Wij plaatsten kurk op onze muur

| |

Je hebt een lange, saaie wand en wilt er wat leuks mee. De muur heeft een flinke scheur, staat bol van de gevulde gaten én er zit spachtelputz op. Niet ideaal voor zomaar een likje verf of een kek behangetje. Je kunt het dan stucen of met dik behang bekleden, bijvoorbeeld. Wij kwamen op het idee om de muur met kurk van Kurk24 te bekleden. In deze blog vertel ik je alles over dit materiaal, de bevestiging en het eindresultaat.

De muur in kwestie

Kurk op de muur: een duurzame keuze

Kurk is voor ons niet nieuw. In onze vorige woning plaatsten we ook kurk op de muur. Ik wist toen dat het materiaal volledig biologisch afbreekbaar is en dat het lang meegaat. Maar ik had er nog niet bij stilgestaan dat het in meerdere opzichten een duurzame keuze is. Dit keer verdiepte ik me wat meer in het oogst- en bewerkingsproces.

De kurkeik groeit vooral in Zuid-Europa. Waar voor bijvoorbeeld hout een volledige boom wordt gekapt, wordt kurk juist geoogst. De boom blijft dus leven. Het wordt nog beter: de levensduur van de boom wordt door de oogst zelfs verlengd. Het oogsten gebeurd met de hand; er komen geen machines aan te pas. Ook het bewerkingsproces is onschadelijk. Er worden geen chemische stoffen gebruikt en er vindt geen verspilling plaats. Bijproducten worden gebruikt voor andere producten.

Laat je dan zero footprint achter met kurk op de muur? Nee. Het is geen binnenlands product; er vindt uitstoot plaats door vervoer. Bovendien is de lijm waarmee je het bevestigt chemisch. Maar door het oogst- en bewerkingsproces en het afbreekbare karakter van het materiaal is het een duurzame keuze om voor kurk als wandbekleding te kiezen.

De kurk op de wand bevestigen

Aan de slag! Toen we de kurk bestelden, hadden we een volledige wand in onze woonkamer in gedachten. Maar na wat wikken en wegen, besloten we een deel van een andere muur met kurk te bekleden.

1. De muur meten

We meten eerst tot hoever we de kurkwand willen hebben. Na wat rekenwerk komen we uit op 3 banen van 1.50 meter breed x 2.40 meter hoog.

2. Kurk op maat snijden

Vervolgens tekenen we de hoogte (2.40m) met potlood uit op de kurkrol. We snijden het met behulp van een scherp Stanleymes en oude PVC-planken op maat. Dit doen we 4 keer, zodat de banen klaar zijn voor bevestiging.

3. De muur lijmen

Omdat we voorgelijmde kurk hebben, hoeven we alleen de muur te lijmen. We bevestigen het meegeleverde rolletje op een verfrolhouder en gaan aan de slag. De ammoniakgeur van de lijm is behoorlijk heftig, dus een raam open is geen overbodige luxe. Nu moet het zo’n 2-4 uur drogen. In die tijd ontsnappen we voor de geur naar boven.

4. De kurk op de muur bevestigen

Voor het bevestigen van de kurk op de muur roepen we de hulp in van een vriend. Door de dikte, breedte en hoogte zijn de kurkbanen behoorlijk zwaar en lomp. En zelfs met drie mensen is het geen makkelijke klus om de naden goed op elkaar aan te laten sluiten. Maar na heel wat passen en meten is het gelukt. De kurk zit erop!

Tip: zijn de naden toch iets te opvallend naar je zin? Pak een stukje overgebleven kurk, verpulver het in kleine stukjes en stop het tussen de naden. Zo worden de naden minder zichtbaar. Let op, het is wel een priegelwerkje 😉

Kurkwand resultaat en inspiratie

Dan is het nu tijd voor de onthulling. Want het resultaat mag er wezen. Wat geeft deze kurkwand veel warmte! Omdat we de woonkamer een eigen touch hebben gegeven, voelt het gelijk veel meer als thuis.

Ook een muur bekleden met kurk? Bij Kurk24 vind je allerlei soorten prikwandkurk op rol. De kurk die wij hebben gebruikt is deze voorgelijmde prikwandkurk op rol van 8mm dik en 150 cm breed.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Kurk24.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:



Of bekijk alle posts over wonen.

Plaats een reactie