Boekreview: Weg ermee (Dennis Storm)

| |

Minimalisme heeft al enige tijd mijn aandacht. Naast dat er op blogs, social kanalen en YouTube veel over te vinden is, zijn er inmiddels best wat boeken verschenen die over dit onderwerp gaan. Een van die boeken is ‘Weg ermee’ van Dennis Storm. Na het lezen van lovende reacties, besloot ik het op mijn verlanglijstje te zetten. Een paar weken later kreeg ik dit boek cadeau van één van mijn vriendinnen. Vandaag deel ik een review van dit boek én de dingen die ik eruit opstak.

Een introductie in minimalisme

In ‘Weg ermee’ deelt Dennis Storm over zijn zoektocht naar- en zijn visie op minimalisme. Op een niet-chronologische, verhalende wijze neemt hij je mee in gebeurtenissen en overwegingen. De hotels waar hij tijdens zijn vele reizen in overnachtte, en het rustige gevoel dat dat opriep, komen regelmatig terug in het boek. Verder vind je veel vraagtekens bij ons hedendaagse gedrag. Dat gaat niet alleen over koopgedrag, maar ook over telefoonzombies om maar wat te noemen. Ook de tiny house en het repareren van spullen blijft in dit boek niet onberoerd. Zo nu en dan haalt hij een quote of wetenschappelijk feitje aan. Wat dit boek vooral biedt zijn zienswijzen binnen dit thema en tips om minimalisme te omarmen.

“Het begeren van minder staat gelijk aan het najagen van geluk in de vorm van kalmte, tevredenheid, simplisme en vrijheid

Opbouw

Het boek Weg ermee bestaat uit 3 delen, opgesplitst in 34 korte hoofdstukken, verdeelt over 96 pagina’s. Als je net als ik bent, pak je zo’n boek er sneller bij. Ik moest er wel aan wennen dat ieder hoofdstuk uit slechts 2-3 pagina’s bestond. Een aantal onderwerpen leende zich namelijk uitstekend voor een verdiepingsslag. Dennis geeft aan hiervoor gekozen te hebben omdat hij doorsloeg in het verzamelen van informatie en inzag dat er geen einde aan zou komen. Dat resulteerde in toepassing van de minimalistische filosofie op zijn boek. Toch bespeurde ik zo nu en dan teleurstelling als ik zag dat het alweer de laatste bladzijde van het hoofdstuk was. Die korte hoofdstukken en relatief weinig pagina’s zorgen er anderzijds wel weer voor dat het boek van handzaam formaat is en niet te zwaar of dik is.

Mijn lessen uit Weg ermee

Het verlangen om meer te leren over ons koopgedrag

Sinds ik Weg ermee heb gelezen, ben ik onbewust gaan letten op het koopgedrag van zowel mezelf als mensen om mij heen. Het viel me al snel op dat we inderdaad verrekte veel onzinnige dingen kopen. En toch laten we ons verleiden om weer ons online winkelmandje vol te gooien met dingen die we niet persé nodig hebben. Het wordt al helemaal gevaarlijk als we het woordje ‘sale’ onder onze neus krijgen. Waaruit komt dat voort: verveling, een poging tot opvulling van leegte, of zijn er andere verklaringen? Dit zijn dingen die ik dankzij dit boek verder wil onderzoeken.

Ik kan spullen met meer gemak aan mij voorbij laten gaan

Verder heb ik tijdens- en na het lezen van dit boek menig accessoire in winkels laten staan. Je zou denken dat dat veel wilskracht kost als je net een nieuw huis hebt gekocht. Het tegendeel is waar: dankzij een aantal passages uit dit boek ging het me makkelijk af.

“The things you own end up owning you”

Bevestiging dat kwaliteit vaak meer geluk oplevert dan kwantiteit

Sinds een ruim jaar focus ik me meer op de aanschaf van kwalitatieve items. Dit in plaats van zo goedkoop en zoveel mogelijk, waar ik eerder nog wel eens een handje van had. In dit boek beschrijft Dennis iets als: kijk je liever naar een item waarvan je écht blij wordt, of erger je jezelf liever aan spullen die snel kapot gaan. Dat vond ik treffend en was voor mij een bevestiging.

Voor wie is dit boek interessant?

Als je benieuwd bent wat een minimalistische levensstijl voor anderen – of specifiek voor Dennis – betekent, is dit boek wat voor jou. Verwacht geen opruim instructies á la Marie Kondo, want dat ga je hierin niet vinden. Ook als je een dikke, wetenschappelijk onderbouwde pil zoekt, voldoet dit boek niet aan je wensen. Maar voor een persoonlijk verhaal over minimalisme zit je met dit boek goed. Ook als je op zoek bent naar hoe je minimalistischer kunt leven, biedt dit boek je inzichten en passages om over na te denken.

Koop het boek van Dennis Storm

Wil jij het boek zelf lezen? Weg ermee is te koop bij onder andere Bol.com als e-book, paperback en zelfs als luisterboek.

E-book

Paperback

Dit artikel bevat affiliate links. Koop jij het boek van Dennis Storm via één van deze links, dan betaal jij gewoon dezelfde prijs, maar ontvang ik een kleine commissie.


Meest recente posts over persoonlijke ontwikkeling:



Of bekijk alle blogs over jezelf ontwikkelen.

Plaats een reactie