Dit is hoe je nú kunt besparen op vaste lasten

| |

Vaste lasten: je komt er (bijna) niet onderuit, maar ze jagen maandelijks toch behoorlijk wat geld van je rekening. Als bewuster wilt omgaan met geld, zijn je vaste maandelijkse uitgaven het eerste wat je onder de loep zou moeten nemen. Hierdoor zou je zomaar tientallen euro’s per maand kunnen overhouden. Om je te helpen besparen op vaste lasten heb ik 9 tips op een rij gezet. En om het nog leuker te maken: je kunt ze bijna allemaal direct in gang zetten!

Klik om snel te scrollen naar specifieke inhoud:
Besparen op abonnementen
Besparen op energie en gas
Besparen op verzekeringen

Besparen op abonnementen

We trappen af met een quick win: het besparen op abonnementen. Hoewel een abonnement op het eerste oog misschien niet duur lijkt, kan het op jaarbasis behoorlijk wat van je inkomen wegtrekken. Daarom is het de moeite waard om je huidige abonnementen eens onder de loep te nemen.

Abonnement stopzetten

De eerste vraag is natuurlijk: heb je specifiek dit abonnement écht nodig? Vaak denken we iets nodig te hebben, terwijl we prima zonder kunnen. Ga bijvoorbeeld eens na hoe vaak je per maand nou écht gebruikmaakt van het abonnement. En vind je het product/de dienst echt [vul maandbedrag in] per maand waard als je het vergelijkt met het plezier of gemak dat je eruit haalt?

Een goed voorbeeld is Spotify. Ik ben gek op muziek, maar heb er geen €119,88 per jaar voor over als het ook gratis kan. Ik schaf deze muziekservice alleen aan als ze een goede aanbieding hebben (3 maanden voor €9,99, bijvoorbeeld). In de overige tijd luister ik muziek kosteloos via YouTube en de gratis versie van Spotify. De reclame neem ik dan voor lief.

Alternatief abonnement

Als dit product/deze dienst je leven echt verrijkt, zou je nog kunnen kijken naar een goedkoper alternatief. Dat kan door te zoeken naar een andere aanbieder of terug te schalen in het soort abonnement. Je telefoonabonnement is daar een goed voorbeeld van. Ook kun je op zoek gaan naar de beste internet aanbieding. En wat denk je van je creditcard abonnement? Dat kan misschien wel goedkoper of zelfs gratis.

Prijsverlaging aanvragen

Voor telefoon-, internet- en TV-abonnementen kun je de ‘loyaliteitskaart’ opgooien. Ben je een jaar (of langer) klant bij dezelfde aanbieder, dan loont het de moeite om eens contact met de provider op te nemen. Je kunt gerust vragen naar een mooie aanbieding.

Abonnement delen

Een andere optie waarmee je snel geld kunt besparen, is het delen van een abonnement. Door de kosten voor een abonnement te splitten met vrienden en/of familie, bespaar je al snel een leuk bedrag per maand. Ik heb het dan niet over misbruik van bijvoorbeeld een sportschool abonnement, maar over bedrijven die familie-abonnementen aanbieden óf waarbij meerdere accounts op één abonnement mogelijk zijn.

Max. aantal personenKosten per maandPotentiële besparing
Spotify1€9,99
2€12,99€3,49 p/m, €41,88 p/j
6€14,99€7,49 p/m, €89,88 p/j
Videoland5€8,99€7,19 p/m, €86,28 p/j
Netflix1€7,99
2€10,99€2,49 p/m, €29,88 p/j
4€13,99€4,49 p/m, €53,88 p/j
YouTube Music1€9,99
2€14,99€2,49 p/m, €29,88 p/j
6 *€14,99€7,49 p/m,
€89,90 p/j

* Je betaalt voor dit abonnement hetzelfde bedrag bij 2 t/m 6 gebruikers

Als je al deze abonnementen nu alleen betaald en gebruik zou gaan maken van een gedeeld abonnement, kun je in het gunstigste geval dus ruim €26,66 per maand ofwel €319,92 per jaar kunnen besparen. Tijd om gegadigden te vinden! 😉

Bespaartips energie en gas

De meeste woonhuizen hebben te maken met gas en energie. De rekening voor deze woonlasten kan behoorlijk oplopen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op energie en gas.

Vergelijk of je ergens anders goedkoper uit bent

Vergelijken is hét werkwoord om te besparen op vaste lasten. Dat geldt ook voor je gas en energie. Het loont de moeite om de kosten van verschillende gas- en energieleveranciers met elkaar te vergelijken op basis van je huidige gebruik. Let hierbij niet alleen op de variabele kosten, maar ook op de vaste kosten. De hoogte van de vaste kosten (startkosten) kunnen behoorlijke invloed hebben op het totale bedrag dat je voor gas en stroom neerlegt. Als je al een contract hebt lopen, doe je er goed aan om de afloopdatum in het vizier te houden. Het liefst stap je 6-8 weken voor die datum over.

Profiteer van korting op je gas- en energierekening

We kennen allemaal de vergelijkingssites voor gas en energie. Het is fijn om de tarieven van gas- en energieleveranciers in één overzicht te hebben. Daarnaast is het verschil met de website van de aanbieder dat er vaak een korting op vergelijkingssites te vinden is. Bij Gaslicht.com kan dat bijvoorbeeld oplopen tot een besparing van €329,00 per jaar.

Besparen op verzekeringen

Verzekeringen zijn belangrijk, maar kunnen in sommige gevallen ook goedkoper. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat een verzekering niet nodig is omdat je al gedekt wordt vanuit een andere verzekering. Of dat je oververzekerd bent en prima een trapje lager kan. Het is dus de moeite waard om ze eens kritisch te bekijken.

Besparen op vaste lasten verzekering

Vergelijk niet alleen de prijs van verzekeringen, maar ook de dekking

Het is verleidelijk om direct voor de goedkoopste verzekering te kiezen. Toch raad ik je aan daar voorzichtig mee te zijn. Als er iets gebeurd en de dekking op dat moment niet voldoende is, kun je alsnog een flink bedrag neerleggen. Staar je daarom niet blind op de maandelijkse kosten, maar check ook altijd even of de dekking past bij jouw situatie.

Kies voor meerdere verzekeringen om te profiteren van staffelkorting

Sommige verzekeraars bieden korting als je meerdere verzekeringen afneemt. Vergelijk daarom eens wat je kwijt zou zijn als je bij één partij meerdere verzekeringen afneemt.

Bekijk of je verzekering een bewegingsprogramma heeft

Ten slotte is het interessant om te checken of je verzekeraar een vitaliteitsprogramma heeft. Zo biedt ASR Vitality bijvoorbeeld korting op je (aanvullende) zorgverzekering én kun je door onder andere te bewegen sparen voor bijvoorbeeld cadeaubonnen van Bol.com. SamenGezond is ook zo’n spaarprogramma.

Heb jij nog tips om te besparen op vaste lasten?

Zo, dat was ‘m voor nu. Dit waren mijn tips om te besparen op vaste lasten. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer slimme tips. Heb jij een interessante toevoeging? Laat het dan achter in een comment 👇🏻


Meer artikelen over bewust met geld omgaan:Of bekijk alle blogs over geld.

Plaats een reactie