Plavuizen vloer verwijderen – klusavonturen #1

| |

Op 16 september kregen wij de sleutel van ons nieuwe huis: een woning uit 1992. Met zo’n relatief nieuwe woning hoef je weinig te doen, zou je denken. Dat ligt toch net even anders wanneer dingen zoals elektra, verwarming en sanitair niet helemaal aansluiten op je wensen. Het scheelt dat wij klussen leuk vinden! De komende maanden neem ik je in korte blogs mee in onze klusavonturen en keuzes. Vandaag trappen we af met het eerste deel: het verwijderen van onze plavuizen.

Plavuizen verwijderen of toch niet?

Nog voordat we de woning kochten waren we het er direct over eens dat de vloer op de begane grond niet onze smaak is. Met de witte plavuizen moest écht iets gebeuren. Het is het makkelijkst om er gewoon een vloer overheen te leggen, maar een andere wens gooide roet in dat eten. We willen op de begane grond heel graag vloerverwarming. Na wat onderzoek kwamen we tot drie opties:

  1. De plavuizen laten liggen en erin frezen
  2. De plavuizen laten liggen en vloerverwarming eroverheen leggen
  3. De plavuizen wegbreken

1. In de plavuizen frezen

Met deze shortlist gingen we op nader onderzoek uit. Al snel begrepen we dat optie 1, het frezen in plavuizen, niet de beste oplossing is. Plavuizen kunnen kwetsbaar zijn en tijdens het frezen breken. Er zijn wel partijen die het frezen in plavuizen aanbieden, maar we vonden het te riskant en kozen ervoor deze optie af te schrijven. Gelukkig hadden we er nog twee over.

2. Vloerverwarming over plavuizen heen leggen

Ook de tweede optie ging al snel van de baan. Want naast de kwetsbaarheid van plavuizen was er nog een beïnvloedend element in het spel: de opbouwhoogte van de vloerverwarming. Zodra de vloer boven de X cm zou komen, kunnen we diverse deuren en kozijnen niet meer gebruiken. Het laten liggen van de plavuizen zou automatisch zorgen voor een grotere opbouwhoogte, dus besloten we deze optie te laten rusten.

3. De plavuizen vloer verwijderen

Het werd al snel helder dat optie 3 het zou worden. Het verwijderen van de plavuizen kost misschien 1-2 dagen extra werk, maar wat ons betreft waren de voordelen groter. Op deze manier konden we de opbouwhoogte zoveel mogelijk beperken. Bovendien hoorden we dat de elektra bij meerdere huizen in onze straat erg aan de oppervlakte van de zandcementvloer ligt. Dat bevestigde onze keuze: slopen die hap! Maar vanwege die bekabeling wel met enig beleid, dus..

Slopen maar!

Het was grappig om te zien dat vrienden en familie er als de kippen bij waren toen ze hoorden dat er gesloopt mocht worden. Uiteindelijk gingen ze met drie man sterk aan de slag. Al snel kwamen ze erachter dat er inderdaad een aantal elektrakabels aan de oppervlakte van de vloer lagen. Sterker nog: het was maar goed dat er flexbuizen om de kabels heen zaten, want anders was één van de elektrapunten nu niet meer bruikbaar 😉 Het was gedurende die zaterdag een stofbende en een oorverdovend lawaai, maar het doel was behaald: het grootste deel van de plavuizen lag aan het eind van de middag aan diggelen in de big bags.

Dit heb je nodig bij het verwijderen van plavuizen (+ kosten)

Voordat we daadwerkelijk de beitel in de vloer konden zetten, hadden we eerst de juiste apparaten nodig. We kochten op aanraden van een familielid een breekhamer bij Lidl. We begrepen dat de meegeleverde beitel niet geweldig was, dus kocht Wilco via zijn werk een tegelbeitel van Rex. Zo’n tegelbeitel heeft een knik en platte ‘kop’, waardoor je de tegels er makkelijk uitbreekt. Dat is een aanrader wanneer je plavuizen of andere tegels gaat verwijderen. Ook leenden we een extra breekhamer van mijn zwager, zodat we met meerdere mensen tegelijk aan de slag konden.

Bij het verwijderen van plavuizen komt er van alles vrij: oerkracht en euforie, maar ook een hoop stof en geluid. O ja, vergeet ook de rondvliegende stukjes tegel niet. Daarom kochten we veiligheidsbrillen, FFP2 stofmaskers (lekkere tijd ook om ze nu te kopen), werkhandschoenen en 3M oordoppen voor onszelf en de helpers. Natuurlijk moest het puin ook ergens in opgeslagen worden, dus een paar emmers om het te vervoeren en twee sterke big bags als opslagruimte mochten niet ontbreken.

Hieronder staan de benodigdheden en kosten opgesomd. Helaas zijn de ‘goedkope’ FFP2 mondmaskers telkens uitverkocht. Deze heb ik vervangen voor een goed alternatief. Datzelfde heb ik gedaan voor de Rex tegelbeitel, gezien deze niet direct aan consumenten worden geleverd.

BenodigdhedenPrijs
Breekhamer€59,95 bij Lidl
Tegelbeitel€25,00 bij Toolstation
FFP2 stofmasker€25,00 bij Toolstation
Veiligheidsbril (of een overzetbril als je een brildrager bent)€3,29 / €2,67 bij Toolstation
Oordoppen€2,27 bij Toolstation
Werkhandschoenen€1,25 bij Toolstation
Big bag(s)€8,15 bij Toolstation
Emmers€0,95 bij Hornbach

Volgende week lees je het tweede deel van de serie ‘Klusavonturen’.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

Plaats een reactie