Een snowboard kopen? Dit is waar je op moet letten!

| |

Het is zover: je staat op het punt om een snowboard aan te schaffen. Na een aantal keer te hebben gesnowboard op een leenversie, ben je helemaal om. Maar wanneer je Google ook maar even raadpleegt, zul je merken dat er veel komt kijken bij het aanschaffen van je eerste snowboard. Helaas worden er nog veel miskopen gedaan. Daarom stelde ik in samenwerking met Burnside dit artikel op, waarin we uitleggen welke dingen van belang zijn bij het kopen van een (eerste) snowboard.

Ben je net als ik, dan wil je eerst research doen op internet. Al die snowboard begrippen en soorten boards maken je misschien best wel nieuwsgierig. Neem alleen niet alles voor lief aan wat er op internet gezegd wordt. Het is prima om je te oriënteren, maar pin jezelf er niet aan vast totdat je advies hebt gekregen van iemand met ervaring én kennis van zaken.

Ben je eenmaal in de winkel, dan weet ik hoe verleidelijk het is om alleen naar de buitenkant van een board te kijken. Een tof deck is een lust voor het oog. Maar, zoals je wellicht al begrijpt: ga nooit voor een snowboard “omdat hij zo’n leuk printje heeft”, tenzij het board qua specificaties voldoet aan jouw eisen. Niet dat snowboarders bang zijn voor kou, maar van een koude kermis thuiskomen is toch wel zonde 😉

Het belang van terrein bij het kopen van een snowboard

Goed, hoogste tijd om het te hebben over het snowboard zelf. Allereerst is het terrein waarop je (voornamelijk) wilt gaan boarden een indicator voor het snowboard dat je aanschaft. Ben je bijvoorbeeld een off-piste boarder, dan heb je baat bij een ander board dan wanneer je altijd pistes cruised. Een kort overzicht van categorieën waar je boards op in zou kunnen delen:

 • All mountain freeride: met deze directional snowboards kun je weliswaar switch boarden, maar ze zijn het meest geschikt om te cruisen. Wil je flink knallen? Dan kun je het beste kiezen voor een wat stijver directional board, waarmee je makkelijker hoge snelheden behaald.
 • All mountain freestyle: deze twin en directional twin boards zijn eigenlijk voor de hele berg een uitkomst. Wil je af en toe een sprongetje maken, ga je zo nu en dan off-piste en cruise je graag? Dan kun je het beste voor dit soort boards kiezen.
 • Freeride: ben je van plan om off-piste met een gids te gaan boarden? Dan zijn freeride boards een mooie uitkomst of zelfs aanvulling als tweede snowboard. Door de setback stance, waarbij de afstand tussen het midden en jouw voorste voet kleiner is dan de afstand tussen het midden en je achterste voet, staat er minder druk op je achterste been.
 • Freestyle: ga je voor het ‘stuntwerk’ en ben je niet weg te slaan uit het park, dan is een freestyle board aan te raden. Deze boards zijn 100% ‘twin’. De stance op twin boards is symmetrisch. Drie keer raden waar de naam ’twin’ vandaan komt 😉 Doordat je voeten symmetrisch op het board staan, kun je makkelijker switch rijden; iets wat gewenst is als je een box, rail of schans pakt.

Het overgrote deel van de mensen haalt het meest plezier uit een board dat in de basis all-mountain is. Afhankelijk van wat je voorkeuren zijn, kan het board iets meer richting freestyle neigen, terwijl iemand anders misschien wel meer gebaat is bij een freeride georiënteerd board.

De lengte van je snowboard

De best passende lengte van een snowboard is afhankelijk van meerdere factoren. Het moet passen bij ‘harde factoren’, zoals je lengte, gewicht en schoenmaat, maar is ook afhankelijk van je wensen. Gaat je voorkeur uit naar vooral snowboarden op hoge snelheid, dan ga je al snel naar een wat groter board. Wil je dat je snowboard ook op een lagere snelheid goed presteert, dan kun je beter kiezen voor een wat korter board. Helaas rijden veel mensen op een te lang board. Een 157 board kan aanvoelen als een 157, maar ook een 162 kan zo aanvoelen. Het ene board is het andere niet! Laat je dus altijd goed informeren door een expert.

De vorm van het board

Als je net in de wondere wereld van snowboarden stapt, kan het misschien lijken alsof bijna ieder snowboard hetzelfde is. Op de kleur van het deck en de lengte na, zie je op het eerste gezicht bij veel snowboards dan ook maar weinig verschil. Toch is de vorm van een board van ontzettend groot belang. Alhoewel ieder merk zo zijn eigen manier heeft om boards te maken, geven onderstaande vormen een beeld van wat er mogelijk is:

 • Traditionele camber boards: doordat een camber board twee raakpunten heeft, heb je betere grip tijdens het maken van bochten dan bijvoorbeeld een rocker board. Camber boards zijn het meest geschikt als je hard de piste af wilt gaan of pipes wilt nemen.
 • Hybrid camber: Deze boards zijn licht camber tussen de voeten en rocker in de tip en tail.
 • Flat base boards: Dit board is over het algemeen meer in contact met de sneeuw dan andere types. Enerzijds zorgt dat voor stabiliteit, anderzijds belemmert dit je wendbaarheid.
 • Rocker boards: Door de omhoogkomende tip en tail, geeft dit board een wat speelsere feeling. Hierdoor is het board niet persé geschikt om de berg af te knallen, maar meer voor railrijders.
 • Hybrid rocker: Deze boards worden gekenmerkt door een rockervorm tussen de voeten en een lichte camber in de tip en tail.

Zoals je leest, is er genoeg om op te letten wat het snowboard betreft. Maar met alleen een board ben je er nog niet. Naast dat je snowboardbindingen en snowboardschoenen gewoonweg nodig hebt, is het minstens zo belangrijk dat ze goed zijn.

Stances: hoe je op je snowboard staat

Daarover allereerst: de stance, ofwel de manier waarop je op je snowboard staat, is bepalend voor je rideplezier en prestaties. Zo kan een verkeerde stance ervoor zorgen dat je lichamelijk sneller moe bent, wat zich uit in bijvoorbeeld spierpijn of kramp. Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, als het gaat om stances:

 • De stance setback: de afstand tussen de bindingen en het midden van het snowboard
 • De stance angle: de hoek waarin de bindingen op het snowboard gemonteerd zijn
 • De stance width: de afstand tussen je voeten wanneer ze in de bindingen zitten. In het algemeen geldt: hoe minder groot de afstand, hoe minder stabiel, maar hoe makkelijker de bochten.

Hoe jouw stance is, is afhankelijk van het soort snowboard en wat je zelf fijn vindt. Op een directional board sta je misschien lekkerder wanneer je je achterste voet indraait (ofwel je monteert de achterste binding op bijvoorbeeld -12 graden en je voorste binding op 18 graden), terwijl je op een twinboard eerder 15/-15 graden staat. Vraag hier advies over en test het uit, dan kom je vanzelf tot een fijne stance.

Bezuinig nooit op snowboardbindingen

Dan de bindingen. Toen ik begon, vond ik dit maar een ‘noodzakelijk kwaad’. Wat kon mij het schelen wat voor bindingen er op mijn snowboard zaten? Daar kwam ik al gauw van terug. De tijd leerde me dat bindingen je veel boardplezier kunnen geven, maar je ook enorm kunnen frustereren. Ik blijk overigens niet de enige te zijn die de pet gooide naar bindingen.

“Mensen verdiepen zich wel in boards, maar bijna niet in bindingen. Terwijl één van de grootste ergernissen misschien wel het niet goed functioneren van de binding is.” – Erik, Burnside

Het is dus de moeite waard om je ook hierin goed te laten adviseren en te investeren in een degelijk setje. Waar moet je op moet letten bij het aanschaffen van bindingen? Het belangrijkste is dat de energie die je in een bocht zet, direct wordt overgebracht naar de staalkant. Een goede strapbinding werkt het fijnst.

Snowboardschoenen: heel veel passen!

Het spreekt voor zich dat snowboardschoenen lekker moeten zitten. Allereerst is daarin de maat van je schoen bepalend. In het algemeen wordt gezegd: “Liever een iets te krappe, dan iets te ruime schoen”. Te ruime schoenen zorgen er namelijk voor dat je gaat schuiven, wat weer invloed heeft op je grip. Let er bij schoenen wel op dat maten van verschillende merken van elkaar kunnen verschillen. Daarnaast bepalen ook je gewicht en manier van boarden welke schoen het meest geschikt voor jou is. Heb je bijvoorbeeld wat meer gewicht of wil je veel op hoge snelheid snowboarden, dan kun je beter gaan voor een wat stijvere boot.

Wat schoenen betreft, is het vooral een kwestie van passen. Héél veel passen. Let wel op dat je geen gekke capriolen uit gaat halen. Toen ik snowboardschoenen pastte, had ik de neiging om met gebogen knieën op mijn tenen te gaan staan. Een veelvoorkomend fenomeen, liet ik me vertellen. Gek is het wel, dat veel mensen de neiging hebben om dat te doen, aangezien je bijna nooit op die manier op een snowboard staat.

Voorkom een miskoop, schakel expertise in

Je bent nu op de hoogte van een aantal factoren die van belang zijn bij het kopen van een snowboard, bindingen en schoenen. Eerlijk is eerlijk: dit artikel ontstond mede door mijn eigen ervaringen met miskopen. Het begon met een flatbase board dat totaal niet aan mijn eisen voldeed. Vervolgens kwam ik thuis met een te lang board dat ook nog eens ‘wide’ was (voor maat 45+). Het boardde in ieder geval beter dan mijn eerste snowboard, maar was zeker niet optimaal.

Gelukkig kreeg ik afgelopen december, nadat vriendlief Wilco mij tipte op Burnside, goed advies en liep ik de winkel uit met een mooi snowboard, goede bindingen en fijne schoenen. En dit keer met een gerust hart, want bij Burnside wordt een verkeerde keuze voor het aankoopbedrag omgeruild. Eén van de redenen waarom ik deze shop aan iedereen kan aanraden!


Meer blogs over bewust bewegen:Of bekijk alle blogs over bewust bewegen.

Plaats een reactie