Mijn ervaring met herbruikbare wattenschijfjes

| |

Wattenschijfjes, wattenstaafjes, reinigingsdoekjes.. We gebruiken deze producten nagenoeg iedere dag. Toen ik op een dag in april wéér een berg afval in de prullenbak gooide, dacht ik: dat moet anders kunnen. Daarom besloot ik in 2019 herbruikbare wattenschijfjes te proberen. Inmiddels heb ik twee merken uitwasbare wattenschijfjes in gebruik. In deze blog deel ik mijn motivatie en ervaring met je.

Waarom herbruikbare wattenschijfjes?

Voordat ik mijn ervaring met herbruikbare wattenschijfjes deel, deel ik kort wat over mijn motivatie om over te stappen op uitwasbare wattenschijfjes. Eigenlijk is die motivatie helemaal te herleiden naar duurzamer leven. Dat pak ik aan met kleine stapjes. Zo ga ik al bewuster om met kleding en hebben we steeds meer duurzame toiletproducten. Voor de wasbare wattenschijfjes waren dit mijn voornaamste redenen:

1. Herbruikbare producten gaan langer mee

Een product één keer gebruiken en vervolgens weggooien: voor sommige dingen voelt dat toch een beetje overbodig. Zeker als er goede alternatieven voor bestaan. Het eenmalig gebruiken van een wattenschijfje is daar een voorbeeld van.

2. Uitwasbare wattenschijfjes zorgen voor minder afval

Eenmalig te gebruiken producten die je ook nog eens dagelijks gebruikt, creëren een flinke berg afval. Omdat ik mijn hoeveelheid afval wil verkleinen, waren uitwasbare wattenschijfjes een logische keuze.

Mijn ervaring met de uitwasbare wattenschijfjes van Imse Vimse

Terug naar april 2019. Ik bestelde toen bij Lana Luna 10 wasbare witte wattenschijfjes van Imse Vimse voor €12,90 inclusief verzendkosten. Let op: inmiddels zijn ze iets prijziger, €11,95 exclusief verzendkosten). De wattenschijfjes werden geleverd in een biologisch afbreekbaar (was)netje. Het was niet per se de bedoeling om ze te vergelijken met de ‘one time use’ wattenschijfjes. En toch deed ik dat. Wat mij direct opviel, is dat de wattenschijfjes een stuk ruwer aanvoelden dan de wattenschijfjes die ik kende. Bij het verwijderen van oogmake-up is het dus even extra opletten. Anderzijds zorgt het ruwe materiaal er juist ook voor dat je foundation en andere gezichtsproducten makkelijk verwijderd. Hoe dan ook, vanaf het eerste gebruik wist ik: ik ga niet meer terug naar niet-herbruikbare wattenschijfjes.

Herbruikbare wattenschijfjes van Imse Vimse en Action

Na de eerste keer wassen werd wel duidelijk dat deze wattenschijfjes niet hagelwit zouden blijven. De ervaring leert dat ze zeker door mascara en foundation toch wat smoezelig worden. Hoewel het me na ruim 1,5 jaar gebruik erg meevalt hoe de watjes er uitzien, zou ik de volgende keer overwegen voor een gekleurde variant te gaan. Mocht je ook voor uitwasbare wattenschijfjes willen gaan, dan is dat iets om te overwegen.

Over wassen gesproken: het wasnetje dat ik bij de Imse Vimse wattenschijfjes ontving, was na een paar wasbeurten kapot. Daarom was ik de schijfjes mee in een ‘gewoon’ wasnet.

Over de hoeveelheid wattenschijfjes kan ik zeggen dat ik er genoeg aan 10 had, maar dat ik me voor kan stellen dat dit voor sommigen net te weinig is. Ik gebruik gemiddeld één wattenschijfje per dag (’s ochtends de ene kant, ’s avonds de andere) en was ze als ik merk dat ze bijna op zijn. Dat is eens per anderhalf á twee weken. Ik draag nauwelijks foundation, dat scheelt in verbruik.

Mijn ervaring met de herbruikbare wattenschijfjes van Action

Zoals gezegd, zijn de wattenschijfjes van Imse Vimse wat ruwer. Dat komt door het materiaal: badstof. Een aangename verrassing was daarom de set herbruikbare wattenschijfjes van Action, die ik onlangs cadeau kreeg. Deze set van 10 is groenig van kleur. Daardoor zie je make-up vlekken minder goed. Ze zijn veel zachter en daarom perfect voor het verwijderen van bijvoorbeeld mascara of oogschaduw.

Een andere fijne aanvulling is dat deze wattenschijfjes alleen met water gebruik hoeven te worden. In potentie zou dat een reinigingsproduct kunnen schelen. Anderzijds hebben ze wel moeite met het verwijderen van waterproof make-up; daar gebruik ik liever de Imse Vimse variant voor. Ik vind deze Action wattenschijfjes een hele fijne aanvulling op de wattenschijfjes van Imse Vimse.

Wasbare wattenschijfjes

Hoe zit het met de kosten?

Stel, je gebruikt iedere ochtend en avond één wattenschijfje per keer om je gezicht te reinigen. Dan gebruik je in een jaar 730 wattenschijfjes (365*2). Een pak met 140 basic wattenschijfjes kost je bij Etos €0,59. Je hebt per jaar naar beneden afgerond (730/140) 5 pakken nodig, dat is €2,95 per jaar.

Laten we nu eens kijken naar de wasbare wattenschijfjes. Als je de uitwasbare variant van de Action koopt, ben je voor 10 stuks €1,99 kwijt. Ook al zou je hier slechts één jaar mee doen, dan nog ben je met de wasbare variant goedkoper uit.

Nu zijn er natuurlijk verschillende merken die wasbare wattenschijfjes aanbieden. Shampoobars biedt 16 stuks voor €14,95 en Bamboozy 20 voor €19,95. In die laatste gevallen ben je met de wegwerp variant misschien goedkoper uit, maar heb je milieutechnisch gezien wel meer verantwoorde herbruikbare wattenschijfjes dan de Action variant. Het is dus de afweging welk product past bij de impact die jij wilt maken.

Conclusie

Voor het reinigen van mijn gezicht zie ik geen redenen om terug te gaan naar de one time use variant. De Imse Vimse variant gaat nu al bijna 2 jaar mee en ik ben er nog steeds erg blij mee. Dat laatste geldt ook voor de Action uitwasbare wattenschijfjes. Ik gebruik ze thuis én op vakantie. Wel heb ik van de wegwerp variant een pak thuis liggen om – iets wat zelden gebeurt – nagellak te verwijderen. Kortom, ik kan het écht aanbevelen om uitwasbare wattenschijfjes een kans te geven. Het is een relatief kleine stap waarmee je je reinigingsrituelen aangenamer én duurzamer kunt maken.

Waar kun je herbruikbare wattenschijfjes kopen?

Herbruikbare wattenschijfjes worden tegenwoordig in veel winkels en webshops aangeboden. Ik kocht ze zelf via lanaluna.nl en kreeg de Action wattenschijfjes cadeau. Hieronder vind je enkele merken:

  • Imse Vimse (10 voor €11,95) op https://lanaluna.nl/
  • Eco Living (10 voor €15,45) op https://www.biggreensmile.nl/
  • Pandoo (10 voor €15,99) op https://www.biggreensmile.nl/
  • Lamazuna (20 voor €24,99) op https://www.biggreensmile.nl/
  • Action, 10 voor €1,99

Dit artikel bevat affiliate links. Koop jij uitwasbare wattenschijfjes via zo’n link, dan ontvang ik een kleine commissie. Hiervoor betaal je natuurlijk niks extra.


Meer over bewust kopen? Lees deze blogs:Of bekijk alle blogs over kopen.

Plaats een reactie