Bewegen loont (minder dan eerst) – a.s.r. Vitality review

| |

Zoals ieder jaar, is het in december vaste prik: even checken of de zorgverzekering nog steeds bij mij past. Hierdoor kan ik besparen op vaste lasten en zo weet ik zeker dat de verzekering past bij mijn behoeften. Zo ook in december 2019. Begin 2020 ging ik van Zilveren Kruis naar a.s.r. Daardoor werd het mogelijk om mee te doen aan a.s.r. Vitality: een programma waarbij bewegen beloond wordt. In deze a.s.r. Vitality review vertel ik wat ik ervan vind en wat het me in een jaar heeft opgeleverd.

Laatste update: 5 november 2021.

a.s.r. Vitality punten behalen

a.s.r. Vitality is een initiatief van verzekeraar a.s.r. om beweging te stimuleren. Met voldoende (intensieve) beweging en een gezonde levensstijl kun je punten ontvangen. Je werkt in de Vitality app naar een puntendoel toe. Deze doelen zijn op week- maand- en jaarniveau. Behaal je het doel? Dan ontvang je een beloning. Hieronder licht ik toe welke beloningen je krijgt voor welk doel.

Weekdoel – Sparen voor cadeaubonnen en sportitems

Iedere week staat er een persoonlijk weekdoel in je app klaar. Wanneer je begint, is je weekdoel 300 punten. De punten voor het weekdoel kun je op vier manieren halen: met stappen, hartslag, fietsen en georganiseerde sportlessen.

1. Stappen
Stappen worden geteld met een activity tracker (horloge) of een app op je mobiele telefoon, zoals Google Fit.

Stappen op een dagVitality punten
7500-999950
10000-14999100
15000+200

2. Hartslag
De meting van je hartslag ligt wat gecompliceerder. Dit kan alleen worden gemeten met een horloge die deze functie heeft. Het uitgangspunt voor de a.s.r. Vitality punten is een leeftijdsgebonden maximale hartslag. Berekening: 220 – je leeftijd. Dus ben je 25 jaar, dan is je maximale hartslag 220 – 25 = 195 bpm. De punten worden toegekend op basis van een percentage van je maximale hartslag én de trainingsduur (minimaal 20 minuten).

Vitality punten
Matige inspanning
30 minuten, 60%

100
Krachtige inspanning
20 minuten, 80%
30 minuten, 70%
60 minuten, 60%

100
150
150
Langdurige krachtige inspanning
60+ minuten, 70%
90+ minuten, 60%

200
250

3. Georganiseerde sportlessen en evenementen
Je kunt je ook inschrijven voor sportlessen bij jou in de buurt. Doe je daaraan mee? Dan ontvang je sowieso 50 punten als je de les scant. Als je tijdens de les meer dan 50 punten verdient voor je hartslag, tellen die punten mee in plaats van de 50 voor de activiteit. Het is dus niet dubbelop. Daarnaast kun je meedoen aan evenementen. Het aantal punten is afhankelijk van het evenement.

4. Fietsritten
ASR Vitality heeft in oktober 2021 een nieuwe activiteit geïntroduceerd: fietsritten. Met een losse app (de Fietsapp) kun je fietsritten registreren. Voor ritten vanaf 10 kilometer krijg je punten. Als je met een stadsfiets rijdt, kun je tot 200 punten verdienen (>25 km). Met een e-bike verdien je de helft van het puntenaantal. Deze app is nog niet live en het is ook niet bekend wanneer deze te gebruiken is.

Voor het behalen van je weekdoel ontvang je 1 spaartegoed. Het spaartegoed kun je inwisselen in de a.s.r. Vitality webshop voor diverse cadeaubonnen (o.a. Bol.com, Zalando, Wehkamp en GiftForYou Huis en tuin) en sportitems (o.a. springtouw, weerstandsbanden en een gymball). Om een voorbeeld te geven: voor een Bol.com cadeaubon van €15 heb je 4 spaartegoeden nodig. Ofwel 4 keer je weekdoel behalen. Daarnaast tellen de punten die je met je weekdoel behaald mee voor je maand- en jaardoel.

Maanddoel – Cashback op je FitBit of Apple Watch

Het maanddoel is net even anders dan het weekdoel. a.s.r. Vitality geeft je de mogelijkheid om een Apple Watch of een FitBit aan te schaffen. Vervolgens kun je cashback op je activity tracker verdienen door je maanddoel te behalen. Met 1250 punten per maand verdien je al een cashback van 25%. Vanaf 2000 punten is dat 50%. Wil je je FitBit of Apple Watch helemaal terugverdienen? Dan heb je minimaal 3500 punten per maand nodig. De cashback wordt na iedere maand op je bankrekening gestort.

Jaardoel – Cashback op je verzekering

Met het jaardoel kun je cashback op je verzekering krijgen. Hiervoor heeft a.s.r. Vitality vier statussen in het leven geroepen: brons, zilver, goud of platinum. Hiervoor tellen de punten uit je wekelijkse beweging mee. Maar dat niet alleen, want je kunt ook punten behalen door vragen te beantwoorden over je gezondheid en door jaarlijks een gezondheidscheck te doen.

StatusBenodigd aantal punten
Brons9.999 en minder
Zilver10.000 – 19.999
Goud20.000 – 24.999
Platinum25.000 en meer

Mijn ervaring met a.s.r. Vitality

Nu je een idee hebt van hoe het werkt, is het tijd voor de daadwerkelijke a.s.r. Vitality review. Zoals gezegd, begon ik in 2020 met dit programma. Ik installeerde de app op mijn telefoon. Het gebruik spreekt voor zich. Je koppelt de stappenteller van je mobiele telefoon of je sporthorloge aan de Vitality app. Omdat ik nog geen activity tracker had, moest ik het van stappen via Google Fit hebben. In alle eerlijkheid was het daardoor de eerste maanden lastig om de weekdoelen te behalen. Sterker nog: de eerste 5 maanden is het me niet gelukt. Mijn beroep (freelance SEO-specialist) en het feit dat ik niet echt plezier haalde uit bewegen, speelt daarin een grote rol.

Van 0 naar 3 keer per week hardlopen

Totdat we in juni in Oostenrijk waren. Toen ik voor de zoveelste keer hijgend een berg op wandelde, was ik het zat. Of nou ja, ik was mijn beweegpatroon al langer zat. Maar nu ging er een knop om. Een paar weken later ontving ik de Garmin VivoActive 4S voor mijn verjaardag. Vanaf dat moment was ik niet alleen meer gebonden aan stappen, maar kon ik ook mijn hartslag meten. Ik startte een hardloopprogramma met Garmin Coach en liep vanaf dat moment 3 keer per week hard. Ook beantwoordde ik de gezondheidsvragen en deed ik de a.s.r. Vitality gezondheid check. Voor dat laatste werd op locatie mijn BMI, glucose, cholesterol en bloeddruk gemeten. Sowieso fijn om te weten hoe het ervoor staat, maar ook lekker dat je hiervor 15.000 punten voor je jaardoel krijgt. Je kunt je voorstellen dat alles bij elkaar lekker aantikte in de punten.

Wat a.s.r. Vitality mij bracht

Dan is nu natuurlijk de hamvraag: wat leverde a.s.r. Vitality mij op? Allereerst stimuleerde het me wel degelijk om op werkdagen meer te wandelen. Ik kan de motivatie helaas niet helemaal intrinsiek opbrengen, dus zo’n externe stimulans is fijn. De combinatie met mijn sporthorloge maakt dat ik hardlopen echt ben gaan waarderen. Zeker de eerste maanden ging het écht lekker. Ik had nooit gedacht dat als ik op een werkdag iemand zou zien hardlopen, ik er spontaan ook zin in zou krijgen. Nu (mei 2021) gaat het wel weer even wat minder; ik moet de drempel weer even over. Maar mijn conclusie is dat een bewegingsprogramma echt kan stimuleren als je niet zo sportief bent.

Dan de financiële kant. Ik behaalde mijn weekdoel dat jaar 10 keer. Dat staat gelijk aan €50,00 cadeaubonnen. Daarnaast behaalde ik mijn jaardoel en kreeg ik de hoogste status toegewezen: platinum. Hiermee ontving ik 5 maanden €5,89 korting op mijn aanvullende verzekering en 2 maanden €11,63 op de zorgverzekering. Dat komt uit op een totaal van €52,71. Trek daar jaarlijkse abonnementskosten van €42 vanaf en je houdt €50,00 over. Dit jaar zal dat wat meer zijn omdat vanaf juni mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering bij a.s.r. ingaat. Daarop kan ik tot 8% cashback ontvangen.

Maar. Inmiddels zijn er wat wijzigingen doorgevoerd rondom de beloningen.

Update november 2021

A.S.R. Vitality heeft in oktober 2021 veranderingen aangebracht in de puntentelling en tegoeden. Zo is het maximaal te behalen hartslagpunten vanaf 2 november teruggeschroefd van 300 naar 250. En waar je met 4 tegoeden eerst een cadeaubon van €20,00 kreeg, is dat nu slechts €15,00. Een zure wijziging voor deelnemers die al lid waren.

Met het oog op de beloning en klantvriendelijkheid vind ik deze ontwikkeling ronduit jammer. Ik was oprecht benieuwd naar de beweegreden, dus nam ik contact op.

De reactie: “Uit onderzoek blijkt dat men de weekdoelen haalde door een aantal dagen te bewegen en de andere dagen minder te doen. Bij Vitality willen we mensen motiveren om continu in beweging te zijn.”

Eerlijk gezegd kan ik de verlaging van de tegoeden niet direct rijmen met de missie. Mijn theorie? Door de beloning te verkleinen, werp je voor de bestaande deelnemers een hogere drempel op om (continu) te bewegen. Sommige deelnemers zullen daardoor minder gaan bewegen of hun abonnement opzeggen. Ontevreden zijn veel mensen in ieder geval. Daar kom je snel achter als je de reviews van a.s.r. vitality bekijkt.

Eerlijk en wel. Als je met het nieuwe systeem 9 keer je weekdoel behaald, zit je alsnog op €45,00 aan cadeaubonnen. Minus de abonnementskosten (€42) hou je onder de streep €3,- over. Tel daar de cashback bij op en je zit alsnog op een leuk extraatje. Onder de streep blijft het dus een rendabel programma. Alleen of je voor zo’n klein bedrag het programma moet aangaan, is een tweede.

Mijn ervaring samengevat

Door a.s.r. Vitality ben ik meer gaan bewegen en ontvang ik cadeaubonnen en cashback. Als je – net als ik – eigenlijk niet zo’n beweger bent én een zorgverzekering bij a.s.r. hebt, kan ik je aanraden om je aan te sluiten bij a.s.r. Vitality. Het kan net dat steuntje in de rug zijn. Wel vind ik het – zeker na de wijziging in de toekenning van punten en beloningen – een must om een cardiosport te doen. Je weekdoelen behalen met alleen stappen was al ambitieus. Nu wordt het je gewoonweg moeilijk gemaakt. Kortom, ik blijf voor nu lid maar vind het programma sinds de wijzigingen veel minder aantrekkelijk geworden.


Meer blogs over bewust bewegen:Of bekijk alle blogs over bewust bewegen.

Plaats een reactie