5 uur opstaan: wat het je brengt (en zo doe je het)

| |

Iedere (werk)dag om 5 uur opstaan. Voor sommigen is het een onmisbare gewoonte en creëert het een modus die zorgt voor focus, energie en ontspanning. Voor anderen is het vooral een ‘ver van mijn bed’ show. Misschien draai jij je liever ook nog een keertje om ’s ochtends. Maar je leest deze blog niet voor niets, dus je bent ongetwijfeld benieuwd waarom die 5am club zo gek nog niet is. En wie weet ben je na het lezen wel overtuigd om morgen ook om 05.00 uur je bed uit te rollen 😉

1. Ervaar meer rust op de dag

Wanneer je om 5 uur opstaat, heb jij alle tijd om je dag te beginnen met datgene wat jij leuk of belangrijk vindt. Een sportsessie doen, wandelen, journalen of misschien klap jij je laptop gelijk open. Je dag starten met iets wat er voor jou toe doet, brengt je ontspanning. Dus ook al staat je nog zo’n hecthische dag te wachten: jij gaat er relaxed in.

“5.00 uur opstaan. Wauw ik had nooit gedacht dat het zóveel zou geven. Waar het me normaal nooit ‘lukte’ om 22.00 uur op bed te liggen, lukt het nu ineens gemakkelijker dan ooit. Iets met commitment en focus? Ik vind het heerlijk!”

Rosanne Boxum

2. Een goede start voor je mindset

Als jij om 05.00 uur je bed uitkomt, heb jij je eerste taak al volbracht. Je hebt jouw drang naar slaap overwonnen. En dat in de eerste minuten van je dag. Hoe lekker is dat! Dat jij direct een overwinning te pakken hebt, doet wat met je mindset. Jij kunt dit. En dus ook de andere dingen die je vandaag gaat tegenkomen.

3. Geniet van focus

Het fijne aan zo vroeg opstaan, is dat je wakker bent als veel anderen nog liggen te slapen. Dat betekent: geen belletjes, appjes, mailtjes of andere vormen van afleiding. Daar kun jij gebruik van maken. Er is ruimte om jouw activiteiten in diepe focus uit te voeren.

4. Leef met meer energie

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar 05.00 uur opstaan kan je meer energie opleveren dan wanneer je later je bed uitrolt. Doordat je niet direct in de vluchtige modus komt, bespaar je energie. En door je dag te beginnen met what matters, creëer je een fijne energie voor jezelf. De voorwaarde? Een nacht met kwalitatieve slaap.

Hoe voelt het om 05.00 uur op te staan?

Afgelopen week stond ik iedere dag (inclusief het weekend) om 05.00 uur op. 'Normaal' ontwaak ik ergens rond 07.45. Daarom was ik bang dat het me tegen zou vallen. Maar ik kan je nu vertellen: het valt enorm mee. Ik creëerde tijdens de Helweek de juiste voorwaarden: minimaal 7 uur slaap, gezonde voeding en veel beweging. Elke avond maakte ik een to do list en deed ik een meditatie. En als de wekker 's ochtends ging, sprong ik direct uit bed. Klaar voor een nieuwe, mooie dag!

Tips waarmee ook jij om 5 uur kunt opstaan

Enthousiast? Hier komen wat tips om 5 uur opstaan haalbaar te maken:

🛌🏻 Zorg voor minimaal 7 uur kwalitatieve slaap

Om lekker te kunnen functioneren, heb je genoeg kwalitatieve slaap nodig. Dat geldt als je om 05.00 uur opstaat, maar net zo goed als je om 11.00 uur ontwaakt. Ga uit van minimaal 7 uur per nacht. Beperk je schermtijd ’s avonds. Beweeg voldoende en eet gezond om alles uit je nachtrust te halen.

🕔 Sta direct op

Als de wekker om 05.00 gaat, sta je direct op. Punt. Snoozen of dommelen helpt je niet om makkelijker op te staan; het maakt het alleen maar moeilijker. Gebruik de 5 seconden regel: gaat je wekker, dan stap je binnen 5 seconden uit bed.

🏹 Houd je doel voor ogen

Om 5 uur opstaan op basis van wilskracht is erg uitdagend. Grote kans dat je dat niet volhoudt. Je maakt het jezelf veel makkelijker door een doel voor ogen te houden. Jij mag vandaag weer een stapje dichterbij dat doel komen, wat een geweldige dag!

🗒 Leg een to do list klaar

Aansluitend op een doel voor ogen hebben, kan het je helpen om de avond van tevoren alvast een to-do list te maken. Een lijst met allerlei to do’s, zowel zakelijk als privé. En met minstens één to-do die je dichterbij je doel brengt. Met deze lijst op zak hoef jij ’s ochtends niet toe te geven aan je moeheid, maar kun jij direct beginnen.

Verder lezen?

Als je via deze links (één van) de boeken koopt, ontvang ik een kleine commissie. Natuurlijk betaal jij hier niks extra voor.


Laat je inspireren voor een bewuste lifestyle:Of bekijk alle blogs over een bewuste lifestyle.

Plaats een reactie