4 tips voor een geweldige citytrip in Dublin

| |

Al jaren droomde ik ervan om een keer naar Ierland te gaan. De mooie natuur, het leuke accent en de welbekende Irish Pubs; dat was samengevat mijn beeld van dit land. Dit was hoe ik het kende uit de film ‘p.s. I love you’ en van foto’s die ik op internet voorbij zag komen. In augustus 2016, was ik dan ook één groot bolletje enthousiasme toen ik Dublin voor het eerst bezocht. Ik werd toen zo verliefd op Ierland, dat ik 2 maanden later nog een trip boekte. Na deze twee citytrips kan ik je met gemak de ins en outs vertellen over deze geweldige Ierse hoofdstad. In deze blogpost deel ik graag 4 niet standaard dingen die je kunt doen tijdens jouw citytrip in Dublin!

Tip voor lekkere taart in Dublin: Queen of Tarts

Als je mij een jaar geleden had gevraagd wat ik overrated vond, dan zou ik hebben geantwoord met ‘taart’. Maar sinds ik van de taarten van Queen of Tarts heb mogen proeven, is er een wereld voor me open gegaan.

Aangezien deze patisserie er voor gezorgd heeft dat ik taartjes ben gaan waarderen, vind ik het niet gek dat er een tweede locatie geopend moest worden omdat het zo populair is. Bij de locatie op ‘Cows Lane’ kun je buiten zitten, op ‘Cork Hill’ niet. Aangezien het bij beide trips lekker weer was, kozen we ervoor om voor de eerste locatie te gaan. Zien de ‘Queen of chocolate fudge cake’ (hierboven) en de ‘Decadent chocolate pecan tart’ (hieronder) er niet fantastisch lekker uit?!

Dat ik een chocoladefan ben, betekent overigens niet dat deze patisserie alleen baksels met chocola in de aanbieding heeft. Ze hebben nog veel meer mogelijkheden 🙂

Overigens is het wel goed om te vermelden dat je niet de enige zal zijn die deze overheerlijke taarten wilt proeven. De kans is groot dat je daarom even (+/- 5 minuten) in de rij moet staan. But it is totally worth the wait!

Naar de haven van Dublin

Als je – net als ik – zo’n type bent die het heerlijk vindt om tijdens citytrips de drukte van de stad even te ontvluchten én een zwak heeft voor de zee, dan is de brug vlakbij de haven een heerlijke plek om even te chillen. Wij belandden hier toen we random ergens heen fietsten.

Tip: neem een blikje Guinness en een zak chips mee en enjoy de rust!

Vervoer tijdens je citytrip: Dublin bikes

Over fietsen gesproken: in 2009 is het fietsplan ‘Dublin bikes’ geïntroduceerd in Dublin. Overal door de stad staan fietsstations waar je door middel van zelfbediening een fiets kunt huren. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 100 (!!) stations in de stad, waardoor er altijd wel een station vlakbij jouw locatie is.

Voordat je een Dublin bike kunt gebruiken, moet je eerst een ticket kopen. Dit doe je bij één van de stations waar betaling met creditcard mogelijk is. Je koopt een 3 day ticket, voert een zelfbedachte pincode in & voîla: je hebt 3 dagen toegang tot Dublin bikes.

Zo’n 3 day ticket kost je eenmalig €5,00. Vervolgens betaal je – elke keer dat je een fiets pakt – het eerste half uur niks. Daarna:

  • Tot 1 uur: €0,50
  • Tot 2 uur: €1,50
  • Tot 3 uur: €3,50
  • Tot 4 uur: €6,50
  • Elk half uur daarna €2,00

Als je écht een low-budget citytrip wil, kun je er zelfs gratis gebruik van maken. Zet je fiets binnen een half uur terug bij een fietsstation (voor minimaal een half uur) en je betaalt geen cent. Niet helemaal fair, maar hé: het is mogelijk.

Van Dublin naar Howth

Wanneer je een uitstapje wilt maken vanuit Dublin, zijn er mogelijkheden genoeg. Zo kun je een dag je met een tour mee naar Noord-Ierland of een trip maken naar de westkust. Ook kun je makkelijk in één dag naar Cork of de Wicklow Mountains. Maar wanneer je liever geen dagvullend uitstapje maakt en het wat dichterbij de stad opzoekt, is Howth een toplocatie om te verkennen.


Vanuit het centrum van Dublin (lees, de stations: Tara Street, Pearse Station of Conolly Station) ben je met de DART binnen een kwartier in dit kustdorpje. Een retourtje met dit metro-achtige vervoersmiddel kost nauwelijks €5,00. Eenmaal in Howth zal je een rustig vissersdorpje vinden, compleet met haven, eettentjes en kroegjes. Howth is trouwens ook geschikt om een hike te maken. Zie daarvoor deze vlog van Bonnie (Boncolor).

Als je een lang weekend in Dublin bent, kan ik aanraden om op zondag naar Howth te gaan. Dan vindt er namelijk de Howth Cottage Market plaats. Op deze kleine markt kun je allerlei versnaperingen vinden en het is leuk om er even overheen te wandelen.

Dat waren mijn tips voor een citytrip in Dublin. Ben jij al een keer in Ierland geweest?


Mijn meest recente reiservaringen:Of bekijk alle blogs over reizen.

Plaats een reactie