Wat kost een rekening bij een duurzame bank?

| |

“Duur”. Dat was de reactie die het begrip ‘duurzame bank’ jarenlang bij mij opriep. Voor al die groene investeringen betaal je vast de hoofdprijs, dacht ik. En ik merk dat ik niet de enige ben: mensen om mij heen geven een soortgelijke reactie. Maar wat is hier nou van waar, en wat niet? De hoogste tijd om eens uiteen te zetten wat je nou écht betaalt voor een rekening bij een duurzame bank.

De kosten van een rekening bij een duurzame bank versus reguliere bank

Laten we eerst eens kijken naar de kosten voor een betaal- en spaarrekening bij de twee Nederlandse banken die op dit moment als meest duurzaam worden bestempeld: Triodos en ASN Bank.

PakketMaandelijkse kostenRente
Triodos Internet Betaalrekening€5,00
Triodos Internet Spaarrekening€2,000,00% tot €100.000,
daarboven -0,50%

Bij Triodos betaal je voor een betaalrekening en één spaarrekening €7,00 per maand. Mits je onder de €100.000 blijft, trouwens, want anders betaal je negatieve rente.

PakketMaandelijkse kostenRente
ASN Bankrekening€1,90
ASN Ideaalsparen€1,900,01%

Bij ASN Bank betaal je voor een betaal- en spaarrekening €3,80. Ook ontvang je 0,01% rente voor het geld dat op je spaarrekening staat.

Dit vind je misschien ook interessant:
Blog: hoe kies je een duurzame bank?

Best wel een verschil tussen deze twee duurzame banken, dus. Maar het kan nog alle kanten op. Om een vergelijking te kunnen maken, heb ik de tarieven van een aantal reguliere Nederlandse banken op een rij gezet.

Naam bank en pakketMaandelijkse kostenRente
Rabobank
Rabo DirectPakket
Rabo InternetSparen

€1,70
gratis met betaalpakket


tot 0,01%
Regiobank
Plus Betalen
Spaar-op-Maat Vrij

€2,45
gratis met betaalpakket


0,01%
ABN AMRO
BasisPakket Betalen
Direct Sparen

€1,70
gratis met betaalpakket


0,00%
Knab
Online bankrekening
Knab Flexibel Sparen

€5,00 (eerste jaar €2,50)
gratis met betaalpakket


0,04% tot €25.000

Bij twee banken ben je voor €1,70 verzekerd van een betaal- en spaarpakket. Gemiddeld genomen betaal je voor een betaal- en spaarrekening bij bovenstaande banken €2,71 per maand. Daar moet bij gezegd worden dat Knab het gemiddelde wel fors omhoog brengt. Hoe dan ook, het is duidelijk dat je voor het gros van de reguliere banken uit dit overzicht minder betaald dan voor een duurzame variant. Het grootste verschil zien we tussen ABN AMRO of Rabobank en Triodos. Voor Triodos betaal je per jaar €68,90 meer.

Lees ook: hoe ik begon met duurzaam beleggen.

Wel of niet duurzaam bankieren?

Dan blijft de vraag over: kies je wel of niet voor een duurzame bank? Als je puur voor de laagste maandelijkse kosten wilt gaan, kun je het beste kiezen voor Rabobank of ABN AMRO. Je gaat dan alleen niet voor een bank die hoog scoort op duurzaamheidsthema’s. Wil je ongeacht de kosten gaan voor een bewuste keuze, dan is Triodos een groene optie. Een gulden middenweg is ASN Bank. Wat ik in ieder geval mee wil geven: kijk verder dan de kosten die maandelijks van je rekening worden geschreven en bepaal of het verlagen van die kosten jou een paar euro meer waard is.


Meer artikelen over bewust met geld omgaan:Of bekijk alle blogs over geld.

Plaats een reactie