Bewegen loont met a.s.r. Vitality (review)

| |

Zoals ieder jaar, is het in december vaste prik: even checken of de zorgverzekering nog steeds bij mij past. Hierdoor kan ik besparen op vaste lasten en zo weet ik zeker dat de verzekering past bij mijn behoeften. Zo ook in december 2019. Begin 2020 ging ik van Zilveren Kruis naar a.s.r. Daardoor werd het mogelijk om mee te doen aan a.s.r. Vitality: een programma waarbij bewegen beloond wordt. In deze a.s.r. Vitality review vertel ik wat ik ervan vind en wat het me in een jaar heeft opgeleverd.

a.s.r. Vitality punten behalen

a.s.r. Vitality is een initiatief van verzekeraar a.s.r. om beweging te stimuleren. Met voldoende (intensieve) beweging en een gezonde levensstijl kun je punten ontvangen. Je werkt in de Vitality app naar een puntendoel toe. Deze doelen zijn op week- maand- en jaarniveau. Behaal je het doel? Dan ontvang je een beloning. Hieronder licht ik toe welke beloningen je krijgt voor welk doel.

Weekdoel – Sparen voor cadeaubonnen en sportitems

Iedere week staat er een persoonlijk weekdoel in je app klaar. Wanneer je begint, is je weekdoel 300 punten. De punten voor het weekdoel kun je op twee manieren halen: met stappen en hartslag.

1. Stappen
Stappen worden geteld met een activity tracker (horloge) of een app op je mobiele telefoon, zoals Google Fit.

Stappen op een dagVitality punten
7500-999950
10000-14999100
15000+200

2. Hartslag
De meting van je hartslag ligt wat gecompliceerder. Dit kan alleen worden gemeten met een horloge die deze functie heeft. Het uitgangspunt voor de a.s.r. Vitality punten is een leeftijdsgebonden maximale hartslag. Berekening: 220 – je leeftijd. Dus ben je 25 jaar, dan is je maximale hartslag 220 – 25 = 195 bpm. De punten worden toegekend op basis van een percentage van je maximale hartslag én de trainingsduur.

Vitality punten
Matige inspanning
20 minuten, 70% *
30 minuten, 60%
100
Krachtige inspanning
20 minuten, 80%
30 minuten, 70%
60 minuten, 60%
200
Langdurige krachtige inspanning
60+ minuten, 70%
90+ minuten, 60%
300
* categorie tijdelijk toegevoegd vanwege het coronavirus

Voor het behalen van je weekdoel ontvang je 1 spaartegoed. Het spaartegoed kun je inwisselen in de a.s.r. Vitality webshop voor diverse cadeaubonnen (o.a. Bol.com, Zalando, Wehkamp en GiftForYou Huis en tuin) en sportitems (o.a. springtouw, weerstandsbanden en een gymball). Om een voorbeeld te geven: voor een Bol.com cadeaubon van €20 heb je 4 spaartegoeden nodig. Ofwel 4 keer je weekdoel behalen. Daarnaast tellen de punten die je met je weekdoel behaald mee voor je maand- en jaardoel.

Maanddoel – Cashback op je FitBit of Apple Watch

Het maanddoel is net even anders dan het weekdoel. a.s.r. Vitality geeft je de mogelijkheid om een Apple Watch of een FitBit aan te schaffen. Vervolgens kun je cashback op je activity tracker verdienen door je maanddoel te behalen. Met 1000 punten per maand verdien je al een cashback van 25%. Vanaf 1500 punten is dat 50%. Wil je je FitBit of Apple Watch helemaal terugverdienen? Dan heb je minimaal 2500 punten per maand nodig. De cashback wordt na iedere maand op je bankrekening gestort.

Jaardoel – Cashback op je verzekering

Met het jaardoel kun je cashback op je verzekering krijgen. Hiervoor heeft a.s.r. Vitality vier statussen in het leven geroepen: brons, zilver, goud of platinum. Hiervoor tellen de punten uit je wekelijkse beweging mee. Maar dat niet alleen, want je kunt ook punten behalen door vragen te beantwoorden over je gezondheid en door jaarlijks een gezondheidscheck te doen.

StatusBenodigd aantal punten
Brons9.999 en minder
Zilver10.000 – 19.999
Goud20.000 – 24.999
Platinum25.000 en meer

Mijn ervaring met a.s.r. Vitality

Nu je een idee hebt van hoe het werkt, is het tijd voor de daadwerkelijke a.s.r. Vitality review. Zoals gezegd, begon ik in 2020 met dit programma. Ik installeerde de app op mijn telefoon. Het gebruik spreekt voor zich. Je koppelt de stappenteller van je mobiele telefoon of je sporthorloge aan de Vitality app. Omdat ik nog geen activity tracker had, moest ik het van stappen via Google Fit hebben. In alle eerlijkheid was het daardoor de eerste maanden lastig om de weekdoelen te behalen. Sterker nog: de eerste 5 maanden is het me niet gelukt. Mijn beroep (SEO-specialist) en het feit dat ik niet echt plezier haalde uit bewegen, speelt daarin een grote rol.

Van 0 naar 3 keer per week hardlopen

Totdat we in juni in Oostenrijk waren. Toen ik voor de zoveelste keer hijgend een berg op wandelde, was ik het zat. Of nou ja, ik was mijn beweegpatroon al langer zat. Maar nu ging er een knop om. Een paar weken later ontving ik de Garmin VivoActive 4S voor mijn verjaardag. Vanaf dat moment was ik niet alleen meer gebonden aan stappen, maar kon ik ook mijn hartslag meten. Ik startte een hardloopprogramma met Garmin Coach en liep vanaf dat moment 3 keer per week hard. Ook beantwoordde ik de gezondheidsvragen en deed ik de a.s.r. Vitality gezondheid check. Voor dat laatste werd op locatie mijn BMI, glucose, cholesterol en bloeddruk gemeten. Sowieso fijn om te weten hoe het ervoor staat, maar ook lekker dat je hiervor 15.000 punten voor je jaardoel krijgt. Je kunt je voorstellen dat alles bij elkaar lekker aantikte in de punten.

Wat a.s.r. Vitality mij bracht

Dan is nu natuurlijk de hamvraag: wat leverde a.s.r. Vitality mij op? Allereerst stimuleert het me wel degelijk om op werkdagen meer te wandelen. Ik kan de motivatie helaas niet helemaal intrinsiek opbrengen, dus zo’n externe stimulans is fijn. De combinatie met mijn sporthorloge maakt dat ik hardlopen echt ben gaan waarderen. Zeker de eerste maanden ging het écht lekker. Ik had nooit gedacht dat als ik op een werkdag iemand zou zien hardlopen, ik er spontaan ook zin in zou krijgen. Nu (mei 2021) gaat het wel weer even wat minder; ik moet de drempel weer even over. Maar mijn conclusie is dat een bewegingsprogramma echt kan stimuleren als je niet zo sportief bent.

Dan de financiële kant. Ik behaalde mijn weekdoel dat jaar 10 keer. Dat staat gelijk aan €50,00 cadeaubonnen. Daarnaast behaalde ik mijn jaardoel en kreeg ik de hoogste status toegewezen: platinum. Hiermee ontving ik 5 maanden €5,89 korting op mijn aanvullende verzekering en 2 maanden €11,63 op de zorgverzekering. Dat komt uit op een totaal van €52,71. Trek daar jaarlijkse abonnementskosten van €42 vanaf en je houdt €50,00 over. Dit jaar zal dat wat meer zijn omdat vanaf juni mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering bij a.s.r. ingaat. Daarop kan ik tot 8% cashback ontvangen.

Mijn ervaring samengevat

Door a.s.r. Vitality ben ik meer gaan bewegen en ontvang ik cadeaubonnen en cashback. Als je – net als ik – eigenlijk niet zo’n beweger bent én een zorgverzekering bij a.s.r. hebt, kan ik je aanraden om je aan te sluiten bij a.s.r. Vitality. Het kan net dat steuntje in de rug zijn. Wel vind ik het een must om een activity tracker te hebben of aan te schaffen. Want met alleen stappen is het wel erg ambitieus. Beetje zonde als je daardoor aan het einde van het jaar qua kosten in de min komt. Sport of wandel je nou sowieso al veel, dan is het natuurlijk interessant om die punten lekker mee te pakken. Kortom, ik ben enthousiast en ga lekker door.


Meer blogs over bewust bewegen:Of bekijk alle blogs over bewust bewegen.

Plaats een reactie