Alles over de acupressuur of spijkermat (& mijn ervaring)

| |

Liggen op een mat met naaldjes: het klinkt eerder pijnlijk dan relaxed. Dat vond ik ook, totdat mijn vriend een zogenaamde acupressuur mat kocht. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik dat natuurlijk ook wel proberen. Sinds die eerste keer op de acupunctuur mat ben ik fan. Waarom ik mijn dagen sindsdien graag eindig op het matje vertel ik je graag.

Een acupressuur mat: wat is dat eigenlijk?

Een acupressuur mat (spijkermat) is een mat met daarop tientallen tot honderden drukpunten. Ieder drukpunt bevat op zijn beurt weer tientallen kleine plastic naaldjes. Door je lichaam op de mat te plaatsen, oefen je met de naaldjes druk uit op je lichaam. De druk van deze naaldjes stimuleert je bloedsomloop en zenuwuiteinden. Dit kan zorgen voor pijnverlichting en zelfs genezing. Denk hierbij aan hoofdpijn, rugklachten en obstipatie. Naast een lichamelijk effect kan een acupressuur mat ook effect hebben op emotioneel niveau: er kan meer geluks- en knuffelhormoon (oxytocine en endorfine) worden aangemaakt.

De acupressuur mat of spijkermat
Naaldjes van de acupressuur mat (spijkermat)

De acupressuur mat vindt zijn oorsprong in India. Daar werd zijn voorganger, het spijkerbed, gebruikt om de geest te zuiveren.

Hoe een spijkermatje in de praktijk werkt

De mat is eenvoudig te gebruiken. Je legt de spijkermat op de door jou gewenste ondergrond. Welke ondergrond het beste werkt, is afhankelijk van het lichaamsdeel dat je wilt verlichten. Zo kun je voor je rug, nek en schouders het beste op een wat zachtere ondergrond, zoals een bed of bank, gaan liggen. Op die manier wordt het contact tussen je lichaam en de naaldjes beter. Voor je benen, voeten of buik is een harde ondergrond beter. Je kunt ervoor kiezen om het lichaamsdeel te ontbloten. Vind je dit te heftig dan volstaat het dragen van een dun kledingstuk of het omwikkelen van een dunne (hand)doek ook. Vervolgens neem je rustig plaats op het matje.

Als je eenmaal op de mat ligt, staat of zit, haal je een paar keer diep adem. De eerste seconden zal het even onwennig zijn. De kans is groot dat je eerste reactie is om het matje zo snel mogelijk te verlaten. Maar je zult al snel ontdekken dat de naaldjes wennen. Na ongeveer een halve minuut voelt je huid misschien wat warm aan en na +/- 3 minuten kun je ook tintelingen voelen. Na zo’n 6 minuten voel je je duidelijk relaxter. Je spieren ontspannen en misschien val je zelfs in slaap.

Acupressuur mat ervaring
Acupressuur mat gebruiken

Hoe lang moet je op de mat doorbrengen?

Hoe lang je het beste op de mat kunt blijven zitten, liggen of staan, hangt af van het lichaamsdeel. Het bekende merk Shakti Mat geeft de volgende tijden als advies:

LichaamsgebiedGeadviseerde duur
Rug20+ minuten
Nek en schouders10+ minuten
Voeten5+ minuten
Benen10+ minuten
Buik5+ minuten

Ik zet zelf het liefst een timer voordat ik op het matje ga liggen, zodat ik niet steeds de tijd in de gaten hoef te houden. Als de tijd om is, kun je rustig opstaan. Van het matje af gaan kan wel weer even onprettig zijn. Het voelt alsof de naaldjes in hordes loslaten. Zodra je van het matje af bent, lijkt je huid op een aardbei en kan het een paar minuten wat onwennig aanvoelen. No worries, want dat trekt vanzelf weg. Ik vind het zelf prettig om na een ‘sessie’ te gaan liggen.

Het beste moment om de acupressuur mat te gebruiken

Het wordt aangeraden om het matje ’s ochtends te gebruiken als je opstaat of ’s avonds voordat je gaat slapen. Zelf gebruik ik hem meestal vlak voordat ik ga slapen. Het is voor mij een ontspanningsmoment. Ook lig ik wel eens op de spijkermat als ik me overdag gestresst voel. Verder kan ik me voorstellen dat een ochtendsessie op zo’n matje energized en dus een fijne start van de dag is. Er zijn dus verschillende momenten waarop de acupressuur mat je ontspanning kan brengen. Wat voor jou het prettigst werkt is een kwestie van proberen.

De voordelen van een acupressuur mat of spijkermat

Een acupressuur mat biedt naast ontspanning nog veel meer voordelen. Het vermindert stress, zorgt voor minder vermoeidheid, verbetert de bloedcirculatie en zorgt voor een beter zuurstofniveau. Heb je last van hoofdpijn of migraine, nekpijn of spanning in je spieren? Dan kan de acupressuur mat verlichting brengen. Bij rugpijn, pijn in voeten of benen kan het zelfs zorgen voor genezing. Verder kan regelmatig gebruik van de spijkermat ook angstgevoelens en depressie verminderen. Een hoop voordelen, dus.

Heb je een hartaandoening, hoge/lage bloeddruk of huidinfectie, dan wordt gebruik van een acupressuur mat afgeraden.

Spijkermat van dichtbij

Hoe ik de accupunctuur mat zelf ervaar

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, gebruik ik de mat zelf vooral als ik gestresst ben. Het helpt me om te ontspannen. Daarnaast zit ik regelmatig verkeerd achter mijn laptop. Op zo’n moment ben ik zo gefocust op mijn werk dat ik een niet ergonomisch verantwoorde houding aanneem. Hierdoor krijg ik last van mijn nek en schouders. Het matje en bijbehorende kussen zijn dan een verademing, want het verlicht de pijn duidelijk. Om te ontspannen en voor het verlichten van pijn in je spieren kan ik een acupressuur mat dus uit ervaring aanbevelen.

Lees ook mijn review van de Flowee spijkermat.

Acupressuur mat onzin?

Is een acupressuur mat onzin? Als iemand die er zelf vrij sceptisch tegenover stond, begrijp ik dat deze vraag regelmatig gesteld wordt. Maar ik ben overtuigd: ik ervaar dat een acupressuur mat/spijkermat mij ontspanning brengt. Ook zijn er veel positieve ervaringen van anderen te vinden; bekijk maar eens de reviews op bijvoorbeeld Bol.com. De enige manier om erachter te komen of het ook voor jou werkt, is door het zelf te proberen.

Gebruik tijdens de zwangerschap

Als je in verwachting bent en verschillende kwaaltjes ervaart, kan de acupressuur mat verlichting bieden. Maar online zijn de meningen verdeeld over het gebruik van zo’n matje tijdens de zwangerschap. Wetenschappelijke onderbouwing heb ik tot op heden niet kunnen vinden. Wel schreef Manon van Flowee een blog over het gebruik van de acupressuur mat tijdens de zwangerschap.

Spijkermat kopen

Spijkermatten worden aangeboden door verschillende merken. In Nederland worden de acupressuur matten van Flowee en Shakti Mat veel verkocht. Andere merken zijn Intey (deze hebben wij), BrellaVio en SWILIX. Ze zijn te koop in hun eigen webshops, maar ook bij onder andere Bol.com en Amazon. Afhankelijk van het merk en de mat betaal je tussen de €20,00 en €55,00.

De beste spijkermat of acupressuur mat

Wat is de beste spijkermat? Voor mij is de Intey mat ontzettend fijn. Natuurlijk heb ik aan één mat genoeg en dus gaat mijn ervaring niet verder dan die van Intey. Maar ik een aantal vergelijkbare gevonden. Deze acupressuur matten lijken qua materiaal en vorm erg op degene die wij hebben én worden erg goed beoordeeld:

1. Flowee acupressuur mat (4,7/5 ⭐️)

Allereerst de acupressuurmat van Flowee, waarover ik een review schreef. Ik ben enthousiast over de goede kwaliteit en de grootte van de mat. Ook andere gebruikers spreken hun lof uit, bijvoorbeeld op bol. De mat kost €49,- en een set €79,-.

2. BrellaVio spijkermat (4,6/5 ⭐️)

Deze spijkermat komt als zeer goed beoordeeld uit de bus op Bol.com. Dat is te zien aan een beoordeling van 4,6/5 sterren uit meer dan 650 reviews. Gebruikers waarderen vooral de kwaliteit van de mat. Hij is verkrijgbaar in het zwart, groen, pastelroze, turquoise en lichtgrijs. De BrellaVio acupressuur mat is verkrijgbaar zonder kussen voor €34,95. De variant met kussen kost €49,95.

3. Northwall acupressuur mat (4,9/5 ⭐️)

De Northwall acupressuur mat krijgt een derde plek in dit lijstje. Deze mat wordt geleverd inclusief kussen en opbergzak. Met 4,9/5 is ook de beoordeling hiervoor hoog. Als je de meer dan 40 reviews leest, ontdek je dat ook deze mat veel mensen ontspanning brengt. Opvallend is het grotere kussen dat bij deze set zit. Verkrijgbaar in zwart, grijs, turquoise en groen voor €69,99.

De acupressuur mat samengevat

Wat is een acupressuur mat?

Spijkermat ervaring

Een acupressuur mat of spijkermat is een mat met drukpunten waarin kleine plastic naaldjes verwerkt zijn. De honderden naaldjes stimuleren de bloedsomloop en zenuwuiteinden in het lichaam. Dit kan pijn verlichten en zelfs voor genezing zorgen. Daarnaast wordt door deze stimulans meer oxytocine en endorfine aangemaakt, ook wel bekend als knuffel- en gelukshormoon.

Wat zijn de voordelen van een acupressuur mat?

🧘🏽‍♀️ Vermindert stress
😴 Vermindert vermoeidheid
🔄 Verbetert de bloedcirculatie
 📊 Verbetert het zuurstofniveau
 💁🏼‍♀️ Verlicht bij hoofdpijn, nekpijn en spierspanning
🩹 Geneest rugpijn en pijn in voeten of benen
🌿 Vermindert angstgevoelens en depressie

Hoe lang moet je blijven liggen?

Rug: 20+ minuten
Nek en schouders: 10+ minuten
Voeten: 5+ minuten
Benen: 10+ minuten
Buik: 5+ minuten

Hoe gebruik je een acupressuur mat?

1. Leg de acupressuur mat op de door jou gewenste ondergrond (bed, bank, vloer of ergens anders)
2. Ga met het gewenste, ontblootte lichaamsdeel op de mat zitten, staan of liggen
3. Haal een paar keer diep adem en probeer jezelf te ontspannen
4. Blijf minimaal 20 minuten op de mat voor het beste resultaat
5. Drink na het gebruik van de mat wat extra water


Laat je inspireren voor een bewuste lifestyle:Of bekijk alle blogs over een bewuste lifestyle.

5 gedachten over “Alles over de acupressuur of spijkermat (& mijn ervaring)”

 1. Hoi ik heb gisteren de shaktimat gebruikt voor het slapen gaan en mijn ervaring was compleet anders. Het leek wel alsof ik twee grote blikken red bull had gedronken. Slapen lukte niet, ik ben 11:30 naar bed gegaan en ik sliep 4:00. Daarnaast kwam er zoveel energie vrij dat het voelde alsof ik een paniekaanval kreeg. Mijn rug was wel compleet ontspannen, maar mijn plexus solaris stond onder flinke spanning. Heeft iemand wel eens hetzelfde ervaren? Gr Roel

  Beantwoorden
  • Hoi Roel,
   Wat vervelend dat jouw ervaring minder positief is. Een paniekaanval kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Kan het zijn dat je een te hoge of lage bloeddruk hebt, misschien? Dat is één van de lichamelijke kwalen waarbij de acupressuur mat wordt afgeraden. Ik kan me voorstellen dat het dan averechts werkt. En zo niet, misschien kun je het matje dan eens in de ochtend proberen? Ik hoop dat de ervaring ombuigt naar iets positiefs!

   Beantwoorden
  • Hoi Roel,

   Het gebeurt inderdaad bij een aantal mensen dat zij juist ontzettend veel energie van de spijkermat krijgen. Het percentage gebruikers die dit ervaart is echt een stuk minder dan de mensen die er juist rustig van worden. Maar je staat hier niet alleen in. Ons advies is om de spijkermat dan juist in de ochtend te gebruiken.

   Mocht je nog vragen hebben dan horen we dat graag!

   Met een relaxte groet,

   Manon
   Flowee – Relax Your Senses

   Beantwoorden
 2. Ik heb er zelf ook 1 aangeschaft voor mijn rugklachten! Heb al vanalles geprobeerd, maar niks werkt langer dan een week.. Hij werkt super, omdat je dit elke dag bijhoudt.. Alleen maak ik door die mat waarschijnlijk teveel gelukshormonen aan.. Dat gevoel is de reden dat ik het de laatste dagen niet meer 20 hele minuten vol kan houden.. Zeer spijtig want het is echt een fantastische uitvinding..

  Beantwoorden

Plaats een reactie