7 manieren om bewuster om te gaan met kleding

| |

Truien met een verschrikkelijke pasvorm. Broeken in de meest heftige kleurencombinaties. Of shirts met een prijskaartje waar je ‘u’ tegen zegt. Wil jij bewuster omgaan met kleding maar houden deze associaties jou tegen, lees dan zeker verder. Want een duurzame kledingkast is (gelukkig) veel meer dan dat. Met deze tips kun je vandaag al starten met het verduurzamen van je kledingkast.

1. Koop alleen iets als je het nodig hebt

Alleen iets kopen als je het nodig hebt: dat is de start van een bewuste houding ten opzichte van kleding. Maar juist dat is verrekte lastig. Want hoeveel kleding heb je nodig? En wanneer heb je dan écht iets nodig? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Het is makkelijk jezelf te overtuigen dat je dat ene kledingitem écht nodig hebt. Daarom is het veel handiger om die vraag te ontleden. Dit begint bij de vraag of je het kledingstuk vaak gaat dragen. Bij de vraag ‘maar wanneer draag je dat dan, met kerst of zo?’ moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Laat het item dan maar hangen, want voor die ene keer in het jaar heb je vast nog iets anders in je kast hangen. Verder is het belangrijk om terug te gaan naar de essentie: wat vind je écht mooi? Daarvoor komt de bekende vraag van Marie Kondo ook in de winkel goed van pas: ‘does it spark joy?’. Is je antwoord ‘nee’, dan weet je genoeg.

2. Ga voor tweedehands kleding

Je wilt afwisseling in je kledingkast, voor een klein budget je garderobe aanvullen of iets liefs voor de aarde doen. Wat je motief ook is, tweedehands kleding is op zoveel manieren een goed idee. Het aanbod tweedehands kleding bestaat gelukkig niet (alleen) uit afgetrapte gympies en uitgeleefde truien. In de kringloopwinkels hangen vaak rekken vol kleding die prima een tweede leven kunnen krijgen. Het is wel even zoeken, maar je kunt er zomaar slagen. Daarnaast zijn er genoeg winkels die alleen ‘goedgekeurde’ kleding aanbieden. Zo zit hier in Zwolle (en in 16 andere Nederlandse plaatsen) de winkel Appel & Ei. Zij verkopen alleen goede tweedehands kleding.

3. Controleer kleding op kwaliteit

Kwalitatieve kleding blijft langer mooi. Het is daarom zeker de moeite waard om de kwaliteit te checken. Maar hoe weet je of iets kwalitatief is? Vaak wordt verteld dat die kwaliteit afhangt van het materiaal waarvan het kledingstuk vervaardigd is. Synthetische stoffen worden bijvoorbeeld geassocieerd met ‘goedkoop’. Vergeet dit maar gauw, want dat de kwaliteit volledig afhangt van het soort materiaal is onzin. Waar kwaliteit wél van afhangt, is:

  • De kwaliteit van de stof
  • De hoeveelheid draad waarmee details zijn bevestigd
  • De manier waarop het item gestikt is

Het gaat dus niet alleen om het materiaal, maar ook om de manier waarop het gemaakt is. Naaimachines die niet goed ingesteld staan zorgen bijvoorbeeld voor stiksels die uitsteken. En zijn de stiksels niet dicht op elkaar gezet, dan kun je er op rekenen dat zich daar een gat gaat vormen. Dat geldt ook voor items met een lage weefseldichtheid. Controleer dus altijd even hoe dit zit bij het door jou beoogde kledingstuk.

Bewuster omgaan met kleding

4. Repareer je kleding (of laat het doen)

Een haal in je trui of naden die loslaten? Dan gooi je een kledingstuk natuurlijk niet gelijk weg, maar repareer je het. Of je laat het doen. Er is vast iemand in de familie die je kan helpen. Daarnaast kun je op verschillende plekken in Nederland je kleding laten repareren bij initiatieven zoals het Repair Café.

5. Koop kleding die duurzaam geproduceerd is

Wil je een stap verder gaan, dan kun je je verdiepen in duurzaam geproduceerde kleding. Dit gaat iets verder dan bewust aankoopgedrag en duurzaam gebruik. Hiermee support je ook een eerlijk productieproces en/of verantwoord gebruik van grondstoffen. Mocht dit nu een geitenwollen sokken beeld bij je oproepen, dan kan ik je gerust stellen: dat is al jaren niet meer zo. Er worden tegenwoordig mooie basics op een verantwoorde manier geproduceerd en ook voor de meer uitgesproken items kun je verantwoord terecht.

6. Gebruik een pluizentondeuse

Je herkent het vast wel: na een paar keer dragen ontdek je van die witte pluizenbolletjes op je trui. Ze laten zich er moeilijk afplukken en vermeerderen zich als je de trui draagt. En dat allemaal op je favoriete kledingstuk. Voel je de ergernis al opkomen? Ook bij kwalitatieve kleding kan het voorkomen dat het gaat pillen. Je kledingitem uit frustratie in de kledingbak gooien is dan niet nodig. Ga ook niet aan de slag met een scheermes, met de kans dat je je favoriete item onherstelbaar kapot maakt. Het antwoord is simpel: schaf een pluizentondeuse aan. Je betaalt er eenmalig een tientje voor en kunt er jaren mee vooruit. Echt, dit is een must-have. Ik zou niet meer zonder willen!

7. Kies voor de lange termijn

Duurzaamheid heeft alles met de lange termijn te maken. Trends totaal niet. Sterker nog: mode is er om te komen en snel weer te gaan. Dat is bizar genoeg hoe de kledingindustrie werkt. Gelukkig is het aanbod tijdloze kleding groot. Goede basics, een uitgesproken top die met je simpele broeken matcht, kleuren die jou geweldig staan; dat zijn aankopen waarmee je langere tijd uit de voeten kunt.


Meer over bewust kopen? Lees deze blogs:Of bekijk alle blogs over kopen.

Plaats een reactie