Dit is hoe ik begon met duurzaam beleggen

| |

In 2019 belegde ik mijn eerste euro’s in random fondsen. Zonder kennis over beleggen waagde ik de gok met een klein bedrag. Met die werkwijze stopte ik al snel. De reden? Ik wilde beleggen met kennis en bovendien dat mijn belegde geld goed besteed wordt. Daarom besloot ik begin dit jaar te beleggen in groene fondsen. Dat is waar mijn beleggingsavontuur echt begon. In dit artikel vertel ik je alles over hoe ik startte met duurzaam beleggen.

Waarom ik begon met beleggen

Voordat ik meer vertel over de start van mijn beleggingsavontuur, wil ik even kort stilstaan bij het waarom achter beleggen. Voor mij waren er twee redenen om te starten met beleggen. De eerste is nieuwsgierigheid. Ik heb een lichte fascinatie voor het onderwerp ‘geld’. Verdienen, uitgeven en sparen zijn dingen die ik al van jongs af aan interessant vind. Beleggen past natuurlijk goed in dat rijtje thuis. De tweede reden is dat ik zocht naar een manier om mijn geld beter te laten renderen. Zoals bij velen stond het maar gewoon mooi te wezen op mijn spaarrekening. Zeker omdat ik het niet op korte termijn nodig heb, moest dat beter kunnen. Beleggen was daarom een logische stap.

Duurzaam beleggen bij Triodos bank

Na in 2019 lukraak een paar euro bij Peaks te hebben belegd, was ik begin 2020 heel wat kennis over beleggen rijker. Zo las ik regelmatig blogs van o.a. Fire for Women en Financieel Onafhankelijk Blog en volgde ik diverse Instagrammers die aan het beleggen zijn op de voet. Daarnaast was ik er gaandeweg zeker van geworden dat ik wilde beleggen in duurzame doeleinden. Triodos leek een logische keuze: groen, een prima kostenverhouding en enigszins laagdrempelig omdat ik er een bankrekening had. Daarom opende ik daar in januari een beleggingsrekening. Al snel kom je dan voor de vraag te staan of je periodiek of eenmalig wilt beleggen. Omdat het de eerste keer was dat ik met wat meer geld zou beleggen, vond ik het fijn om te beginnen met een eenmalige inleg. Geen periodieke financiële ‘verplichting’, maar gewoon één keer een bedrag inleggen. Daarnaast vond ik het belangrijk dat ik het geld écht kon missen. Met die gedachte kwam ik uit op een beleggingsbedrag van €600.

Mijn beleggingsportfolio bij Triodos Bank

Na wat onderzoek in de verschillende beleggingsfondsen van Triodos Bank, legde ik op 31 januari bruto €500,- in in vier verschillende duurzame fondsen. De aankoopkosten voor deze beleggingen waren 0,4%. Hierbij spreidde ik het geld tussen fondsen met een laag risico, gemiddeld risico en hoog risico.

  • €100 in Triodos Fair Share Fund (risicometer 2/7)
  • €100 in Triodos Groenfonds – €100 (risicometer 2/7)
  • €100 in Triodos Impact Mixed Fund (Neutral) (risicometer 4/7)
  • €200 in Triodos Pioneer Impact Fund (risicometer 6/7)

Daarnaast kocht ik op 3 februari voor €100,- certificaten in Triodos Bank. Dat er voor deze certificaten geen jaarlijkse kosten worden berekend, zag ik als een voordeel. Hoewel het rendement weinig tot niets zegt over de toekomst, heb ik er toch even een blik op geworpen: gemiddeld 2,91% over de afgelopen 5 jaar. De aan- en verkoopkosten zijn 0,4%.

Zon obligaties

In het kader van net even wat anders: in juni tipte Wilco mij op een investeringsproject voor een zonnepark op de Sekdoornse Plas in Zwolle. Daarvoor kocht ik 4 ‘Zonnedelen’ á €25 per stuk. De investering wordt ieder jaar voor 1/15e afgelost en het rendement kan oplopen tot 5,5% per jaar. Tof dat er ook op deze manier geïnvesteerd kan worden!

Mijn eerste belegging bij DeGiro

Ten slotte las ik afgelopen zomer een boek over beleggen: het bekende boek ‘Blondjes beleggen beter’ van Janneke Willemse. Daardoor snapte ik nóg beter hoe het werkt, wat het kan opleveren en wat de risico’s zijn. Natuurlijk was broker DeGiro mij niet voorbij gegaan. Ik meldde me in maart aan en legde eind juli €86,18 (incl. kosten) in voor 3 orders in ASR Nederland. Voordat ik dat deed, spitte ik hun beleid door op duurzaamheid. Dat dunkte mij wel en was de doorslaggevende factor.

Beleggingsplannen voor de rest van het jaar

Deze eenmalige beleggingen waren de eerste stappen. Ik wil deze maand mijn beleggingsportefeuille uitbreiden met periodieke beleggingen. Omdat ik zowel zakelijk als privé een mooie buffer heb, kan ik maandelijks wat ‘missen’ aan beleggingen. Daarnaast wil ik vóór 2021 een pensioen hebben geregeld. Mijn pensioen wil ik spreiden door vanaf 2021 de helft zelf te beleggen en de andere helft bij een pensioenfonds onder te brengen.

En oja, ik zal eind deze maand een update delen over hoe mijn beleggingen er dan voor staan.


Meer artikelen over bewust met geld omgaan:Of bekijk alle blogs over geld.

Plaats een reactie