Flowee spijkermat review: oncomfortabel en toch relaxed

| |

Mijn eerste ervaring met een acupressuurmat is inmiddels een paar jaar geleden. Sindsdien maak ik er – zeker in stressvolle periodes of bij rug-, schouder- of nekpijn – regelmatig gebruik van. De stof van de oude mat begint los te laten, dus ik was blij dat Flowee mij benaderde of ik hun mat wilde testen.

Tijd voor ontspanning!

Het is vrijdag begin van de middag als ik de Flowee mat voor het eerst uitrol. Ik heb een verkoudheid te pakken en voel me daardoor niet helemaal fit. Ontspanning is daarom extra welkom. Omdat ik het gebruik van een spijkermat gewend ben, kies ik voor een hoge intensiteit: op de vloer – gelukkig met vloerverwarming – en met zo min mogelijk kleding aan. Voor het comfort leg ik een kussen aan het uiteinde van de mat en doe ik één gordijn dicht.

Als je de mat voor het eerst gebruikt, kun je natuurlijk ook kiezen voor een minder intense ervaring: op bed of op de bank met een dun hemdje aan, bijvoorbeeld. Op die manier kun je eraan wennen.

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik in slaap val als ik de mat gebruik. Daarom zorg ik ervoor dat mijn wekker 25 minuten later staat. Dit tijdsframe is groot genoeg om de mat zijn werk te laten doen. Ik heb ook precies genoeg ruimte voor een powernap, zonder dat ik helemaal gedesoriënteerd wakker wordt. Om de ontspanning compleet te maken, stel ik een geluidsfragment van fluitende vogels in als wekker.

Mijn ervaring met de Flowee spijkermat

All set: tijd voor ontspanning. Ik laat me rustig op mijn rug zakken op de Flowee mat, herpositioneer mezelf iets naar boven en lig uiteindelijk goed. Om de drukpunten te verspreiden, trek ik mijn benen in en zet ik mijn voeten plat op de grond. Ik doe mijn ogen dicht.

Hoewel ik al tientallen keren op een spijkermat heb gelegen, blijf ik de eerste halve minuut opmerken dat de puntjes in mijn lichaam steken. Het doet geen pijn, maar comfortabel zou ik het ook niet noemen. Ook bij deze ervaring met de Flowee mat is dat het geval. 

Na de ‘gewenningsperiode’ voel ik me langzaamaan relaxter. Ik focus op mijn ademhaling en voel hoe mijn hartslag lager wordt en hoe mijn spieren minder gespannen worden. Dit keer val ik niet in slaap, maar geniet ik minutenlang van een rustmoment. 

Na 25 minuten gaat mijn wekker. Heerlijk, dat geluid van vogels. Ik doe mijn ogen open, haal een keer diep adem en ga rustig omhoog om te zitten. Als ik een spijkermat overdag gebruik, vind ik het fijn om nog even te blijven zitten. Dat doe ik nu ook. Zoals altijd lijkt mijn huid na afloop op een aardbei: rood met deukjes van de drukpunten.

Het woord dat ik specifiek aan deze spijkermat-ervaring zou geven? Verfrissend! Dat is precies hoe ik me daarna voel. Ik ben minder gespannen en voel me mentaal frisser. De ontspanning merk ik ook als ik even later achter mijn laptop kruip: ik til mijn schouders veel minder op dan voordat ik op de Flowee mat lag.

Er is niet één perfecte manier om de spijkermat te gebruiken. Je kunt de ervaring helemaal aanpassen naar wat jij op dat moment fijn vindt. In het donker of juist in een lichte ruimte. Als je je dag start, voordat je gaat slapen of juist als energizer midden op de dag. Binnen, buiten.. Misschien zelfs in combinatie met een verzwaringsdeken of (slaap)meditatie. Het is een kwestie van proberen en ontdekken wat voor jou werkt.

De spijkermat onder de loep 🌵

  • 8800 drukpunten (ABS-plastic)
  • Foam vulling
  • Buitenhoes van canvas katoen
  • 77×45 cm groot

Over het materiaal van de Flowee spijkermat kan ik vrij kort zijn: de canvas katoenen hoes voelt zacht en kwalitatief aan. Het foam is stevig maar flexibel. Je kunt het foam eruit halen door de hoes te openen met de rits aan de bovenzijde. Over de hoes gesproken: ook de naden lijken lekker stevig.

Waar ik op voorhand benieuwd naar was, is of de drukpunten van een nieuwe mat scherper zouden zijn dan van een gebruikte mat. Ik kon me voorstellen dat de puntjes op den duur afstompen. Dat laatste lijkt niet echt het geval, want ik voel nauwelijks verschil. De drukpunten lijken goed en stevig bevestigd te zijn.

Ik heb me laten vertellen dat Flowee extra aandacht besteedt aan kwaliteit en duurzaamheid. Zo worden de punten onder hoge temperaturen op de mat gesmolten in plaats van gelijmd. Ook is canvas katoen stevig, waardoor de stof tussen de punten minder snel slijt.

Ook was ik benieuwd naar het verschil tussen mijn oude mat en deze nieuwe van Flowee. Ik merkte op dat de mat van Flowee op meerdere vlakken anders is. De mat is groter, heeft zeshoekige clusters, meer puntjes per cluster en de puntjes zijn willekeurig(er) verdeeld. Vooral de grootte van de mat vind ik een uitkomst, want daardoor wordt een groter deel van je lichaam gestimuleerd.

Conclusie: is de Flowee mat een aanrader of niet?

🪷De Flowee spijkermat raad ik aan als je op zoek bent naar een manier om te ontspannen. Doordat je ‘gedwongen’ stil blijft liggen en je aandacht automatisch naar de drukpunten gaat, helpt het om rust te creëren in je hoofd.

🧘🏼‍♀️Ook als je – net als ik – (wel eens) last hebt van je rug, kan ik de Flowee spijkermat aanbevelen. De stimulans van je doorbloeding in combinatie met de pijnprikkel zorgen voor een pijnverlichtende reactie in je lichaam.

🤸‍♀️ Dan nog twee dingen waar ik geen ervaring mee heb, maar waarvan ik me goed kan voorstellen dat de mat hulp biedt: onrustige benen of buikpijn. Door een andere positie op de mat aan te nemen, kun je de drukpunten hun werk laten doen op andere delen van het lichaam.

Een spijkermat bij Flowee kopen

Als je besluit een Flowee spijkermat te kopen en je besteld ‘m op werkdagen voor 22.00 uur, dan wordt het diezelfde dag nog verzonden. Je ontvangt de mat netjes verpakt in een kartonnen doos. Detail waar ik blij van wordt: het gebruik van kartonnen tape i.p.v. plastic tape. In de doos zit een kaartje, gebruiksaanwijzing en natuurlijk de spijkermat. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren of zelfs een set met spijkerkussen. Er is ook een eco variant, gevuld met kokosvezels i.p.v. foam. Daarnaast heb je maar liefst 5 jaar garantie op je aankoop.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Flowee.


Laat je inspireren voor een bewuste lifestyle:Of bekijk alle blogs over een bewuste lifestyle.

Plaats een reactie