door eraan toe te geven in mijn werk en een nieuwe online training neer te zetten, bijvoorbeeld. Maar ik ben er nog niet. Er moet wat te ontwikkelen blijven 😉

Tot zover de mooiste inzichten uit mijn Life Planning traject. Heeft het je interesse gewekt? Dan kan ik je aanraden om eens te kijken naar een traject bij Wilbert. Je kunt vrijblijvend kennismaken om te zien of het wat voor je is. Het heeft mij tot dusver heel veel gebracht en ik merk daadwerkelijk dat ik als persoon groei. #nospon, beloofd.


Meest recente posts over persoonlijke ontwikkeling:Of bekijk alle blogs over jezelf ontwikkelen.

Plaats een reactie