Hoe kies je een duurzame bank?

| |

Je wilt dat het geld dat je op een rekening zet niet zomaar wordt geïnvesteerd in niet-duurzame projecten. Of je wilt eens dieper in de bancaire wereld duiken omdat alles voor zoete koek aannemen niet in je aard zit. Misschien heb je zelfs het voornemen om je footprint te verkleinen. Wat je beweegreden ook is, je wilt meer weten over de opties voor een duurzame bank of zelfs al voor een duurzame bank kiezen. In dat geval zit je hier goed, want in dit artikel lees je hoe je een bank kiest die bij jou past.

Inhoud
Waar gaat jouw geld naartoe?
Bewust een bank kiezen
De meest duurzame bank
Een duurzame bank kiezen

Waar gaat jouw geld naartoe?

Het lijkt zo vanzelfsprekend: je geld stallen bij een bank. Je stort er iedere maand je salaris op, betaalt er je rekeningen van en wellicht spaar je ook nog een mooi bedrag. Komt er niks in of gaat er niks uit, dan blijven de cijfertjes op je betaal- en spaarrekening voor jou hetzelfde. Wat jij niet ziet, is dat het daadwerkelijke geld ondertussen geïnvesteerd wordt in bedrijven. Als bedankje krijg jij rente (of niet) en op zijn beurt ontvangt de bank rente op de bedrijfsinvestering. Voila: het verdienmodel van een bank in een notendop.

Waar jouw geld precies naartoe gaat, verschilt per bank. Zo’n investering kan gaan naar iets constructiefs, zoals de opbouw van een natuurgebied of het tegengaan van klimaatverandering. Maar het kan ook gaan naar wapenproductie of het bouwen van megastallen. Daarnaast kan de term ‘duurzame bank’ ook betrekking hebben op de interne organisatie. Hoe zit het bijvoorbeeld met gendergelijkheid: wordt de top van een bank bekleed door alleen mannen of zijn er ook vrouwen met een toppositie? En worden er excessieve bonussen uitgedeeld of is het acceptabel? Je leest het al, jouw keuze voor een bank kan best wat consequenties hebben. Kortom, je kiest voor een duurzame bank omdat je wilt dat de bank verantwoord met je geld omgaat. Zowel binnen de organisatie als daarbuiten.

Bewust een bank kiezen

Oké, je bent overstag. Je wilt een bewuste keuze maken voor een bank, maar waar begin je? De eerste stap: bepaal voor jezelf welke thema’s jij belangrijk vindt en waar een duurzame bank volgens jou aan zou moeten voldoen. Het is bijvoorbeeld interessant om eens te kijken naar de goede doelen die je steunt. Of ga eens na welke nieuwsitems je raken. Dat zijn thema’s die jou bewegen. Wil je die thema’s ook bij de bank terugzien? Dan neem je dat mee in je keuze.

Duurzaamheidsthema’s ter overweging

Een handige bron om inzicht te krijgen in duurzaamheidsthema’s is de Eerlijke Geldwijzer. Deze organisatie is een initiatief van verschillende goede doelen. Externe bureaus onderzoeken hoe verzekeraars, pensioenaanbieders en banken scoren op duurzame thema’s. Je kunt de Eerlijke Geldwijzer gebruiken om thema’s in te zien en een selectie banken hierop te vergelijken.

Duurzaamheidsthema’s

 • Klimaatverandering
 • Dierenwelzijn
 • Gendergelijkheid
 • Bonussen
 • Transparantie
 • Wapens
 • Arbeidsrechten
 • Mensenrechten
 • Bosbouw
 • Corruptie
 • Visserij
 • Financiële sector
 • Natuur
 • Belastingen
 • Voeding

De scores van de Eerlijke Geldwijzer komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ze zijn gebaseerd op het beleid van de bank én wat de aanbieder in de praktijk waarmaakt. Het beleid en de praktijk worden onderzocht op basis van criteria van de Fair Finance Guide International. Dit instituut stimuleert sociale verantwoordelijkheid bij bedrijven. Om je een beeld te geven van de criteria, heb ik er een aantal eisen binnen twee thema’s uit gepakt:

Dierenwelzijn 

 • Een organisatie respecteert de vijf vrijheden van dieren (geen pijn, geen dorst, geen chronische stress etc.)
 • Organisaties voegen aan hun contracten met leveranciers clausules toe die op de criteria voor dierenwelzijn aansluiten 
 • Dieren testen voor cosmetica is onacceptabel
 • Beperkende huisvesting methoden (o.a. legbatterijen en kratten) zijn onacceptabel

Klimaatverandering

 • Het financiële instituut realiseert (meetbare) vermindering in directe- en indirecte uitstoot 
 • Gas- en oliewinning, mijnbouw en fossiele elektriciteitsopwekking zijn onaanvaardbaar
 • In het beleid wordt benoemd dat maximaal 30% van de financieringen en investeringen bestaat uit opwekking van fossiele brandstoffen

Wil je je verder verdiepen in de thema’s en criteria waarop de banken worden beoordeeld, bekijk dan het rapport van FFGI.

De meest duurzame bank

De grote vraag is: wat is de meest duurzame bank? Dat is nog best een lastige vraag. De term ‘duurzame bank’ zullen de meeste mensen associëren met groen en toekomstbestendig. Tot zover zijn de meesten het wel eens. Die eensgezindheid wordt uitdagender als we het gaan hebben over thema’s binnen duurzaamheid. Waarbij een bank voor de één duurzaam is als het tot X% investeert in oliewinning bedrijven, zal het thema biodiversiteit voor de ander meer gewicht hebben. Het benoemen van ‘de meest duurzame’ bank heeft dus wel wat addertjes onder het gras. Toch zou je op basis van de beleids- en praktijk scores van de Eerlijke Geldwijzer kunnen zeggen dat Triodos de meest duurzame bank is. Deze bank scoort overall het hoogst op de verschillende thema’s.

Een duurzame bank kiezen

Als je puur voor de beste overall score op duurzame thema’s wilt gaan, dan zou je voor Triodos kunnen kiezen. Een tweede goede optie zijn de banken die onder de Volksbank vallen: ASN Bank en SNS Bank, waarbij ASN Bank zichzelf als duurzame bank profileert. Neem je ook eigen eisen, zoals kosten, functionaliteiten en gemak mee in je overwegingen, dan kun je de banken onderling vergelijken. Verder kun je natuurlijk ook zelf in het beleid van een bank duiken. Het lastige is dat een beleid kan afwijken van de praktijk en banken doorgaans niet bekend staan om hun transparantie. Daarom vertrouw ik tot dusver op de onderzoeken van de Eerlijke Geldwijzer.

Bewust kiezen voor een bank vereist dus nog best wat (zelf)onderzoek en vergelijking. Hoe dan ook, voor welke bank je ook kiest, besef jezelf het volgende: alleen al door eens serieus over je bank na te denken, kies je bewuster dan een deel van Nederland.


Meer artikelen over bewust met geld omgaan:Of bekijk alle blogs over geld.

Plaats een reactie