Comfortabel kamperen met de Exped Megamat 10 LXW

| |

Krakende luchtbedden waar je vanaf rolt. Of een slaapmat die zo hard is dat je je afvraagt of een steen niet lekkerder ligt. Zomaar een paar welbekende nachtelijke irritaties van kampeerders. Voor ons gelukkig niet meer, want sinds wij kennis hebben gemaakt met de Exped Megamat slapen we zelfs tijdens kampeervakanties prinsheerlijk. In deze blog vertellen we je alles over onze ervaring met de Exped Megamat 10 LXW.

Onze zoektocht naar een comfortabele slaapmat

In 2018 stond onze eerste kampeervakantie samen op de planning. We vinden vakantie met een tent beide heerlijk, maar inleveren op slaapcomfort blijft toch een dingetje. Zeker voor mij (Annemijn); iemand die haar slaap hard nodig heeft. Daarom ging Wilco op zoek naar een goede slaapmat. Onze wensen:

  • Comfort
  • Niet krakend
  • Koubestendig (min. r-waarde van 3.3)
  • Makkelijk opblaasbaar
  • Lekker ruim

Zodoende kwam Wilco na wat vergelijken uit bij de Exped Megamat 10 LXW. Hij bestelde twee rode varianten. Voor zo’n €200 per mat zien we de Exped Megamat als een investering. Met zo’n uitgave verwacht je wel wat. Je begrijpt dat onze verwachtingen behoorlijk hoog waren toen de matten arriveerden.

Over de Exped Megamat 10 LXW

De ervaring met de Exped Megamat 10 LXW begint bij het opblazen van de mat. De Exped Megamat is zelfopblaasbaar. Je rolt hem uit en na een minuut of 10 zit er al behoorlijk wat lucht in. Het laatste zetje geef je met de meegeleverde minipomp. Deze pomp gebruik je met de hand; je slaapmat is dan binnen no-time hard. Ligt de mat te hard naar je zin? Dan kun je hem makkelijk zachter maken door de ‘inflate’ opening even in te drukken.

Afmeting, gewicht en materiaal

De opgeblazen Exped Megamat 10 LXW is met een afmeting van 197×77 cm waarschijnlijk groter dan je gewend bent. Voor ons was dat een wens omdat we merkten dat de grootte van een slaapmat mede het comfort bepaald. Je rolt er niet gelijk af als je je omdraait; dat is al een hele verbetering ten opzichte van een ‘gewoon’ luchtbed. Over eraf rollen gesproken: wat deze Megamat bijzonder maakt, zijn de rechte zijkanten. Veel slaapmatten en luchtbedden lopen schuin af, waardoor je er sneller af rolt. Deze slaapmat is helemaal vlak. Een verademing om niet regelmatig ’s nachts wakker te worden met het idee dat je van je mat valt.

Exped Megamat LXW 10 review sfeerfoto

Lever je dan nergens op in voor zoveel comfort? Jawel. Deze Exped slaapmat is met een gewicht van ruim 2,5 kg niet de lichtste. Ook de afmeting is niet klein te noemen. Daarom is deze slaapmat minder geschikt voor bijvoorbeeld trekking of expeditie. Lightweight packing zit er niet in. Ook als je tijdens je kampeervakantie weinig bagageruimte hebt, is dit misschien niet de mat voor jou. Maar als gewicht of formaat voor jou geen probleem is, kan dit wel eens een perfecte match voor jou zijn.

Dan het materiaal. De Exped Megamat 10 LXW is gemaakt van polyester. De mat zorgt voor een goede combinatie tussen soepel en stevig. En ook belangrijk: hij kraakt nauwelijks wanneer je je omdraait. Heerlijk! Over de warmte hoef je je ook geen zorgen te maken, want het open celschuim draagt bij aan een isolatiewaarde van 9,7. Dat betekent dat deze slaapmat tot een temperatuur van -48°C comfortabel is.

Exped Megamat LXW 10
Kamperen met een slaapmat van Exped
Exped Megamat LXW 10 review detailfoto

Onze ervaring met de Exped slaapmat

De Exped Megamat 10 LXW is in één woord fantastisch, vinden wij. Het is niet overdreven als ik zeg dat deze slaapmat ons idee van slapen tijdens een kampeervakantie heeft veranderd. De slaapmatten zijn ruim en lang genoeg om er goed op te kunnen liggen. Ze kunnen qua hardheid naar wens worden aangepast en we hebben geen last van kou die door de mat heen dringt. De mat ligt zelfs zo lekker dat wij hem nu een paar keer thuis hebben gebruikt als er logeés waren. Een van de gasten vond het zelfs net zo lekker liggen als een bed. Wij bevelen deze slaapmat aan voor alle kampeerders die genoeg bagageruimte hebben voor wat extra comfort.

Exped Megamat kopen

De Exped Megamat LXW 10 is verkrijgbaar in twee kleuren: rood en donkergroen. Ben jij enthousiast en bereid om wat meer te betalen voor comfort? Dan kun je de Exped Megamat LXW 10 kopen bij diverse aanbieders, waaronder bij Bol.com en Bever.nl. Koop je de mat bij Bol.com dan ontvang ik daar een kleine commissie voor.


Mijn meest recente reiservaringen:Of bekijk alle blogs over reizen.

Plaats een reactie