Maak ruimte in je brein: dump de open loops

| |

Je herkent het vast wel: je rijdt na een werkdag naar huis en bedenkt je dat je Pietje nog moet bellen, dat je onderwerp X nog op de agenda van de vergadering moet zetten én dat je niet moet vergeten om morgen rijst te halen. Als je ’s avonds eindelijk languit op de bank zit met een goede serie, doet zich hetzelfde tafereel voor. Ontzettend vermoeiend.

Het tweede brein als redding

Zolang je niets met deze acties doet, blijven je hersenen je op willekeurige momenten herinneren aan kleine en grote taken. Dit noem je ‘open loops’. Je wilt open loops zoveel mogelijk vermijden, want ze zorgen voor meer stress. Helaas bestaat er nog geen manier om open loops uit te schakelen, maar je kunt ze wel verplaatsen naar een andere plek: het tweede brein.

Dat klinkt spannend hè, zo’n tweede brein? Nou, het is minder spannend dan je denkt. Sterker nog: waarschijnlijk heb je het al meerdere keren in je leven gebruikt. Een tweede brein is namelijk niets meer of minder dan een takenlijst. Zodra je een actie in je tweede brein plaatst, krijgt je eerste brein ruimte om datgene te doen wat het moet doen.

Onze hersencapaciteit is beperkt, dus benut ‘m op de juiste manier.

Dump je open loops op een takenlijst

Zo’n ‘tweede brein’ kun je op meerdere manieren bijhouden. Je kunt dit bijvoorbeeld offline doen in een notitieboekje. Dump je je open loops liever online, dan kun je gebruikmaken van een documentje of tool. Belangrijk is dat je je taken op één overzichtelijke plek plaatst. Gebruik daarom liever geen post-its, want voor je het weet zwerven ze overal rond.

Tips voor online takenlijst-tools:

> Todoist
> Google tasks
> Wunderlist
> Google keep

Het grote voordeel van minder open loops

Open loops nemen ruimte in én kosten energie. Door ze op een lijstje te plaatsen, creëer je ruimte in je hoofd. Die ruimte kun je gebruiken om na te denken over dingen die er écht toe doen of om taken uit te voeren die daadwerkelijk bijdragen aan vooruitgang.

Open loops zijn slechts één voorbeeld om je productiviteit te verhogen. Meer slimme handigheidjes voor meer focus? Lees het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar.

Focus aan/uit is ook verkrijgbaar als e-book (€12,99) of luisterboek (€16,99).

Dit artikel bevat affiliate links. Bestel jij het boek via één van deze links, dan ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niks extra.


Meest recente posts over persoonlijke ontwikkeling:Of bekijk alle blogs over jezelf ontwikkelen.

Plaats een reactie