Een maand lang in Oostenrijk: wat kost dat?

| |

Van 8 februari tot en met 8 maart spendeerden Wilco en ik een maand lang in Oostenrijk. We werkten drie dagen per week en genoten de overige dagen van de mooie omgeving. We snowboardden, wandelden en ontdekten wat af! Maar wat kost het eigenlijk, een maand workation in Oostenrijk? Ik vertel het in deze blog!

     >> Ben je benieuwd hoe wij deze maand ervaren hebben? Je leest het in deze blog!

Wanneer je een maand lang op workation gaat, heeft budget invloed op hoe jouw maand eruit ziet. Wij besloten er €1500,00 per persoon voor uit te trekken. We hebben onze accommodaties zorgvuldig uitgezocht en een aantal dingen bewust niet gekocht of gedaan. Anderzijds wilden we heel graag snowboarden en tsja, dat is geen goedkope hobby. Door prioriteiten te stellen waren we voor nog geen €1500,00 per persoon klaar. Om een beeld te geven wat het ons heeft gekost om een maand lang in Oostenrijk te verblijven, heb ik alle kosten op een rij gezet. Daar gaan we.

Accommodaties – €1034,43

Pension Elizabeth in Salzburg

De eerste nacht (8 op 9 februari) verbleven we in pension Elisabeth in Salzburg. Dit kostte ons voor twee personen €50,35.

Appartement Wulfenia in Klagenfurt

Van zaterdag 9 t/m zaterdag 16 februari waren we in Klagenfurt. We overnachtten in Appartement Wulfenia voor het luttele bedrag van €227,27. Aan toeristenbelasting waren we €21,00 kwijt. In totaal sliepen we hier dus voor €248,27.

Accommodatie in Fieberbrunn

Oké, hier komt een cheat. Van zaterdag 16 t/m 23 februari hebben wij geen kosten gehad voor een slaapplek. We waren in die periode met Wilco’s ouders, zusje en zwager. Mijn schoonouders namen de kosten van het appartement op zich, erg lief!

Fasslreiter’s Ferienwohnung in Achenkirch

De laatste twee weken (23 februari – 8 maart) waren het duurst. Dat is enigszins ironisch, want het was het kleinste en – in onze ogen – minst mooie appartement. We betaalden €657,81 voor de accommodatie en waren daarbovenop €78,00 aan toeristenbelasting kwijt. Dat komt uit op €735,81 totaal.

      >> Wil jij low-budget op workation en heb je nog nooit gebruikgemaakt van Airbnb? Je krijgt nu tot €34,00 korting via deze link!

Eten en drinken – €424,60

Boodschappen
De kosten voor boodschappen zijn in Oostenrijk vergelijkbaar met Nederland. Er zijn alleen een aantal producten die wij in Nederland voor een knaak minder kopen. Kip was bijvoorbeeld echt prijzig. Zowel bij de Mpreis als bij de Hofer (Aldi). Het is even wennen om van je ‘gewoonlijke’ producten af te stappen, maar we hebben bewust een aantal dingen links laten liggen om geld te besparen. Daardoor kwamen we uit op €163,54. Toegegeven: mijn schoonouders betaalden de boodschappen in de tweede week.

Uit eten
In die hele maand zijn we ’s avonds maar twee keer uit eten geweest. Het eerste etentje kregen we van Wilco’s oom en tante (lief!) en het tweede etentje – waarbij ik een grillteller en wijntje, en Wilco een schnitzel en biertje had – kostte ons €43,50. Netjes toch?

Eten op de piste
Eten op de piste was een ander verhaal; daaraan waren we wat meer kwijt. Helaas kon ik niet alles meer achterhalen, dus hier volgt een schatting. Ik kan je wel vertellen wat we hebben gegeten: één keer pizza, een keer kaiserschmarnn en de overige keren curryworst of schnitzel met patat. Onze favoriete pistemaaltijden!

Bij Turracher Höhe betaalden we zo’n €20,00, in Fieberbrunn gok ik het totaal op €100,00. In Zillertal Arena lag dat bedrag rond de €24,00 en in Hochzillertal op €21,00. Ten slotte waren we in Pertisau €6,00 kwijt. Waarom ik dat bedrag zo specifiek kan benoemen? We hadden niet meer contant geld bij ons en konden niet pinnen. Iets met een klein skigebied.. 😉 Dat is totaal €171,00 voor 8 lunches op de piste, voor twee personen.

Overig eten buiten de deur
Verder aten we nog een paar keer bij de McDonald’s en haalden we een aantal keer lunch, waaronder pizza in Klagenfurt en broodjes bij de Subway in Innsbruck. De lunches kostten ons in totaal €45,56.

Reiskosten – €244,94

Van accommodatie naar accommodatie
We legden ons avontuur met een Audi A3 (benzine) af. De reis was als volgt: Zwolle – Salzburg – Klagenfurt – Fieberbrunn – Achenkirch – Zwolle. Als we puur en alleen naar de reizen van accommodatie naar accommodatie kijken, is dat 2390 kilometer. Natuurlijk hebben we rondom onze accommodaties ook met de auto gereden. Zo zijn we het centrum van Salzburg in geweest, diverse keren naar de piste gereden, deden we een ontdekkingstocht rondom de Wörthersee en hebben we vanuit Achenkirch een tripje naar Innsbruck gedaan. In totaal waren we €224,94 kwijt aan benzine.

Parkeren
Daarnaast hebben we in Salzburg, Klagenfurt en Innsbruck geparkeerd voor in totaal zo’n €20,00.

Snowboarden – €1064,50

Skipassen
Wij kozen ervoor om naar Oostenrijk te gaan. Sowieso is Oostenrijk niet bepaald een goedkoop land als het gaat om levensonderhoud. Onze favoriete hobby snowboarden deed er nog een schepje bovenop. Nu hebben we het geluk dat we alle materialen zelf hebben. Dat scheelt ons – naast veel tijd om steeds spullen te huren – flink in de kosten. Maar de kosten van een skipas, daar kom je natuurlijk niet omheen. Voor 8 volle dagen snowboarden (+ één dag waarop Wilco alleen naar het Alpbachtal ging) waren we met z’n tweeën €909,50 kwijt.

Snowboardles
Daarnaast namen we twee uur snowboardles bij Board.at. Dit hadden we niet ingecalculeerd en was echt een extraatje. De 2 x 1 uur les kostte ons €155,00.

De eindstand

Tijd voor tromgeroffel, want was is de eindstand? Wij waren in totaal €2768,47 kwijt aan deze maand in Oostenrijk. Dat komt neer op €1384,24 per persoon.

Snowboarden is een dure hobby
Dat snowboarden een dure hobby is, blijkt maar weer uit het feit dat hier het grootste deel van onze kosten heenging. 38,5% van onze totale uitgaven gingen op aan skipassen en snowboardles. Maar: het was elke euro waard!

De meeste kosten gingen naar accommodaties
Met 37,4% hebben de accommodaties het op één na grootste aandeel in de kosten. De relatief hoge kosten zijn voornamelijk te wijten aan het feit dat we de laatste twee weken precies in het hoogseizoen zaten en onze locatie niet te ver van een piste af mocht zitten.

Eten
We spendeerden 15,3% van onze totale kosten aan voedsel. In alle eerlijkheid: dat had veel goedkoper gekund. Als we wat vaker eigen eten mee naar de piste hadden genomen had dat ons zo €100,00 kunnen besparen. Wij vinden eten op de piste alleen te leuk om het te laten schieten. Zoals ik eerder zei: daarvoor hebben we andere dingen niet gedaan.

Vervoer kostte ons het minst
Slechts 8,8% ging op aan benzine en parkeergeld. Dat viel ons mee. De benzineprijs in Oostenrijk en Duitsland is een stuk lager dan hier in Nederland. We hebben zelfs een keer voor €1,18/L kunnen tanken!

Onze budgettips voor een workation in Oostenrijk

  • Laat eetgewoonten los. Wat jij het liefst in Nederland eet, kan prijzig zijn in een ander land.
  • Wees kritisch en stel prioriteiten in de activiteiten die je wilt doen en de dingen die je koopt.
  • Ga niet teveel uit eten, maar maak van thuis eten een feestje. Neem een flesje goedkope, maar lekkere rode wijn, zet wat waxinelichtjes neer en je waant je in restaurantsferen.
  • Vergeet niet dat toeristenbelasting bij AirBnB vaak niet bij de prijs wordt vermeld. Wij hadden ons daarop verkeken en betaalden uiteindelijk €99,00 meer dan verwacht.
  • En de belangrijkste tip: ga buiten het hoogseizoen. Vergeet daarbij niet om te checken of het land van bestemming toevallig zelf vakantie heeft. Waarom wij toch 3 weken in het hoogseizoen gingen? Werkverplichtingen, eventuele oplevering van ons nieuwe huis en de al geboekte vakantie met mijn schoonouders.

Mijn meest recente reiservaringen:Of bekijk alle blogs over reizen.

Plaats een reactie