Deze woningen hebben we serieus overwogen tijdens onze huizenjacht

| |

De start van onze huizenjacht begon ergens rond januari. We woonden net een half jaar in onze loftwoning en keken zo nu en dan op Funda. Nog niks serieus, gewoon kijken. We wisten op dat moment nog niet eens hoeveel hypotheek bij ons zou passen. Er passeerden heel wat huizen op ons scherm totdat we overgingen tot een bezichtiging. Maar die eerste bezichtiging kwam er, net als de tweede. We hebben zelfs de 15 bezichtigingen aangetikt voordat we tot koop overgingen. Bij sommige woningen wisten we al tijdens de bezichtiging dat het niks werd, andere woningen konden we niet loslaten. Vandaag deel ik de woningen die we serieus hebben overwogen tijdens onze huizenjacht.

1. Onze eerste bezichtiging: een woning in Berkum

Op 14 februari was het zover: onze eerste bezichtiging. Daar gingen we dan: op de fiets naar Berkum, een populaire wijk in Zwolle. Het huis was prima, maar we waren het er al snel over eens dat het niet onze woning zou worden. Het ‘wauw’ gevoel was er gewoonweg niet. Oké, dit huis hebben we misschien niet serieus overwogen maar die eerste bezichtiging brengt je wel in een andere fase van je koopproces. Echt dé piek is het niet, maar een mijlpaal kun je het zeker noemen. De drempel om meer woningen te bezichtigen verdwijnde hier duidelijk mee.

2. Huis in Hattem met een enorme achtertuin

Na onze eerste (en tweede) bezichtiging besloten we ook eens rondom Zwolle te kijken. Want tsja, Zwolle zelf bleek toch wel erg prijzig. We vonden een huis in Hattem. Een leuke jaren 20/30 woning. Naast dat de binnenkant er op de foto’s erg leuk uitzag, sprak ons de buitenruimte aan. Deze woning heeft namelijk een achtertuin van maar liefst 180 m2 (!!). Hoe geweldig we de woonkamer en achtertuin ook vonden, de bovenverdieping was té onpraktisch. We zijn nog creatief aan het indelen geweest, maar het was gewoonweg te krap. Je merkt het misschien al: we hebben dit huis echt in overweging genomen, maar de nadelen wogen te zwaar op tegen de voordelen. We lieten ‘m dus gaan.

3. Woning in Heino met een GIGA tuin

In die periode waren we erg gefocust op een huis met veel buitenruimte. Het leek ons heerlijk. Een van de huizen die in die categorie viel, was een twee onder een kap woning in Heino. Als je dacht dat 180 m2 buitenruimte al veel was, valt je mond nu open. Deze woning heeft namelijk een achtertuin van 750 m2. Zeven. honderd. vijftig. vierkante. meter. Wow, wat we daar wel niet mee konden doen! Geen idee was te gek: een toffe kantoorcabin en gastenverblijf in één, een zwembad, een klusschuur. Helaas kregen we niet eens de kans om deze woning te bezichtigen, want toen we belden was hij al verkocht onder voorbehoud. Daar baalden we toen echt van. Niet dat Heino nou onze eerste keuze was, maar voor zo’n woning zouden we het prima vinden.

4. Geweldige woning op een ‘verkeerde’ locatie

Wie denkt dat het bij twee woningen met een flink perceel bleef, heeft het mis. In juni bezichtigden we een huis in Lemelerveld. Toen we erheen reden, dacht ik nog: dat is wel een eindje rijden vanuit Zwolle, verheug je er maar niet op. Ik baalde er daarom extra van dat dit het eerste huis was dat direct écht goed voelde. Goede indeling, prima ruimte, een geweldige tuin en een klusschuur voor Wilco. Het was daarom extra lastig om hier een besluit over te nemen. Uiteindelijk was het toch de locatie die het de das omdeed.

5. De dijkwoning, een droomhuis in Zwolle

Twee dagen na de woning in Lemelerveld kwam er een nieuw hoogtepunt in onze huizenjacht. Het ging hierbij om een twee onder een kap dijkwoning met boerderij-look met weer een gigantische lap grond (160 m2) erbij. En dat in Zwolle binnen ons budget. We konden ons geluk niet op dat er nog plek was om te bezichtigen. Wat op de foto’s geweldig leek, was in het echt nog toffer. De woning heeft karakter, een prima woonoppervlakte en een leuk verhoogd terras. En die tuin, pfew wat mooi! Echt iets voor ons.

We zagen onszelf er de komende jáááren wonen. Met trillende handjes brachten we daarom een bod uit. Omdat de woning al redelijk tegen onze maximale hypotheek aan zat, besloten we maar €2750 over te bieden. Maar gezien het soort woning en de grootte van het perceel was dit echt een buitenkansje in Zwolle waar mensen graag meer voor neer wilden leggen. Je raad het al.. we werden het niet. De uiteindelijke koper had €15.000 overboden. Pfoe, wat we hebben we daarvan gebaald.

6. Eengezinswoning in Zwolle Zuid

Zo halverwege juni waren we er even klaar mee. De huizen die we na de dijkwoning bezochten waren allemaal net niks en we baalden gewoon een beetje van de Voorsterweg. We gingen op vakantie en zouden daarna wel weer kijken. Er kwamen niet echt soortgelijke woningen meer op Funda, dus keken we ook weer eens bij woningen met een minder groot perceel. Zo kwamen we uit bij een woning in Zwolle Zuid. Een ‘gewone’ eengezinswoning. Genoeg woonruimte (118 m2) met een tuin van 50 m2. Het huis voelde tijdens de bezichtiging goed en na wat wikken en wegen besloten we een bod uit te brengen. Niet veel later die week werden we gebeld dat we het niet geworden waren. Achteraf waren we daar blij mee, want we hebben nu een huis met een groter woonoppervlakte aan een straat die we prettiger vinden en een tikkie minder prijzig.

Een terugblik op onze huizenjacht

Terugkijkend op onze zoektocht zie ik duidelijk dat we van ‘geen idee’ naar ‘hoge eisen’ gingen en uiteindelijk zijn uitgekomen op een compromis. Gedurende de zoektocht realiseerden we ons steeds meer dat de volgende stap, ofwel onze huidige woning, enigszins toekomstbestendig moet zijn, maar dat we er geen 20 jaar hoeven te wonen. Dat besef heeft ons geholpen om de keuze te maken voor onze huidige woning: een fijne eengezinswoning met plenty woonruimte en een prima tuin. Een huis waarvan de hypotheek makkelijk door ons bekostigd kan worden en er geld overblijft om op wintersport te gaan.


Lees ook deze blogs over bewust wonen:Of bekijk alle posts over wonen.

Plaats een reactie