Dit vinden we van de duurzame schoonmaakmiddelen van Klaeny (review)

| |

Onze huishoud ‘stash’ wordt steeds duurzamer. Eerder kochten we onder andere Toilet Tapes als duurzaam alternatief voor toiletblokjes. Inmiddels hebben we ook duurzame schoonmaakmiddelen aangeschaft: badkamerreiniger, allesreiniger en glasreiniger van Klaeny. Nu we het een paar keer hebben gebruikt, deel ik graag met je wat we van deze producten vinden. Dus bij deze. Een review van Klaeny: een duurzaam alternatief voor schoonmaakmiddelen.

Hoe Klaeny werkt

Eerst even een kleine uitleg over hoe Klaeny werkt. Het werkt net even anders dan de schoonmaakmiddelen die je gewend bent. Je koopt Klaeny niet als volle, gebruiksklare fles. Je maakt het als het ware zelf. Het is heel simpel: je doet eerst 500 ml water in een sprayfles. Daarna voeg je hier een tabletje aan toe. Het tabletje laat je even bruisen en voila, daar is je schoonmaakmiddel!

Wat maakt Klaeny duurzaam?

Dan is natuurlijk de vraag: wat maakt Klaeny een duurzaam alternatief voor de gemiddelde reinigingsmiddelen? Dat zit hem in twee dingen: de ingrediënten en verpakking. De reinigingsmiddelen van Klaeny werken met tabletjes. Deze meng je met water. De tabs bestaan uit de volgende hoofdingrediënten: citroenzuur, biologisch afbreekbare stoffen, een beetje kleurstof en natriumwaterstofcarbonaat. Dat klinkt al een stuk vriendelijker dan de ingrediëntenlijst die ik zomaar van een huismerk allesreiniger wegpluk:

AQUA, SODIUM C14-17 ALKYL SEC SULFONATE, SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM CARBONATE, SODIUM BICARBONATE, PHENOXYETHANOL, SODIUM COCOATE, PERFUME, TRISODIUM DICARBOXYMETHYL ALANINATE, DYE, PYRIDINE-2-THIOL 1-OXIDE, SODIUM SALT, FATTY ACIDS, C12-18 AND C18-UNSATD, SODIUM HYDROXIDE, LINALOOL, CITRONELLOL, GERANIOL

Naast milieuvriendelijk ingrediënten maakt Klaeny gebruik van 100% gerecyclede flessen. Is je schoonmaakmiddel op? Dan gooi je de fles niet weg, maar vul je hem gewoon weer met water en een nieuwe tab. De tabs worden geleverd in karton. Dat geldt ook voor de verpakking. Plasticvrij, dus.

Wat wij van Klaeny vinden (review)

We bestelden de starterkit van €29,90. Hierin zitten drie sprayflessen, 2 tabs voor badkamerreiniger, 2 tabs voor glasreiniger en 2 tabs voor allesreiniger. Ofwel totaal zo’n liter schoonmaakmiddel van elk soort. Het setje kwam per pakketpost binnen. Toen we de doos openden, merkten we gelijk op dat de sprayflessen stevig aanvoelen. Ook vinden we ze er mooier uitzien dan de flessen schoonmaakmiddel die we eerder in ons gootsteenkastje hadden staan. Het klaarmaken van de reinigingsmiddelen is ontzettend easy. Je doet water in de fles tot net onder de rand en voegt daar de tab aan toe. Deze gaat bruisen. Het duurt ongeveer 10 minuutjes voordat de tablet volledig in het water is opgenomen.

En dan kun je beginnen met schoonmaken! Hier waren we vooral benieuwd naar. Want ergens zweeft de gedachte dat natuurlijke ingrediënten niet altijd hetzelfde resultaat geven als chemische. Hoe zou dat bij Klaeny zijn? We waren blij verrast dat alle drie producten fijn werken.

De Klaeny multi-surface gebruik je als allesreiniger. Wij vinden dit product extra fijn voor het schoonmaken van het aanrecht en het verwijderen van vet. Maar er zijn oneindig veel dingen waarvoor je het zou kunnen gebruiken: de trap, tafel, kast, vloer, prullenbak etc.

De Klaeny glass cleaner werkt ook fijn. Het is misschien net wat streepgevoeliger dan de varianten met alcohol, maar wij zijn er content mee. Zeker omdat we een Kärcher Window Vac gebruiken. De glass cleaner kun je natuurlijk gebruiken voor de ramen, maar ook voor bijvoorbeeld een spiegel of inductiekookplaat. Voor dat laatste gebruiken wij ‘m regelmatig.

Ook het derde product, de Klaeny bathroom cleaner, werkt goed. Zie hieronder een before en after van een schoonmaakbeurt van de douchecabine. Zegt genoeg, toch?

De producten ruiken fris. Eigenlijk als de meeste schoonmaakmiddelen, maar dan veel minder overheersend. Van mij (Annemijn) zou de geur nog wel iets frisser mogen; wat meer citrus-achtig bijvoorbeeld. Ze schuimen heel licht. Iets wat ons wel opviel, is dat het product – ongeveer een half uur na het toevoegen van het tabletje – uit de sprayopening komt als je deze niet op ‘dicht’ zet. Dat is iets om rekening mee te houden.

Op het eerste gezicht is het best wel prijzig. Het starterspakket is €29,90 voor 3 x 1 liter schoonmaakmiddel en drie sprayflessen. Maar als je iets verder kijkt dan dat, zie je dat de losse refill tabletten vriendelijker geprijsd zijn. Zo heb je een refill pakket van 15 tabs (5 van elk genoemd reinigingsmiddel) voor €19,90. Totaal is dat 7,5 liter schoonmaakmiddel. Is het daarmee net zo goedkoop als bijvoorbeeld AH huismerk allesreiniger? Nee, verre van. Maar je belast met Klaeny het milieu wel aanzienlijk minder. Dat is in onze ogen die paar euro extra meer dan waard.

Deze blog bevat affiliate links. Koop je Klaeny via één van deze links, dan ontvang ik een kleine commissie. Kost je niks extra.


Meer over bewust kopen? Lees deze blogs:Of bekijk alle blogs over kopen.

Plaats een reactie