Een bullet journal beginnen: dit heb je nodig

| |

Je wilt een bullet journal beginnen. De benodigdheden kun je zo gek, duur of uitgebreid maken als je wilt. Maar in de basis heb je twee dingen nodig: een pen en een journal. In dit artikel vind je de bekendste journals, doe ik een aantal suggesties voor pennen en laat ik andere leuke bullet journal items zien.

Je eerste bullet journal kopen

Als je een bullet journal wilt starten heb je een – jawel – journal met puntjes nodig. Dat klinkt vrij simpel, maar het aanbod in journals is groot. Je hebt keuze uit allerlei soorten en maten. Daarbij spelen vragen als ‘welk formaat spreekt je aan’ en ‘wil je wel of geen printje op de kaft?’ een rol. En ook niet onbelangrijk: welk budget heb je ervoor over? Mijn advies voor je eerste bullet journal: staar jezelf niet blind op het vinden van de ‘perfecte’ journal, maar probeer eerst of het iets voor je is.

De vragen die mij hebben geholpen om een fijne eerste bullet journal te vinden, zijn:

  • Budget: hoeveel wil ik er (ongeveer) aan uitgeven?
  • Gebruik: waar wil ik de journal voor gebruiken?
  • Formaat: heb ik voorkeur voor een formaat?

Na het beantwoorden van de vragen bleek een journal van Mus Creatief goed bij mijn wensen te passen. Om ook jou op weg te helpen, heb ik hieronder de vier meest bekende bullet journal merken met specificaties op een rij gezet.

Mus Creatief

Afmeting: 22,1 x 17 x 2,6 cm
Papierformaat: A5
Gramsgewicht papier: 100 gram
Aantal pagina’s: 260

Creachick journal

Afmeting: 21,1 x 14,8 x 2,6 cm
Papierformaat: A5
Gramsgewicht papier: niet bekend
Aantal pagina’s: 224

Leuchtturm1917

Afmeting: 21 x 14,5 x 1,7 cm
Papierformaat: A5
Gramsgewicht papier: 80 gram
Aantal pagina’s: 249

Archer & olive

Afmeting: 14,6 x 21 cm
Papierformaat: A5
Gramsgewicht papier: 160 gram
Aantal pagina’s: 160

Zoals je hierboven al ziet zijn gestipte journals in allerlei prijsklassen te verkrijgen. In de praktijk blijkt dat de prijs wel iets zegt over kwaliteit, maar dat de prijs die je uiteindelijk betaalt vooral afhankelijk is van je voorkeur en wensen. Wil je een boekje met dik papier omdat je er ook met aquarelverf in wilt werken, dan kun je al snel meer geld neerleggen dan wanneer je dun papier prima vindt, bijvoorbeeld.

Bullet journal beginnen met een klein budget

Nu kan ik me voorstellen dat je niet veel geld wilt betalen als je begint met bullet journalen of misschien is je budget gewoonweg niet toereikend. In dat geval raad ik de eerder genoemde journals van Mus Creatief aan. Wil je nou een écht goedkope bullet journal kopen om het eens te proberen, dan hebben onder andere Action, HEMA en Flying Tiger bullet journals voor rond de €5,00 te koop.

Pennen voor je journal

Het tweede wat je nodig hebt om te kunnen beginnen met bullet journalen is een pen. That’s it. Maar ook daarin zijn weer honderden merken, afmetingen, soorten en kleuren. Je kunt een gewone balpen gebruiken, maar veel bullet journallers gebruiken liever een fineliner of gelpen omdat ze het resultaat daar mooier van vinden. Hieronder vertel ik meer over deze pensoorten.

Fineliners

Fineliners zijn er in allerlei diktes. Het grote voordeel is dat je er heel precies mee kunt werken en ook voor schrijven zijn ze handig. Ze vlekken daarnaast alleen als je heel hard je best doet. Toch zijn ze voor het schrijven niet door iedere journaller geliefd. Daarom zie je vaak dat journallers een fineliner gebruiken voor tekeningen en versieringen, maar voor teksten teruggrijpen naar de gelpen.

Wanneer je het hebt over fineliners, dan vind ik de Micron pennen van Sakura Pigma écht een goede investering. Deze pennen liggen prima in de hand, vlekken nauwelijks en drukken niet door in de meeste bullet journals. Daarnaast zijn ze in allerlei puntdiktes verkrijgbaar. Maar je kunt ook kijken naar fineliners van bijvoorbeeld Edding of Action.

Gelpennen

Naast fineliners of een balpen kun je ook gelpennen gebruiken voor je bullet journal. Gelpennen geven een net iets dikkere lijn dan de meeste fineliners en balpennen. Daarnaast ‘rollen’ ze makkelijk over het papier. Het nadeel van gelpennen is dat de inkt relatief langzaam droogt en het daardoor sneller vlekt.

Muji is een bekend merk onder journallers. Omdat ik deze pennen zelf behoorlijk aan de prijs vind, ben ik op zoek gegaan naar look-a-likes. Ik kwam uiteindelijk bij een goedkopere variant Muji look a like gelpennen op AliExpress terecht. Een andere gelpen die ik nog even wil benoemen is de Pilot Frixion gelpen. Deze pen is uitwisbaar met de gum die op de pen zit. Handig he?

Wat je ook kunt gebruiken in je bullet journal

Een bullet journal en een pen zijn in mijn ogen dus de twee items die je zou moeten hebben om te kunnen starten. Wil je wat meer kleur en versieringen aanbrengen in je journal dan zijn er nog heel veel andere items die je zou kunnen aanschaffen. Ik bespreek er hieronder een aantal met je.

Stiften

Geef wat kleur aan je bullet journal door te werken met stiften. Bij het aanschaffen van stiften is het belangrijk dat je even checkt of ze water- of alcohol based zijn. Vooral die laatste groep, de alcohol-based stiften, kunnen gigantisch doordrukken in je bullet journal.

Crayola Supertips

Als ik veel journal-liefhebbers mag geloven, zijn de Crayola Supertips erg fijn. Volgens hen zijn ze qua prijs-kwaliteit verhouding erg fijn.

Pentel Touch Sign

De Pentel Touch Sign is ideaal voor handlettering in je bullet journal. De punt blijft ook bij wat harder drukken goed. In mijn Mus journal drukt het een klein beetje door, maar dat is prima.

Talens Ecoline Brushpen

Zelf gebruik ik de Ecoline Brushpens met plezier. Ik heb tweedehands een set over kunnen nemen.

Tombow Dual Brush

De Tombow Dual Brush is fijn om tekst te highlighten of spreads te versieren. Je kunt er veel mee dankzij de 2 verschillende punten. Voor handlettering vind ik hem minder geschikt.

Stickers & washi-tape

Met stickers en washi-tape kun je je journal op een makkelijke manier versieren. Het leuke aan beide is dat er eigenlijk voor ieder wat wils is. Het aanbod in thema’s is groot. Denk bijvoorbeeld aan washi-tape met een herfstig patroontje, stickers van een bepaalde hobby, koffiestickers, Japanse stickers, vintage washi-tape en ga zo maar door.

Je kunt ze kopen bij winkels als Action en Bruna, maar ook op Nederlandse webshops zoals journalnstuff. Op de foto hierboven heb ik washi-tape en twee stickers van AliExpress gebruikt:

Just start journaling!

Er is dus genoeg keuze. Het voordeel daarvan is dat er altijd wel iets is wat aan jouw wensen voldoet. Het nadeel is dat je jezelf snel verliest in al het aanbod. Zeker websites als AliExpress zijn ‘gevaarlijk’, want je bent zo een uur verder in je zoektocht naar een leuke washi-tapeje. (been there, done that). Als je weet dat je niet goed kunt kiezen, start dan in ieder geval gewoon eens met een (goedkope) bullet journal en een pen. Switchen van journal en leuke dingen kopen kan altijd nog!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via zo’n link ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt hier niks extra voor.

Wat heb je nodig voor een bullet journal?

Om te kunnen beginnen met een bullet journal heb je maar twee dingen nodig: een bullet journal en een pen of potlood. Je kunt je bullet journal opleuken met allerlei materiaal, zoals stiften, kleurpotloden, aquarelverf, stickers, washitape, printables en scrappapier.

Welke bullet journal drukt niet door?

Of een bullet journal doordrukt, is afhankelijk van de papierdikte en het materiaal dat je gebruikt. De bullet journals van Nuuna (120 grams), Scribbles That Matter (160 grams) en Archer & Olive (160 grams) hebben vrij dik papier en drukken daardoor minder snel door.


Meer over bewust kopen? Lees deze blogs:Of bekijk alle blogs over kopen.

Plaats een reactie