Vloerverwarming: alle voordelen op een rij

| |

Vloerverwarming is populair. Die populariteit heeft het te danken aan zijn voordelen. Het kan jaarlijks een flinke besparing opleveren en het zorgt voor een comfortabel warme woning. Daarnaast maakt vloerverwarming het mogelijk om van het gas af te gaan; een thema dat steeds meer aandacht krijgt in Nederland. Nog niet overtuigd? Lees hieronder alle voordelen van vloerverwarming.

De voordelen van vloerverwarming

  1. Minder stof in huis
  2. Een betere luchtkwaliteit
  3. Besparen op stookkosten
  4. Lekker warme voeten
  5. Ruimtebesparend
  6. Waardevermeerdering voor je woning

1. Minder stof in huis

Een radiator verspreid warmte vanaf één centraal punt. Een vloerverwarming werkt juist met gelijkmatige, verspreide warmte. Daardoor wordt stof minder snel verspreid. Vloerverwarming is daarom een hele logische keuze voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Daarnaast heb je minder snel last van stofnesten, wat weer ten goede komt van schoonmaakwerk. Wel zo fijn.

2. Een betere luchtkwaliteit

Naast dat vloerverwarming minder stof creëert, is het beter voor de luchtvochtigheid in huis. Vloerverwarming zorgt, anders dan radiatoren, voor een gebalanceerd woonklimaat. Een goede luchtvochtigheid is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor huisdieren en kamerplanten.

In de winter is de luchtvochtigheid vaak lager, ook met vloerverwarming. In het ideale geval is de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60%. Verhoog de luchtvochtigheid door je was binnen te laten drogen, de badkamerdeur na het douchen open te laten staan of maak gebruik van een luchtbevochtiger.

3. Besparen op stookkosten

Verwarm jij je woning met vloerverwarming, dan kan dit een besparing op vaste lasten opleveren. Die besparing op je stookkosten kan oplopen tot wel 15%. Dit heeft alles te maken met de manier waarop vloerverwarming jouw huis verwarmd. Bij een goede regulering hoeft de verwarming niet steeds aangejaagd te worden met als gevolgd dat de temperatuur lager kan blijven. Hoeveel stookkosten je precies bespaard is afhankelijk van je woning. Zo zijn het soort vloer, het type vloerverwarming en isolatie hierop van invloed.

4. Lekker warme voeten

Je komt ’s ochtends op je blote voeten de woonkamer binnen en dan… ieks! Je voeten raken de koude vloer. Dit tafereel zul je met vloerverwarming niet snel meemaken. Een voordeel van vloerverwarming is dat het je voeten snel verwarmt. En laten je voeten nou net één van de lichaamsdelen zijn die van grote invloed zijn op je temperatuur. Naast dat het comfortabel is, doe je hier dus nog een ander voordeel mee: je lichaam warmt snel op waardoor een minder hoge verwarmingstemperatuur nodig is.

5. Ruimtebesparend

Onder de voordelen van vloerverwarming valt ook de ruimtebesparende functie. Vloerverwarming wordt verwerkt in de vloer en is daardoor niet zichtbaar. Waar eerst radiatoren hingen, is nu plek voor iets anders. De keuze voor vloerverwarming bespaart je dus ook ruimte. En laten we eerlijk zijn: zelfs een design radiator is niet bepaald de trots van je interieur. Weg ermee 😉

6. Waardevermeerdering van je woning

Steeds meer mensen zien de voordelen van vloerverwarming in. Bovendien krijgt van het gas af gaan meer en meer aandacht. Het is dus niet wonderlijk dat vloerverwarming gewild is. Met dit opkomende thema kan het aanleggen van een lagere temperatuur vloerverwarming (LTV) zorgen voor waardevermeerdering van je woning.

Waarom wij kozen voor vloerverwarming

Het (laten) aanleggen van vloerverwarming heeft veel voordelen. Is het een investering in geld en moeite? Dat zeker. Houd daar dus wel rekening mee wanneer je overweegt vloerverwarming aan te schaffen. Maar het comfort wat je ervoor terugkrijgt is minstens zo hoog. Dat hebben we in ons vorige huis ervaren. Dit in combinatie met het feit dat de vloer van onze begane grond toch al open lag, maakt het voor ons de investering waard.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

Plaats een reactie