Montenegro: tips voor Durmitor National Park

| |

Nu de wereld weer een beetje opengaat, kunnen we weer reisplannen maken. Dat is een mooi moment om tips te delen voor Durmitor National Park in Montenegro. Wij hebben tijdens onze roadtrip in 2019 écht genoten van dit land. Onze tijd in Durmitor was voor ons het hoogtepunt. Dus ben je benieuwd wat Durmitor National Park te bieden heeft? Geniet van onderstaande tips en verheug je op je trip naar Montenegro!

  1. Verken Durmitor vanuit Žabljak
  2. Accommodatie tip in Žabljak
  3. Het prachtige Crno jezero meer
  4. Bergwandelen: Savin Kuk
  5. Durmitor Ring
  6. Raften op de Tara rivier

1. Verken Durmitor National Park vanuit Žabljak

Durmitor is een Nationaal Park dat ontzettend veel moois te bieden heeft. Als natuurliefhebber vind je hier prachtige natuurgebieden, bizar blauwe meren en rotsachtige bergen. Ben je meer van de cultuur dan kun je in deze regio een glimp opvangen van het Montenegrijnse leven. En ook voor de avonturier zijn er legio mogelijkheden.

Als je in het noorden van Montenegro bent en Durmitor wilt ontdekken, dan is Žabljak een uitstekende uitvalsbasis. Žabljak ligt in het midden van de regio, waardoor je met de auto binnen no-time op de mooiste plekken van Durmitor bent. In dit stadje vind je diverse appartementen, huisjes en hotelkamers. Ook vind je er restaurantjes en twee supermarkten.

2. Accommodatie tip: Woodland in Žabljak

Wij verbleven met zijn vieren in één van de huisjes van Woodland. Wat een fantastische accommodatie was dat! Het was schoon, rustig en het ligt op een goede locatie. Je loopt binnen een kwartiertje naar de supermarkt en restaurants in het centrum van Žabljak. Een hele leuke looproute, want je loopt tussen de weilanden door waar het typische Montenegrijnse leven zich afspeelt.

Bij aankomst wordt je vriendelijk onthaald door de eigenaar of eigenaresse. We werden zelfs verwelkomd met een fles wijn en raki. Het huisje zelf heeft twee slaapkamers en is van alle gemakken voorzien. Buiten kun je van je boek, drankje of eten genieten onder de overkapping of op één van de picnictafels in het gras. We vinden dat je heel weinig betaalt voor wat je krijgt: wij verbleven hier 6 nachten voor €480 (excl. €0,60 toeristenbelasting p.p.p.n.). Dat komt uit op €240 per stel of €120 per persoon.

3. Kijk je ogen uit bij het Crno jezero meer (Black Lake)

Ben je in Nationaal Park Durmitor? Dan moet je écht naar het Crno jezero meer. Crno jezero (Black Lake) is een gletsjermeer. Dit meer is zó mooi; je gelooft je eigen ogen niet. Als de zon erop schijnt krijgt het water een diepblauw-groene kleur. Het meer is ontzettend fotogeniek. Hou je camera dus bij de hand, maar vergeet niet om ook te genieten van het moment zelf.

Als je bij het meer bent, kun je er een rondje omheen lopen. Het is heel leuk om het meer steeds vanuit een ander perspectief te zien. Om het meer heen zijn ook diverse wandelroutes. Daarnaast kun je met een bootje op het meer varen.

Het meer is lopend te bereiken vanaf Žabljak (zo’n 3 kilometer), maar je kunt ook je auto neerzetten op de parkeerplaats 700 meter verderop. Of je nu lopend bent of met de auto, de toegangsprijs is in beide gevallen €3,00.

4. Zoek de bergen op: Savin Kuk

In Durmitor National Park ligt de berg Savin Kuk. In de winter is dit een wintersportbestemming, populair onder de bevolking van Montenegro. In de zomer kun je een flinke klim maken op deze berg. Ook kun je met de stoeltjeslift omhoog. De top is 2224 meter en daarmee één van de hoogste bergen van Durmitor. Je hebt uitzicht op onder andere de hoogste berg van Durmitor: Bobotov Kuk (2523m).

De voet van Savin Kuk is te bereiken per auto of bus. Vertrek je per auto vanuit Žabljak dan is het nauwelijks 10 minuten rijden. Ik geloof dat wij maximaal €4 per persoon kwijt waren om met de stoeltjeslift naar boven te gaan, maar je kunt ook lopen. De terugweg zijn wij te voet gegaan. Ben je van plan heen en/of terug te wandelen, trek dan wel stevige wandelschoenen aan want het pad is vrij ruig.

5. Rijd de Durmitor Ring onder begeleiding van audio

De audio tour ‘Panoramic Road Durmitor Ring‘ is een dikke vette tip als je veel wilt zien van de omgeving én wat wilt leren over het land. Je volgt deze tour vanuit Žabljak via GPS op je telefoon en wordt begeleid door Engels- of Duitstalige audio. Terwijl je over de mooiste wegen en langs prachtige uitzichtpunten rijdt, leer je van alles over de bevolking, natuur en de geschiedenis van het land.

Wij vonden dit echt een leuke activiteit. Het is educatief en tegelijkertijd kom je op bijzondere plekken die je niet zomaar op het internet vindt. En het voordeel van deze tour is dat je op mooie plekken zo lang kan blijven hangen als je wilt. Via deze link scan je de benodigde QR code met je telefoon en kun je de tour starten.

6. Raften op de Tara rivier

Wil je het avontuur opzoeken? Dan kunnen we je van harte aanbevelen om te gaan raften op de Tara rivier. Dit is zo’n rivier die spectaculair blauw (en koud!) is en een goede stroming heeft. Die stroming ligt natuurlijk wel een beetje aan het seizoen.

Wij boekten bij een operator en betaalden €65,00 per persoon voor zo’n 16 km raften. Tijdens de tocht stopten we op plaatsen om even te rusten. Ook kregen we de mogelijkheid om van twee rotsen af te springen. Dat was heel gaaf! Bij terugkomst was de inbegrepen Montenegrijnse lunch van harte welkom, want je krijgt flinke trek van zo’n tocht. Helaas lijkt de operator (DurmiTours) niet meer te bestaan, maar er zijn ongetwijfeld andere mogelijkheden in Žabljak te vinden.

Dat waren onze tips voor de regio Durmitor in Montenegro. Heb je vragen of aanvullende tips? Laat het weten in een reactie!


Mijn meest recente reiservaringen:Of bekijk alle blogs over reizen.

Plaats een reactie