Wand decoreren met steigerbuizen (+ DIY)

| |

Een wand decoreren met steigerbuizen zorgt gegarandeerd voor een toffe, industriële stijl. Dat dachten wij ook en daarom bevestigden we zwarte steigerbuizen aan onze muur. Oorspronkelijk bedoeld als functionele ladder, maar het werd zoveel meer: een unieke eye-catcher die ook nog eens voor hang- en decoratieruimte zorgt.

Hoe het idee geboren werd

Eerst even wat context. Halverwege 2019 kregen wij de sleutel van onze loft in Zwolle. De relatief kleine oppervlakte van het huis (41 m2) dwong ons om creatief na te denken over de inrichting. Dankzij het hoge plafond (3.60m) werd ons al snel duidelijk: we moeten de hoogte in.

Een van de objecten waarmee we gebruik hebben gemaakt van de hoogte, is de – zoals wij het noemen – ‘mini vide’. Eigenlijk heeft het niet veel met een vide te maken en is het eerder een uit de kluiten gewassen kast, maar dat terzijde. De mini-vide is gemaakt van stevige houten balken en MDF-platen. Het object bestaat uit een inloopkast (onder) met Pax kasten en opbergruimte met planken (boven). Dat laatste is nog steeds zeer welkom, gezien we geen berging of andere externe opbergruimte hebben. Bij de ingang van de inloopkast vind je trouwens een wand met kurk, ook heel tof!

Voordat we aan het bouwen van de mini-vide begonnen, hield de vraag “hoe komen we erop?” ons bezig. Want om nou telkens de kamersteiger in elkaar te moeten zetten als je iets van boven nodig hebt, dat is natuurlijk geen optie. En om het nog moeilijker te maken, was er ook geen ruimte voor een trap. Het moest dus sowieso een ladder worden.

Na meerdere zoekpogingen kwamen we tot de conclusie dat er geen ladder verkrijgbaar is die voldoet aan onze wensen. Er was best wat te koop, maar allemaal waren ze te duur, te laag, niet onze stijl of alleen bedoelt als decoratie. We maakten van de nood een deugd en zo ontstond Wilco’s idee om steigerbuizen aan de muur te bevestigen.

Onze bestelling

We waren het er al snel over eens dat de buizen zwart moesten worden. Vanaf dat moment kon het inventariseren beginnen. We hebben eerst uitgemeten hoeveel steigerbuizen we nodig zouden hebben om bovenop te kunnen komen. Ook hebben we bepaald welke lengte mooi zou staan en welke dikte genoeg stevigheid zou bieden. We wilden valpartijen door brekende buizen uiteraard voorkomen.

Dit werd de bestelling:
> 7 mat zwarte buizen met een dikte van 33,7 mm en een lengte van 140 cm
> 14 zwarte buiskoppelingen (officieel bedoeld als leuningdrager) voor buizen met een dikte van 33,7 mm

Maak het zelf!

Als de buizen en koppelingen eenmaal binnen zijn, kun je aan de slag. Je hebt naast de buizen en koppelstukken alleen een potlood, waterpas, schroefmachine en schroeven nodig.

  1. Teken per buis op de muur af op welke hoogte de buis mag komen. Afhankelijk van je keuze kunnen de buizen op dezelfde hoogte van elkaar zitten of juist speels qua hoogte van elkaar variëren.
  2. Doe de buis in de verloopstukken en bepaal wat je mooier vindt: de koppelstukken helemaal op het eind van de buizen of de koppelstukken wat dichter naar elkaar toe. Maak ze nog niet vast.
  3. Hou de buis met koppelstukken op de gewenste hoogte tegen de muur aan en check met een waterpas of het recht is.
  4. In de koppelstukken zitten twee gaten. Teken deze gaten af in de muur, zodat je zometeen weet waar je moet schroeven.
  5. Haal de koppelstukken van de buis af. Heb je geen mogelijkheid om de buis naderhand in de koppelstukken te schuiven, laat de buis dan zitten.
  6. Schroef met schroeven beide koppelstukken aan de muur op de afgetekende plekken.
  7. Heb je de buis eruit gehaald, schuif deze dan voorzichtig door de koppelstukken.
  8. Zet de buis vast via het schroefje onderaan het koppelstuk. Zo gaat ‘ie niet bewegen of rollen.

Vervolgens herhaal je stap 3 t/m 8 voor iedere buis. En ta-da: jouw eigen industriële wand is klaar voor gebruik en/of decoratie! Zoals je ziet is het dus geen lastige klus. Het vergt alleen wel even wat tijd en precisie.

Wand decoreren met steigerbuizen

Zodra de buizen hangen, kan het (stiekem) allerleukste klusje beginnen: het decoreren van de wand! Het leuke is dat deze buizen niet alleen geschikt zijn voor hangende decoratie; je kunt namelijk ook goed items óp de steigerbuizen plaatsen. Een (fruit)mand, plantjes, flessen wijn, een schilderijtje of macramé hanger: het kan allemaal.

Dit idee werkte beter uit dan we van tevoren hadden kunnen bedenken: naast toegang tot onze opbergruimte, bieden deze steigerbuizen ruimte voor hangende en staande kookspullen én decoratie. Daarnaast ziet het er ook nog eens hartstikke tof uit en past het perfect bij het loft-gevoel dat we wilden creëren.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

Plaats een reactie