Mijn ervaring met de Garmin VivoActive 4S

| |

Vorige week ontving ik een vervroegd verjaardagscadeau: de Garmin Vivoactive 4S zwart. Sindsdien is het horloge niet meer van mijn pols af te slaan: ik slaap, douche en sport ermee. En ook tijdens zakelijke afspraken heb ik hem om. Het enige moment dat ‘ie – met tegenzin – afgaat is wanneer hij moet worden opgeladen. In dit artikel vertel ik waarom een niet-sportief type als ik dolgraag een sporthorloge wilde, welke functies het horloge heeft en ik deel hoe ik mijn nieuwe accessoire tot nu toe ervaar. Kortom, een persoonlijke Garmin VivoActive 4S review.

Waarom ik een sporthorloge wilde

Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet persé heel sportief ben. Naast een paar keer per jaar snowboarden en af en toe wandelen beweeg ik niet zoveel. Of nou ja, in ieder geval niet op regelmatige basis. Tel daarbij op dat ik als freelance online marketeer een zittend beroep heb én niet vies ben van het aanbod van restaurant de Gouden Bogen (en soortgelijke) en je hebt een ongezonde levensstijl te pakken.

Die ongezonde levensstijl was ik al een tijdje zat. In de eerste plaats om rationele redenen: ik wéét dat het niet goed is om op deze manier te leven en dat het vroeg of laat voor lichamelijke problemen gaat zorgen. Daar komt bij dat ik het fysiek merk: mijn conditie is prut, mijn haar valt uit en ik denk dat mijn energieniveau ook hoger kan. En eerlijk is eerlijk: sinds ik mijn studie heb afgerond en kantoorwerk ben gaan doen, is mijn figuur ook flink veranderd. Mijn vorige pogingen om gezonder te leven leverden niet zoveel op. Als ik geluk had, wandelde ik 1,5 uur in een volledige week. Dat zwakte dan al snel weer af. Je leest het al: het was de hoogste tijd voor verandering.

De ommezwaai in mijn mindset

Gelukkig was daar in juni 2020 onze vakantie in Oostenrijk, die een week voordat dit horloge in beeld kwam plaatsvond. Tijdens deze vakantie gebeurde er iets met mijn mindset. Ik ontdekte hoe lekker het is om je lichaam te laten werken als je een berg op wandelt. Om moe maar voldaan je wandelschoenen uit te trekken na 11 km in de benen te zijn geweest. Om trots te zijn dat je hebt doorgezet, ook al was het best zwaar. Het was lang geleden dat ik dit zo positief heb ervaren. Het zette me aan het denken: mijn lichaam doet zoveel voor me, waarom zou ik het dan zo slecht behandelen? Met de dag kwam er meer motivatie om een actievere levensstijl aan te nemen.

Ergens in die periode werd het idee geboren dat een uitgebreid sporthorloge mij zou kunnen helpen. De nadruk ligt hierbij op uitgebreid omdat ik al een Mi Band 3 van Xiaomi had. Een prima ding, maar voor mijn nieuwe plannen was het te beperkt. Ik wilde meer kunnen bijhouden, zoals afgelegde routes, hoogtemeters en zuurstof. Daarnaast wilde ik een vorm van personal training. Dát zou me motiveren en activeren. En dus ging mijn vriend, die gek is op gadgets vergelijken, op zoek. Na mijn wensen in kaart te hebben gebracht, kwamen we uit bij het horloge dat nu om mijn pols zit: de Garmin Vivoactive 4S.

Ik dacht: mijn lichaam doet zoveel voor me, waarom zou ik het zo slecht behandelen?

De Garmin Vivoactive 4S in het kort

De Garmin Vivoactive 4S is een compact GPS sporthorloge met diverse functionaliteiten voor sport, gezondheid en algemene lifestyle. Of zoals Garmin het zelf mooi noemt: ‘een kleinere GPS-smartwatch voor een actieve levensstijl’. Het horloge is met haar 40mm behuizing de kleinere zus van de Vivoactive 4, die 45mm is en een iets grotere batterij heeft. In de luxe ogende verpakking zit niet veel, maar wel alles wat je nodig hebt: het horloge, een instructieboekje, een garantieboekje en een oplaadkabel.

Functies van de Garmin Vivoactive 4S

De Vivoactive 4S heeft behoorlijk wat functies te bieden. Ik bespreek eerst de functies die ik tot nu toe regelmatig gebruik. Daarna deel ik puntsgewijs de features waar ik weinig tot geen ervaring mee heb.

Garmin Connect app

Allereerst is het goed om te weten dat (de data van) dit sporthorloge pas optimaal te benutten is als je de Garmin Connect app gebruikt. Hoewel het sporthorloge wel wat inzichten laat zien, is de app véél uitgebreider in data en grafieken. De app is door middel van bluetooth eenvoudig te koppelen met je horloge. Ook in gebruik is de app makkelijk; het wijst zich vanzelf. De Garmin Connect app is gratis te downloaden voor Android en Apple apparaten.

Garmin Connect IQ Store

Daarnaast wil ik ook de Garmin Connect IQ Store benoemen. Met deze app kun je third-party apps downloaden op je Garmin horloge. Denk hierbij aan muziekapps zoals Spotify en Deezer, maar ook lay-outs voor je horloge. Het downloaden van third-party apps heeft nog een voordeel: van zichzelf heeft het horloge geen mogelijkheid om kaarten in te laden, maar de app dwMap maakt dat wel mogelijk. Dat maakte de Garmin Vivoactive 4S voor mij nóg aantrekkelijker.

Je hartslag, ademhaling en stressniveau meten met de hartslagmeter

Het is bijna vanzelfsprekend voor een horloge uit deze categorie, maar de Vivoactive 4S heeft een hartslagmeter. De polshartslagmeter meet het aantal hartslagen per minuut (BPM) en weergeeft dit op het horlogedisplay. Daarnaast gebruikt het horloge de data om waarschuwingen te geven als het BPM bij rust te hoog of laag blijft.

Naast BPM bepaalt het horloge middels de hartslagmeter hoe je ademhaling is. Dit is mogelijk door het verschil tussen de hartslagen te meten. Met deze data genereert de Garmin ook weer verschillende inzichten en biedt het ademhalingsoefeningen aan. Ook maakt het horloge uit deze data op wat je stressniveau is.

Nauwkeurig routes bijhouden met de ingebouwde GPS

De Vivoactive beschikt over een ingebouwde GPS. Dat betekent dat je de route en afstand van je activiteit kunt meten zonder je mobiel mee te hoeven nemen. Ik ben super blij met deze functie, want ik heb mijn telefoon lang niet altijd op zak en miste daardoor in het verleden nog wel eens activiteit. Daarnaast vind ik het met hardlopen totaal niet handig om zo’n blok mee te moeten nemen, want veel meer mogelijkheden dan in mijn hand, (te kleine) broekzak, BH of in zo’n irritant ding aan je arm heb ik niet. Ik heb nu een aantal activiteiten uitgevoerd waarbij de GPS van belang was (hardlopen en wandelen) en kan niets anders zeggen dan dat de route behoorlijk accuraat wordt weergeven. Het is niet tot op de centimeter nauwkeurig, maar goed genoeg om het juiste inzicht in je training te krijgen.

Wat me tijdens de start van mijn wandel- en hardloopsessies wel opviel is dat het soms even kan duren voordat de horloge GPS-signaal heeft. De eerste keer duurde het zeker 1,5 minuut voordat ik kon starten. Ik ben er in ieder geval achter dat hoge gebouwen het signaal blokkeren en dat het daardoor langer kan duren.

Hardlopen met de Garmin Coach

De workouts feature was voor mij één van de redenen om voor dit Garmin horloge te gaan. Ik speelde al langer met het idee om aan de slag te gaan met een vorm van personal training. Van mijn introverte kant hoefde dat niet persé een fysiek aanwezige personal trainer te zijn. Een trainingsschema met digitale coach zou daarentegen top zijn.

Laat de Garmin Vivoactive 4S dat nou precies bieden. Dit horloge geeft de mogelijkheid om je te laten supporten door een digitale coach. Aan de hand van een aantal vragen stelt de Garmin Coach een hardloopschema voor je samen. Ik begin met trainen voor een 5 kilometer run, maar je kunt ook kiezen voor 10 kilometer of een halve marathon.

Tot nu toe heb ik één nulmeting en 3 trainingen gedaan:

  • Nulmeting: 5 minuten warming up – 7 minuten hardlopen – 5 minuten cooling down
  • Training 1 : 5 minuten warming up – 5 minuten hardlopen – 5 minuten hardlopen (als je je ertoe in staat voelt) – 5 minuten cooling down
  • Training 2: 5 minuten warming up – 10 minuten hardlopen – optioneel 5 minuten hardlopen – 5 minuten cooling down
  • Training 3: 5 minuten warming up – 10 minuten hardlopen – optioneel 5 minuten hardlopen – 5 minuten cooling down

Het fijne is dat je de training op je horloge kunt selecteren en vanuit dat scherm je hardloopsessie kunt starten. Vervolgens verschijnt in het display wat je moet doen, bijv. 5 minuten warming up, en telt ‘ie af. Bij een nieuwe ‘ronde’ krijg je een seintje door middel van trilling. Zo ben je niet steeds bezig met het checken van de tijd, maar kun je je volledig focussen op je lichaam. Ideaal!

Je menstruatiecyclus bijhouden

Mannen kunnen verder scrollen, maar voor vrouwen is deze feature zeker interessant. In combinatie met de Garmin Connect app kun je je cyclus tot in detail bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld aangeven wat je symptomen op een specifieke dag zijn, wanneer je menstruatie start, of je licht of juist hevig bloedt etc. Hoewel ik de pil slik, heb ik de afgelopen maanden een wat onregelmatigere cyclus. Waar ik eerder zo’n 6 dagen menstrueerde (zo – vr), is dat de afgelopen maanden maar 3 dagen (di – vr). Het is fijn dat ik dit nu kan bijhouden en er eventueel op kan acteren.

Inzicht in de kwaliteit van je slaap

Deze feature vind ik heel interessant. Of nou ja, eigenlijk vind ik vooral datgene wat er uit de verworven data getoverd wordt interessant. Wanneer je de Garmin Vivoactive 4S omhoudt tijdens het slapen, kan het horloge je inzicht geven in de kwaliteit van je slaap. Je krijgt na een nacht slapen uitgebreid inzicht in je lichte, diepe en REM-slaap fasen. Ook kun je je nachtelijke zuurstofsaturatie en hartslag inzien. Dit alles wordt gemeten met de hartslagmeter en Pulse OX sensor.

Overige functies van het Garmin Vivoactive 4S sporthorloge

Dan zijn er nog een aantal functies die ik interessant vind, maar nog niet heb gebruikt. Ik licht ze hieronder kort toe.

Muziek luisteren via je Vivoactive

Zoals eerder benoemd, kun je via de Connect IQ Store apps downloaden, waaronder muziekapps. Spotify staat inmiddels op mijn horloge, maar ik ben er nog niet aan toegekomen om nummers op het horloge te zetten. Wel heb ik gelezen dat je tot 500 nummers op het horloge kunt zetten.

Betalen met je horloge

Dat je geen telefoon mee hoeft te nemen als je eropuit gaat is natuurlijk al fijn. Maar dat je met de Vivoactive 4S ook altijd een virtuele pinpas op zak kunt hebben maakt het nog fijner. Voor mij is er nog geen moment geweest dat deze functie nodig was, maar ik kan me voorstellen dat ik er het voordeel van inzie als ik een keer mijn pinpas vergeet.

Workouts

Verder kun je op je horloge diverse oefeningen afspelen. Weet je even niet meer hoe die ene soort squat ging, dan is dit handig. Er staan vooraf ingestelde oefeningen op, maar je kunt ook meer workouts downloaden via de Garmin Connect app.

Ongevaldetectie

Ten slotte wil ik de functie ongevaldetectie nog even benoemen. Deze feature merkt het op als je valt en kan dan automatisch een e-mail en sms-melding versturen naar de door jou ingestelde contactpersonen. Disclaimer: je moet deze contactpersonen wel hebben ingesteld en je telefoon moet databereik hebben.

De look & feel van dit Garmin horloge

De functies zijn belangrijk, maar we mogen natuurlijk niet voorbij gaan aan hoe het horloge eruitziet en voelt. Ik kan er vrij kort over zijn: het horloge voelt met 40 gram licht aan, is relatief klein en dat maakt hem ideaal voor mensen die hem altijd om willen hebben. En ook al is het iets wat je mag verwachten van zo’n horloge; de Vivoactive 4S voelt robuust aan.

Het bandje dat je erbij krijgt is van siliconen. Dat het wat mee rekt is prettig, want daardoor knelt het bandje nauwelijks als je hem wat strakker hebt tijdens het sporten. Op den duur zou ik er nog wel een bandje in een kek kleurtje of printje bij willen, zodat ik ook kan afwisselen.

Wel moest ik er even aan wennen om met een horloge te slapen. Zonder blijft nét wat comfortabeler, maar met went wel. Daarnaast vind ik het veel te interessant om mijn slaapgegevens te kunnen inzien 😉

Praktische informatie over de Vivoactive 4S

De adviesprijs voor het horloge is €299,99. Let op: de prijs kan per kleur verschillen.

De Vivoactive 4S is verkrijgbaar in 5 kleuren:

  • Roze met gouden hardware
  • Wit met rosé gouden hardware
  • Poedergrijs met zilveren hardware
  • Donkergrijs met zilveren hardware
  • En mijn horloge: zwart met slatekleurige hardware

Verder zijn de bandjes verwisselbaar. Door losse bandjes te kopen kun je hem dus helemaal naar smaak stylen.

Garmin biedt diverse accessoires voor de Vivoactive 4S, waaronder een langere oplaadkabel.

De batterij van het horloge gaat tot 7 dagen mee als je hem als smartwatch gebruikt. Vraag je aanzienlijk meer van dit horloge (non-stop GPS-modus met muziek) dan kun je tot +/- 5 uur op hem rekenen.

Het horloge heeft de waterbestendigheidsclassificatie 5 ATM, wat hem geschikt maakt om tot 50 meter diep mee te zwemmen.

Garmin Vivoactive 4S kopen

Ben je enthousiast geworden en wil je de Garmin Vivoactive 4S kopen? Op de Garmin website heb je mijn versie voor €299,99. Bij zowel Bol.com als Amazon.nl kost hij net wat minder, net als de zilver/grijze en witte variant. De linkjes zijn trouwens affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij via één van de links het horloge koopt. Kost je niks extra, maar doet mij een groot plezier 🙂


Meer over bewust kopen? Lees deze blogs:Of bekijk alle blogs over kopen.

Plaats een reactie