11 ideeën voor gezelligheid op afstand

| |

Niemand had in maart 2020 verwacht dat het virus zo lang zou aanhouden. We zijn het meer dan zat en veel mensen voelen zich somber, including me. Dat is heel logisch en mag wat mij betreft best wat meer gedeeld worden. Maar natuurlijk blijven we wel zoeken naar lichtpuntjes om deze periode vol te houden. De afgelopen tijd hebben wij op verschillende manieren geprobeerd gezelligheid op afstand te creëren. Onder meer door te videobellen, online spelletjes en een online kookworkshop. Maar er zijn nog veel meer dingen te doen! Laat je inspireren door de ideeën hieronder.

1. Escape room op afstand

Ben jij gek op de raadsels uit een escape room, dan mis je het nu vast om dit in real life te doen. Laat het een troost zijn dat er nu ook diverse online escape rooms zijn. Bij Raccoon games heb je keuze uit tien verschillende online escape rooms. Ook hebben zij een 360º escape room. Een ander voorbeeld is Escapeworld; dit bedrijf heeft twee online escape rooms. En zo zijn er ongetwijfeld nog meer online escape rooms te vinden.

2. Bordspelletje op afstand

Fan van bordspelletjes? Ook dat kan op afstand! Het vergt misschien wat meer voorbereiding en organisatie dan een ‘live’ spelletjesavond, maar het is zeker mogelijk. Het enige wat je nodig hebt is de mogelijkheid om te kunnen videobellen. Een aantal bordspellen waarvan bekend is dat ze goed op afstand gespeeld kunnen worden zijn:

 • Stenen Tijdperk
 • Castles of Burgundy
 • Puerto Rico
 • Carcassonne
 • Qwixx
 • Orléan
 • Keer op keer
 • Codenames
 • Regenwormen

Een andere toffe oplossing die ik tegenkwam, is Vorpal Board. Met dit platform kun je videochatten en vanaf je tablet of telefoon meedoen aan een bordspel van familie of vrienden. De ‘host’ zet het bordspel op en jij kijkt live mee. Je kaarten worden via de mobiele telefoon van de host gescand en in de app op jouw telefoon ingeladen.

Verder zijn er ook genoeg bordspellen die volledig digitaal te spelen zijn. Denk aan Ticket to Ride, Carcassonne, Catan, Pandemic en Risk.

3. Online spelletjes met vrienden

Online spelletjes lenen zich super goed om op afstand gezellig te doen met vrienden. Gooi Discord aan en je hebt de mogelijkheid om met elkaar te praten terwijl je samen een spel speelt. Met multiplayer games zoals Call of Duty, Pummelparty en Fortnite is het misschien voor de hand liggend, maar het kan je wel net dat beetje extra gezelligheid geven. Gezelligheid is overigens ook mogelijk bij singleplayer games en spellen waarin samenwerking niet per se centraal staat. Je moet dan alleen wel even omdenken. Denk bijvoorbeeld aan een huizencontest in The Sims 4. Of deel je mooiste Animal Crossing creaties met elkaar via WhatsApp.

4. Brieven sturen

Van de online games gaan we over op een non-digitale manier van gezelligheid: brieven! Dit is misschien niet het eerste waar je in 2021 aan denkt bij gezelligheid. Maar toch kan het een gevoel van samen zijn versterken. Denk er maar eens over na: je kunt hele verhalen schrijven. Over wat je hebt gedaan, wat je voelt en waar je van droomt. Het werkt ook nog eens ontspannend en het maakt je hoofd leeg. En hoe leuk is het dat je vervolgens een brief terugkrijgt.

5. Snail mail versturen

Voor de creatievelingen onder ons is snail mail een leuke manier om de gezelligheid op te zoeken. Het idee van snail mail is dat je op een creatieve manier een brief/kaart/pakje maakt. Je voegt hier ook wat leuke dingen aan toe, zoals stickers, washi samples of mooie papiertjes. Dit kan voor een onbekende zijn, maar je kunt ook een snail mail uitwisselen met een creatieve kennis of vriend(in).

Als je gezelligheid met creativiteit wilt combineren en niemand in je omgeving kent die dit ook leuk vindt, kun je je aansluiten bij een Snail Mail groep. Dat werkt als volgt:

 1. Je zoekt een snail mail groep op (bijvoorbeeld de Paper Lovers Snail Mail Facebookgroep)
 2. Meld je aan voor een snail mail oproep; veelal in een specifiek thema
 3. Vervolgens trek je een lootje, voor deze persoon mag je een snail mail maken

6. Samen op afstand creatief doen

Je kunt elkaar iets sturen, maar je kunt ook samen op afstand creatief doen. Ook hiervoor hoef je alleen maar met elkaar te videobellen. Pak je knutselspullen erbij en je kunt beginnen! Ga samen handletteren, kaarten maken of begin een bullet journal. Er zullen ongetwijfeld ook leuke online workshops te vinden zijn.

7. Op afstand koken

Een hele andere manier om de avond op een leuke manier te spenderen met vrienden, is om samen een online kooksessie te volgen. Wilco en ik deden dit onlangs vanuit zijn werk met heel veel collega’s. We ontvingen een kookpakket en volgden een online sessie van De Librije. De uitdaging, zijn collega’s op het beeldscherm en het leren kennen van nieuwe ingrediënten maakte het een verrassend leuke combinatie. Het voelde écht als een avondje uit. En dat terwijl ik niet per se van koken hou 😉 Een andere aanbieder van kookworkshops is De Kookstudio van Zwolle. Bij beide aanbieders kun je kiezen uit verschillende menu’s.

8. Op afstand uit eten

We blijven in de eetsferen. Je kunt natuurlijk ook op afstand uit eten. Hoe leuk is het om allemaal rond hetzelfde tijdstip sushi te laten bezorgen en ondertussen gezellig te videobellen? Helemaal coronaproof. Een ander bijkomend voordeel is dat de avondklok niet in je nek hijgt. En je kunt die fles wijn gerust opentrekken, want er hoeft niemand naar huis te rijden. Ik zie vooral voordelen 😉

9. Wandelend bellen

Een andere fijne en gezellige bezigheid voor tijdens (en na) de lockdown is wandelend bellen. Het is soms lastig om de drempel over te gaan en naar buiten te stappen voor een blokje om. Laat staan om iedere dag die aanbevolen 10.000 stappen te behalen. Wanneer je afspreekt om op een bepaald tijdstip met een vriend of vriendin te bellen, wordt die drempel een stuk lager. Je slaat hiermee twee vliegen in één klap: je krijgt je beweging en kunt tegelijkertijd bijkletsen.

10. Pubquiz

Mis jij die pubquizzes met vrienden, dan is een online pubquiz misschien wel wat voor jullie. Ze zijn er in allerlei thema’s. Denk bijvoorbeeld aan het thema Holland, muziek of juist algemeen. Bij Online PubQuizzen, bijvoorbeeld, koop je een pubquiz voor nog geen €4,95 per persoon. Je kunt ook zelf een pubquiz maken door iemand vragen te laten verzinnen in thema’s zoals sport, wetenschap, actualiteit, taalkennis, films en topografie. Waar je ook voor kiest, je hebt er ongetwijfeld een avond plezier van.

11. Bier- of wijnproeverij

Ten slotte wil ik ook de online bier- of wijnproeverij nog even noemen. Je krijgt dan een bier- of wijnpakket opgestuurd (of haalt het op). Op de dag van de proeverij krijg je uitleg over de verschillende dranken. Een super leuk ‘thuisblijf-uitje’ met vrienden, familie of collega’s!

Plaats een reactie