Ik verbeterde de akoestiek in mijn thuiskantoor met PET Felt panelen

| |

De akoestiek in mijn thuiskantoor was tot voor kort rampzalig. Ieder geluid galmde na en tijdens het videobellen konden mensen alleen aan het beeld onderscheiden dat ik niet in een badkamer zat. Daar moest wat aan gebeuren. Toen ik een tijdje geleden een video van Cristiana (Get Hands Dirty) zag waarin de akoestische panelen van ReFelt voorbij kwamen, wist ik wat de oplossing zou zijn. In deze blog vertel ik je alles over deze panelen, neem ik je mee in de DIY en laat ik het eindresultaat zien.

Akoestische panelen van ReFelt

Er zijn akoestische panelen in allerlei vormen en maten op de markt. Ik koos bewust voor de panelen van ReFelt. Wat ik namelijk tof vind aan deze panelen, is dat ze gemaakt zijn van gerecyled PET-vilt. Omdat ik ook voor mijn werkplek duurzame keuzes wil maken, passen de panelen goed in het plaatje. Daarnaast zijn ze vrij makkelijk bewerkbaar en beschikbaar in verschillende kleuren. Verder hebben de panelen een mooie dikte: met 9 mm zijn ze niet te dik en niet te dun. En oja, ze zijn UV-bestendig. Perfect om het geluid in mijn kantoor te dempen, dus!

Bekijk de akoestische PET Felt panelen >>

De panelen monteren

Toen de akoestische panelen eenmaal geleverd waren, ging ik snel aan de slag. De panelen zijn behoorlijk groot (1,22 x 2,40m), dus ik vroeg Wilco zijn hulp. We begonnen met het troep- en stofvrij maken van de plek waarop de panelen zouden komen.

Zoals je kunt zien, heb ik tijdens het verven rekening gehouden met de plek van de panelen. Dit om twee redenen: 1. het is zonde van de verf om te verven op de plek waar de panelen komen en 2. het ontbreken van verf kan de hechting alleen maar ten goede komen.

Na het stofzuigen kon het echte werk beginnen. Het meetlint werd uit de kast getrokken om te bepalen waar we de panelen precies moesten komen en op welke plek we ze moesten inkorten. Voor het inkorten zijn meerdere mogelijkheden, waaronder de cirkelzaag of een stanley mes. Omdat we zowel over de breedte als lengte moesten inkorten, kozen wij ervoor de panelen met onze invalzaag te bewerken.

We begonnen met het zagen van één paneel. Dat bleek achteraf niet de meest efficiënte keuze. Omdat de panelen horizontaal worden bevestigd, moeten ze exact even groot zijn. En hoe kan dat beter dan door ze tegelijk te zagen? We hadden het geluk dat we niet strikt gebonden waren aan de maten. Daarom besloten we nog een keer te zagen, maar dan met twee panelen. We plakten ze met schilderstape aan elkaar om schuiven te voorkomen en herhaalden het zaag-riedeltje nog eens.

Eenmaal op maat kon het bevestigen beginnen. Hiervoor zijn twee opties: bevestiging met kit of nagels. Omdat wij geen tacker hebben, kozen we voor kit. Lekker makkelijk.

We bevestigden eerst het bovenste paneel zodat we de minste kans op kieren aan de bovenzijde hadden. We deden dit door het paneel samen op de goede plek te bevestigen. Vervolgens was het een kwestie van even flink aandrukken. Om ervoor te zorgen dat de kit zich goed verspreidde, rolden we de panelen nog na. En voila, zo simpel is het om akoestische panelen op maat te maken en bevestigen!

Het eindresultaat

Ik ben heel blij met het resultaat. De kleur heeft goed uitgepakt en ik heb nu een heerlijk lichte werkplek. Maar het belangrijkste is dat de akoestiek veel beter is als voordat ik de akoestische panelen plaatste. Het galmt nog steeds een klein beetje, maar ook dat zal binnenkort verholpen zijn als er een kast ingebouwd is. Daarnaast komt er nog een volledig nieuwe desktop set-up en wil ik het verder aankleden met accessoires. Beetje bij beetje wordt het een steeds fijnere werkplek!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ReFelt.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

2 gedachten over “Ik verbeterde de akoestiek in mijn thuiskantoor met PET Felt panelen”

  1. Tof! Het ziet er ook nog eens goed uit. In onze woonkamer klinkt het ook nog erg hol. We hebben gordijnen besteld en we gaat speciale panelen met eikenhouten latjes plaatsen om dit te verhelpen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie