Meer zelfvertrouwen krijgen: 5 krachtige hulpmiddelen

| |

Je wordt geboren met veel zelfvertrouwen. Denk maar aan kleine kinderen: zij vestigen de aandacht op zichzelf en kunnen zo trots als een pauw vertellen over kleine dingen die zij hebben gedaan. Maar gaandeweg krijgt je zelfvertrouwen deuken. Door bepaalde ervaringen word je streng voor jezelf. Je past jezelf steeds meer aan aan anderen om ‘goedgekeurd’ te worden. Doodzonde, want jij bent fantastisch. Met meer zelfvertrouwen ga jij bloeien. Maar daarvoor moet je aan de slag met jezelf. Jij bent de enige die je zelfvertrouwen kan vergroten. Dat betekent niet dat je daar niet wat hulp bij kan gebruiken. Daarom deel ik vandaag 5 dingen die je kunt doen voor meer zelfvertrouwen.

1. Begin je dag bewust

Hoe jij je dag begint, heeft veel invloed op hoe je je gedurende dag voelt. Ook op je zelfvertrouwen, dus. Daarom is het van onnoemelijke waarde om je dag bewust op te starten. Vlieg niet meteen in de actiemodus, maar gun jezelf een bewuste start met aandacht voor lichaam én geest. Gun jezelf een fijne start door eerder op te staan (lees ook mijn blog over 5 uur opstaan). Zelfs een half uurtje kan al een verschil maken. In die tijd kun jij de dag in alle rust beginnen. Volg een intensieve online sportles om je lichaam in actiemodus te zetten of begin de dag met yoga. Of misschien vind je het fijner om de ochtend op te starten door van je af te schrijven; door te journalen of morning pages te schrijven. Een combinatie kan natuurlijk ook.

2. Volg de masterclass ‘Boost je zelfvertrouwen’

Onlangs werd ik door Liza van The Resetter uitgenodigd om de masterclass ‘Boost je zelfvertrouwen’ te volgen. In deze masterclass geeft Liza je aan de hand van uitleg, vragen en opdrachten handvatten om aan de slag te gaan met je zelfvertrouwen. Praktisch op een diepgaande wijze. Dat kan best confronterend zijn, want je gaat terug naar minder fijne ervaringen die jou een deuk in je zelfvertrouwen hebben gegeven. Toch ligt de nadruk van deze masterclass juist op het positieve. Op vergeving en heling. Op de momenten dat je je wél zelfverzekerd voelt en het gevoel dat het jou geeft. Op de ontmoeting met de powervrouw die in jou zit. Deze masterclass is een aanrader voor vrouwen die het lef hebben om aan de slag te gaan met henzelf. Voor €247,00 maak je een keuze waar je je leven lang profijt van kan hebben. Met de kortingscode ‘bewustleven‘ krijg je €50,00 korting. Meer informatie over Boost je zelfvertrouwen.

“We werken vaak aan vaardigheid in plaats van waardigheid”.

Liza (The Resetter)

3. Leer goed omgaan met gedachtes (door te mediteren)

Een verlaagd zelfvertrouwen of zelfbeeld gaat samen met negatieve gedachtes. Misschien herken je het wel: “Ik ben niet genoeg”. Of wanneer je op Instagram scrolt: “Zij heeft het veel beter voor elkaar dan ik”. Die gedachtes mogen er zijn. Maar dat ze er zijn betekent niet dat je er wat mee hoeft te doen. Zie een station voor je, waarop veel treinen (gedachten) aankomen. Sommige treinen laat je gaan, bij een andere trein stap je in. Er zijn meerdere manieren om bewustwording te vormen. Mediteren is er daar één van. Luister bijvoorbeeld de meditatie van angst naar vertrouwen.

4. Schrijf een brief aan jezelf om meer zelfvertrouwen te krijgen

Tijdens de Helweek leerde ik dat een brief naar jezelf schrijven écht veel kan doen. Dit is ook een krachtige manier als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen. Schrijf een brief met jouw ideale scenario. Welke prachtige woorden wil jij tegen jezelf zeggen? Hoe voel je je als je zelfverzekerd bent? Wat doet dat met jou? Door je te focussen op het positieve, is dat hetgeen wat meer gaat stromen. Lees deze brief regelmatig, misschien zelfs dagelijks en kijk wat het met jou doet.

5. Maak een lijstje met je belangrijkste principes

Een van de kenmerken voor een verlaagd zelfvertrouwen is dat je je conformeert aan wat anderen van jouw verwachten of vinden. De beloning? Waardering. Maar het is zó zonde om dit te doen. Stel je voor dat jij compleet over je eigen grenzen heengaat om aan de verwachting van een ander te voldoen. Je voelt je er diep van binnen rot door. En als die ander je dan alsnog geen waardering geeft, heb je dubbel bonje met jezelf.

Je hebt de waardering van een ander niet nodig om goed genoeg te zijn. Jij bént goed genoeg.

Een handig hulpmiddel is een lijstje met principes. Daarop schrijf je je 5 – of hoeveel je ook maar wilt – belangrijkste principes. Wat vind jij écht belangrijk in het leven? Of een andere vraag die je kan helpen om je principes op te schrijven: wat maakt jou boos of verdrietig? Wat zou er écht anders moeten in deze wereld? Door dit lijstje op een plek te leggen of hangen waar je hem vaak ziet, ga je er (on)bewust naar handelen. Verwachtingen van anderen gaan er steeds minder toe doen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met The Resetter.


Meest recente posts over persoonlijke ontwikkeling:Of bekijk alle blogs over jezelf ontwikkelen.

Plaats een reactie