Water besparen? 9 praktische tips

| |

Douchen, wassen, schoonmaken.. we verbruiken met z’n allen wat water per jaar. Een Nederlands 2-persoons huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld zo’n 49500 liter water. Dit terwijl het steeds lastiger wordt om aan onze watervraag te voldoen. Tijd om water te besparen, dus! Hieronder vind je 9 tips om zuiniger om te gaan met water.

1. Gebruik een waterbesparende douchekop

Douchen: we doen het maar al te graag. Tegelijkertijd is het één van de meest waterrovende activiteiten in huis. Hierop valt in veel opzichten makkelijk te besparen. Met een waterbesparende douchekop, bijvoorbeeld. Met een goede waterbesparende douchekop verbruik je 4-5 liter water per minuut, terwijl dat voor een regendouche zomaar 10 liter per minuut kan zijn. Met een waterbesparende douchekop bereik je dus een minimale besparing van 5 liter water per minuut.

2. Gebruik een timer tijdens het douchen

Gemiddeld duurt een douchebeurt zo’n 9 minuten. Douchen met een normale douchekop kost gemiddeld zo’n 6 liter water per minuut. Gemiddeld is dat dus 54 liter water per douchebeurt. 54 liter. Best veel! Daarmee kun je aanzienlijk veel water besparen. Met slechts één minuut minder lang douchen bespaar je al 6 liter water per douchebeurt.

Douchetijd in minutenVerbruik per douchebeurtGem. besparing per douchebeurt*Gem. besparing op jaarbasis*
318 liter36 liter6552 liter
424 liter30 liter5460 liter
530 liter24 liter4368 liter
636 liter18 liter3276 liter
742 liter12 liter2184 liter
848 liter6 liter1092 liter
954 liter
* ten opzichte van 9 minuten douchen, o.b.v. eens per 2 dagen douchen

Wil je je douchetijd terugbrengen, dan is een douchetimer ideaal. Zo’n timer stel je in op bijvoorbeeld 5 minuten en laat je weten als de tijd voorbij is. Je kunt natuurlijk ook de timer op je mobiele telefoon gebruiken.

3. Deel je bad

Dat je met een badbeurt meer water verbruikt dan een gemiddelde douchebeurt, is niks nieuws. Wanneer je bewust bezig bent met waterbesparing, is het waarschijnlijk dat je het aantal badbeurten probeert te beperken. En wat als je nou écht graag in bad wilt? Dan kun je het waterverbruik verminderen door een bad te delen. Door samen of na elkaar in hetzelfde bad te gaan, bespaar je zo meer dan 100 liter water.

4. Gebruik de spaarknop van het toilet

Veel toiletten hebben de mogelijkheid om water te besparen. Als een toilet één knop heeft, kun je het spoelen vaak eerder stoppen. Dat is handig als je een kleine boodschap hebt gedaan. Heeft een toilet twee knoppen, gebruik dan alleen de kleine knop om je plas weg te spoelen. Zo bespaar je water met het toilet.

5. Trek eens een keer niet door

Je kunt er ook voor kiezen om de wc eens niet door te trekken. Dat klinkt misschien gek, totdat je je beseft dat één keer doortrekken een paar liter water kost. Stel dat het doortrekken 6 liter water kost – een reëel verbruik – en je iedere dag bewust één keer niet doortrekt. Dan bespaar je op jaarbasis 2190 liter water. Wij moeten ’s ochtends vaak beide plassen en wachten dan met doorspoelen tot we allebei zijn geweest.

Lees ook mijn blog over duurzame producten voor je toilet

6. Hergebruik licht ontreinigd water (grijs water)

In Nederland spoelen de meeste mensen hun toilet door met schoon water. Best gek, toch? Dat kan ook anders. Je kunt je toilet bijvoorbeeld doorspelen met het het spoelwater afkomstig uit je douche, bad of wasbak. Dit licht ontreinigde water noemen we grijs water. Met een grijswatersysteem vang je grijs water op. Vervolgens hergebruik je dit in je toilet, wasmachine of tuin.

7. Hergebruik hemelwater

Regen, sneeuw en hagel: het valt hier in Nederland hoe dan ook, dus laten we er gebruik van maken om water te besparen. Voor het opvangen van hemelwater zijn verschillende systemen, waaronder een ondergrondse tank of een zak in de kruipruimte. Dit water wordt veelal gebruikt voor het toilet, de wasmachine en de buitenkraan. Liever beginnen met een minder ingrijpend systeem? Dan is een regenton een laagdrempelige manier om hemelwater op te vangen. Het water uit een regenton wordt vaak gebruikt om planten water te geven. Een extra voordeel is dat je kamerplanten extra blij worden van hemelwater.

8. Neem waterverbruik mee in de keuze voor een wasmachine of vaatwasser

Oude wasmachines en vaatwassers kunnen zomaar het dubbele waterverbruik hebben ten opzichte van nieuwe varianten. Zo verbruikte een wasmachine in 2011 gemiddeld nog 80 liter water per wasbeurt. Nu is dat zo’n 43 liter. Voor vaatwassers geldt dat voornamelijk oude vaatwassers 20 liter water per vaatwasbeurt nodig hebben. Nu is dat gemiddeld 13 liter. Sta je voor de keuze een nieuwe vaatwasser of wasmachine te kopen, neem het waterverbruik dan zeker mee in je overweging.

9. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen om het spoelwater te hergebruiken

Dan is er nog een andere huishoudelijke klus waar we water voor gebruiken, namelijk schoonmaken. De stoffen in de middelen die we daarvoor gebruiken zijn niet altijd even fraai. De lastig afbreekbare stoffen zijn belastend voor het milieu en maken het reinigen van water moeilijk. Door gebruik te maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen kun je het water hergebruiken in bijvoorbeeld je tuin.

Heb jij aanvullende tips om water te besparen? Deel ze hieronder in een comment! 👇

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets via zo’n link aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Je betaalt hier natuurlijk niks extra voor.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

Plaats een reactie