Boekreview: Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s (Nienke Wijnants)

| |

In het boek Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s behandeld Nienke levensvragen van millennials. Het boek over millennials gaat in op grote thema’s zoals carrière, kinderen en zingeving. Maar ook dingen als het vergelijken met anderen, keuzes maken en polygamie worden belicht. Typische zaken waarmee mijn generatie zich bezighoudt. Lees snel verder en ontdek over welke onderwerpen je in dit boek kunt lezen en wat ik ervan vind.

De opbouw van Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s

Deel 1 – Issues van twintigers en dertigers in deze tijd

Het boek Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s begint met een korte introductie in de issues van de millennial generatie. Daarna breekt het eerste deel van het boek aan. In dit deel worden eerst maatschappelijke ontwikkelingen onder de loep genomen. Vooral het tot stand komen van de enorme berg aan keuzes staat hierin centraal. Nienke legt vervolgens met herkenbare voorbeelden en verbanden uit hoe sociale vergelijking verantwoordelijk is voor het streven naar perfectie en welke issues hieruit voortkomen. Ook worden verschillende visies op de essentie, ofwel de zin van het leven behandeld.

Vroeger werd je identiteit vrijwel automatisch ingevuld. Je hoorde vanzelf ergens bij: bij je familie, dorp of kerkgemeenschap. Vandaag de dag is dat anders. Logisch dat we onszelf vroeg of laat afvragen wie we zijn en waar we bij horen.

Deel 2 – Het dertigersdilemma in de praktijk

In het tweede deel staan dilemma’s rondom drie grote thema’s in een mensenleven centraal. Het eerste thema is carrière. Onderwerpen zoals keuzestress, streven naar perfectie, zingeving in je werk en de burn-out worden uitvoerig besproken. Vervolgens duik je in het thema relaties, waarin onder andere het toenemend aantal singles vanuit verschillende oogpunten wordt belicht. Ook het kindervraagstuk ontbreekt niet in dit deel. Hoewel de benaming van dit deel doet denken dat het vooral over dertigers gaat, vind ik het net zo relevant voor twintigers.

We bestempelen onze droom als hét ideale leven; een A-leven of vijf sterren leven. Daardoor gaan we, zolang we onze droom niet bereiken, vanzelf een B-leven lijden.

Deel 3 – De oplossing?

Het derde en laatste deel van het boek bestaat uit een relevant onderwerp en achtergrondinformatie over het onderzoek. Daardoor lijkt dit deel misschien een vreemde eend in de bij. Maar vergis je niet, want in dit deel lees je over iets waar veel millennials naar streven en tegelijkertijd zo mee strugglen: authenticiteit, autonomie en geluk. Wat het wel is, en wat juist niet.

Alleen zij die snappen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedachten, keuzes en gedrag en zich bovendien realiseren dat ze op ieder moment, telkens weer, vrij zijn om ‘bij te sturen’, kunnen werkelijk authentiek leven. – Sartre

Wat ik vind van dit boek

In 277 bladzijden weet Nienke Wijnants op de juiste toon de uitdagingen van de millennial generatie te benoemen, te verdiepen met wetenschappelijke onderbouwing én te relativeren. Ze slaat een brug tussen wat was en wat is. Bij sommige onderwerpen bemerkte ik zelfs een gevoel van opluchting: ik stel me niet aan, al die keuzes en mogelijkheden zijn ook gewoon lastig. Soms zet Nienke je weer even met beide benen op de grond door de issues vanuit nuchtere blik te belichten. Hoewel er een paar tips worden gegeven, heb ik er niet echt praktische handvatten uitgehaald. Wel bracht dit boek mij een paar interessante inzichten die ik hier en daar heb uitgelicht.

Dé ideale baan bestaat niet. Je groeit en veranderd. Er bestaat wel een baan die past bij jou, zoals je op dit moment bent.

Voor wie is Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s interessant?

Het boek Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s zal voor de gemiddelde millennial een feest van herkenning zijn. De keuzestress die in alle opzichten zegeviert, de vraagtekens die worden gezet bij dingen die ‘vroeger’ heel normaal waren; er zit hoe dan ook iets in dit boek waarin je je huidige of eerdere zelf herkent. Die inzichten zijn fijn en zetten je typische millennial struggles in perspectief.

Hoewel dit boek gericht is op de millennial, denk ik dat het juist ook voor eerdere generaties interessant is om dit boek te lezen. Er heerst veel onbegrip over de uitdagingen van millennial. Ze zijn verwend, alles kan etc., je kent het wel. Met dit boek kan misschien een deel van dat onbegrip weggenomen worden.

Paperback

E-book

Dit artikel bevat affiliate links. Schaf jij het boek aan via zo’n link, dan ontvang ik een kleine commissie. Hiervoor betaal je natuurlijk niks extra.


Meest recente posts over persoonlijke ontwikkeling:Of bekijk alle blogs over jezelf ontwikkelen.

Plaats een reactie