Zo krijg je de beste internet aanbieding (stappenplan)

| |

Internet. We hebben het (bijna) allemaal nodig, maken er gretig gebruik van en toch voelt het als een hele uitgave. Je wilt kunnen rekenen op een stabiele verbinding en er het liefst zo min mogelijk voor betalen. I get it. Daarom deel ik vandaag een stappenplan om de beste internet only deal te scoren.

1. Wat zijn je wensen voor internet?

Het kiezen van een internetabonnement begint bij de vraag: wat zijn je wensen? Daarin speelt de internetsnelheid natuurlijk een belangrijke rol. Je hebt bijvoorbeeld maar weinig snelheid nodig als je met z’n tweeën internet alleen gebruikt voor websites bezoeken en mailen. Wil je met en huishouden van 4 personen online gamen op je Xbox en tegelijkertijd Netflixen, bijvoorbeeld, dan heb je meer nodig. Geen idee wat bij jouw situatie past? Lees meer over internetsnelheden.

Daarnaast is het goed om na te denken over je budget. Wat betaal je nu, heb je er meer voor over als de snelheid omhoog gaat of wil je juist minder betalen? Wees wel realistisch. Voor €10,00 per maand ga je in Nederland geen internet only abonnement vinden.

2. Shortlist van internet aanbieders maken

Als je je wensen scherp hebt, kun je je gaan oriënteren op de providers. Wat eerst goed is om te weten, is het verschil tussen netwerken en providers.

Als het gaat om internet voor thuis, kent Nederland een drietal netwerken: KPN, DELTA en GigaNet. Waarschijnlijk valt het je op dat bijvoorbeeld Ziggo en T-Mobile er niet tussenstaan. Dat klopt. Dit zijn providers (internet aanbieders), geen netwerken. Provider T-Mobile maakt voor thuis internet bijvoorbeeld gebruik van het KPN netwerk, al is T-Mobile wel bezig met het opzetten van een eigen netwerk. GigaNet is het netwerk van Ziggo en levert daaraan. Er zijn dus meer providers dan netwerken.

Dit zijn de providers in Nederland:

 • Budget Alles-in-1
 • Caiway
 • DELTA
 • KPN (Telfort, XS4ALL, Planet Internet, Het Net, Tiscali, Slim, Speedlinq, Solcon)
 • Online.nl
 • T-Mobile
 • Youfone
 • Ziggo

Wil je glasvezel, dan is het belangrijk dat je even checkt of er glasvezel mogelijk is voor jouw woning. Als een provider glasvezel aanbiedt, kun je dit checken via hun tool.

Ik hou het zelf het liefst bij KPN, T-Mobile en Ziggo omdat ze allemaal internet via glasvezel aanbieden en ik daar in het verleden goede ervaringen mee heb gehad. Jij kunt natuurlijk alle providers kiezen die jou aanspreken.

3. Internetaanbieders vergelijken

De makkelijkste oplossing om internet aanbieders te vergelijken, is een Excel of Google Spreadsheet maken. Daarmee creëer je overzicht. Je er eenvoudig eentje maken. In de eerste kolom kopieer je de namen van de providers waaruit jij wilt gaan kiezen.

In de eerste rij zet je de volgende criteria:

 • Snelheid
  De maximum snelheid uitgedrukt in mbit/s. Ik vind vooral de downloadsnelheid belangrijk.
 • Eenmalige kosten
  Eventuele eenmalige (aansluit)kosten vul je hier in.
 • Maandelijkse kosten
  Providers stellen hun maandtarieven slim op. Er is vaak sprake van een aanbieding (bijv. eerste half jaar €X) waardoor het een goede deal lijkt. Maar als je het op jaarbasis bekijkt, kan dat zomaar anders uitpakken. Als er sprake is van een aanbieding, maak je voor deze kolom gebruik van de volgende formule:

  =((GM*GT)+(NM*NT))/12.

  Hierbij is GM het aantal maanden aanbieding, GT het aanbiedingstarief per maand, NM het aantal maanden normaal tarief en NT het normale tarief per maand. Hiermee bereken je dus het gemiddelde tarief per maand (voor het eerste jaar).
 • Totale kosten per jaar
  De maandelijkse kosten * 12
 • 1 jaar Cashback
  Huh, cashback? Jazeker! Dit is een hele makkelijke manier om geld te besparen op je internet abonnement: gebruik CashbackXL. Deze website biedt voor veel internetproviders een cashback. Het werkt heel simpel: je meld je aan op cashbackxl.nl, gaat via de website naar de provider en sluit vervolgens je abonnement af. Extra leuk als je je aanmeldt via deze link. Ik krijg dan een kleine commissie. Kost jou natuurlijk niks!

  Bekijk via de website van CashbackXL hoeveel cashback je kunt krijgen en vul dat per provider in.
 • Totaal minus cashback
  Dit zijn de totale kosten per jaar minus het cashback bedrag.

Vervolgens kan het invulwerk beginnen. Je opent de websites van de providers waaruit je wilt kiezen. Per optie/provider vul je de cellen in.

Ik vergeleek de prijzen voor 100 mbit/s en 1000 mbit/s bij T-Mobile, KPN en Ziggo. Bij T-Mobile krijgen wij €5,00 per maand korting omdat we een Tele2 telefoonabonnement hebben. Vervolgens arceerde ik de twee goedkoopste en duurste varianten, zodat het in één oogopslag duidelijk is uit welke providers ik ga kiezen. Dat ziet er zo uit:

In dit screenshot zie je dat T-Mobile de hoogste eenmalige kosten heeft, maar in zijn totaliteit het eerste jaar de beste deals heeft. Laat je dus niet misleiden door het (ontbreken van) eenmalige kosten.

4. Een keuze maken voor thuis internet

En dan is het nu tijd om een keuze te maken. Als de kosten het belangrijkst voor jou zijn, kies je het abonnement met de laagste totale kosten. Maar het kan ook zijn dat je iets meer geld over hebt voor een hogere snelheid. Dan kun je daar de goedkoopste variant van kiezen.

Vanuit budget oogpunt zou de 100 mbit/s optie van T-Mobile voor ons het beste zijn. Maar omdat we meer snelheid willen, zijn we bereid €5,00 per maand extra neer te leggen voor de 1000 mbit/s optie.

Je internet abonnement verlengen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je huidige provider fijn vindt en het abonnement wilt verlengen. Wil je dat, dan kan het lonen om de provider te bellen. Je krijgt telefonisch vaak betere aanbiedingen dan wanneer je online verlengd.

Dit artikel bevat affiliate links voor CashbackXL. Als jij hier een account op aanmaakt via mijn link, ontvang ik een kleine commissie. Uiteraard betaal jij hier niks voor.


Meer over bewust kopen? Lees deze blogs:Of bekijk alle blogs over kopen.

Plaats een reactie