De bullet journal is hot! Wie denkt dat het bijhouden van een journal alleen voor creatievelingen pur sang is heeft het mis. Want ook voor de minder artistieken onder ons heeft een bullet journal genoeg te bieden. Het is een fijne manier om te plannen, om van je af te schrijven én om inzicht te krijgen in je financiën. Voor dat laatste kun je vandaag inspiratie opdoen; ik deel 4 ideeën hoe je jouw uitgaven analoog inzichtelijk kunt maken met een bullet journal.
1. Iedere uitgave noteren
Het noteren van iedere uitgave is misschien wel de meest bekende manier om je uitgavenpatroon bij te houden. In een bullet journal kun je dit simpel bijhouden door je betaalrekening door te lopen, bonnetjes van contante aankopen te bewaren en iedere aankoop te noteren achter de betreffende datum. Hieronder vind je twee voorbeelden van hoe je uitgaven kunt noteren. Beide in kolommen; de één met kleur, de ander zonder. Zo simpel kan het zijn!
2. Uitgaven per categorie opschrijven
Je kunt uitgaven simpelweg noteren, maar je kunt er natuurlijk ook dingen aan toevoegen. Categorieën zijn daar een voorbeeld van.. Denk aan woonlasten, verzekeringen, autokosten, uitjes, kleding, cadeaus en overige uitgaven. Het voordeel hiervan is dat je in één oogopslag kunt inzien hoeveel je die week of maand hebt uitgegeven aan bepaalde dingen of ervaringen.
Esther (@Freckledex) heeft in haar bullet journal een mooi overzicht gemaakt van maandelijkse vaste en variabele uitgaven. Ze zet de transacties op datum oplopend onder elkaar en noteert daar het categorienummer bij. De categorie vertaalt ze in een grafiek, zodat ze direct kan zien hoeveel ze aan een bepaalde rubriek heeft uitgegeven.
3. Overzicht in grafieken
Ben je gek op grafieken, dan is dit een idee dat bij jou past. Je kunt je uitgaven namelijk ook goed weergeven door middel van cirkel-, staaf- en lijndiagrammen. Door meerdere diagrammen op één spread te combineren, maak je een mooi overzicht van jouw uitgaven. Hierin zijn de mogelijkheden weer eindeloos: je kunt het bijvoorbeeld per week, maand, kwartaal of jaar doen. Met kleur, zonder kleur. In categorieën of niet. Met achtergrond, zonder achtergrond. En ga zo maar door.
Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Zo kun je prima iedere week je transacties bijhouden, dit iedere maand weergeven in categorieën én jaarlijks een dashboard maken. De stijl en frequentie die bij jou past ontdek je maar op één manier: probeer het uit. En heb vooral veel plezier 😉