De Koffiejongens: een duurzaam alternatief voor Nespresso koffiecups

| |

Koffie. Ik hou ervan. Het liefst zwart, zonder iets erin. Op z’n tijd een cappuccino of latte macchiato met een siroopje. Extra balen dus, dat onze volautomatische bonenapparaat vorig jaar kapot ging. Een filterapparaat was het alternatief. Na bijna een jaar filterkoffie te hebben gedronken, was het nu tijd voor een upgrade. Maar waar kies je voor als je lekkere koffie wilt én er bewust mee om wilt gaan? Toen we hoorden over een duurzaam alternatief voor Nespresso cups waren we om. Het werd een Nespresso Krups apparaat met duurzame koffiecups van De Koffiejongens. In deze blog deel ik over mijn ervaring met deze combinatie.

Op zoek naar een goed Nespresso cups alternatief

De koffiezetapparaten van Nespresso en Dolce Gusto hielden ons lange tijd tegen vanwege de cups. Of beter gezegd: het afval wat daardoor gegenereerd wordt. De Nespresso cups worden van samengestelde materialen gemaakt, waaronder van plastic en aluminium. Restafval en moeilijk afbreekbaar, dus. Sowieso is koffie drinken al niet per se duurzaam. Armoede, slavernij en ontbossing zijn actuele thema’s in deze wereld. En al die koffie moet natuurlijk ook op een manier naar Nederland gebracht worden.

Als ik dan toch koffie drink, wil ik wel bewust kiezen voor een goed alternatief. Een alternatief dat op z’n minst makkelijk afbreekbaar afval creëert en koffieboeren helpt een goed bestaan op te bouwen. Gelukkig zijn er steeds meer voortvarende alternatieven waarbij biologisch afbreekbare Nespresso cups én eerlijke koffie de norm zijn. Een mooi alternatief voor de Nespresso cups uit de supermarkt en de cups van Nespresso zelf.

Duurzame koffie zetten met een Nespresso Krups machine en biologisch afbreekbare koffiecups.
Duurzame koffie van De Koffiejongens

Biologisch afbreekbare koffiecups van De Koffiejongens

De koffiecups van De Koffiejongens zijn zo’n duurzaam alternatief voor Nespresso apparaten. De cups van dit merk zijn biologisch afbreekbaar. Deze cups zijn niet gemaakt van plastic of aluminium, maar van materiaal dat oplost in de aarde: suikerriet en mais. De koffieprut wordt voedzame compost en zo is de cirkel rond. Ook de koffie zelf draagt bij aan een betere wereld. De koffie is UTZ gecertificeerd, waardoor koffieboeren betere leefomstandigheden kunnen creëren. Ook aan natuurbehoud is gedacht: de koffie heeft het Rainforest Alliance keurmerk. “Oké, en hoe zit het dan met de verpakking? En de bezorging?”. Vroeg ik me af. Want wat blijft er over als een bewust koffiemerk de bestellingen in niet recyclebaar materiaal én per bestelbus levert? Het deed me goed om te lezen dat het verpakkingsmateriaal FSC gecertificeerd is. Ook wordt alles verpakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En 95% van de bestellingen wordt per fiets geleverd.

Koffie abonnement of losse bestelling

Bij De Koffiejongens heb je de keuze uit een abonnement of een losse bestelling. De abonnementen variëren van 60 cups per 8 weken (€20,95/8 wk) tot 60 cups per 2 weken (€17,95/2 wk). De koffiecups worden dan periodiek gratis bij je bezorgd. Ideaal, want dan zit je niet snel zonder cups. Liever een losse bestelling doen? Dat kan vanaf 60 cups voor €20,95.

De smaken

Ieder heeft z’n eigen voorkeur. Dat geldt ook voor de smaak van koffie. Wilco houdt bijvoorbeeld van veel soorten koffie, terwijl ik niet echt kan genieten van bijvoorbeeld espresso. Daarom is het fijn dat De Koffiejongens vijf verschillende smaken aanbieden:

  • Lungo
  • Lungo forte
  • Espresso
  • Ristretto
  • Decaf

Ben je nou niet zo’n fan van cafeïne, dan zijn er dus zelfs decaf koffiecups! Niks ten nadele van andere alternatieven, maar hierin zie ik een voordeel ten opzichte van de koffiecups van bijvoorbeeld Wakuli. Waar andere merken voorbij gaan aan decaf en minder smaken bieden, hebben De Koffiejongens een ruim aanbod.

Mijn ervaring met de duurzame koffiecups van De Koffiejongens

Nu je meer weet over de achtergrond van deze koffiecups, ben je wellicht benieuwd naar mijn ervaring met deze koffie. Ik ben geen koffiekenner, dus kan je niet verblijden met een uitgebreide beschrijving waarin ik in geur en kleur vertel hoe de koffie smaakt. Wel kan ik zeggen dat ik de lungo en lungo forte van De Koffiejongens heerlijk vind! Sowieso een hele verbetering ten opzichte van filterkoffie, maar ik vind het ook niet afdoen aan de koffie uit ons oude volautomatische koffiezetapparaat. Van de espresso variant heb ik, onder het mom van ‘toch even proberen’ één slok op. Dat is echt niet mijn ding. Ristretto heb ik om die reden overgeslagen. Gelukkig is Wilco daar wel blij mee. En de decaf bewaren we voor een liefhebber daarvan 😉

Koffiehoekje met koffie van De Koffiejongens
Duurzame Nespresso koffiecups van De Koffiejongens
De Koffiejongens koffiecups

Niet onbelangrijk is dat het bestelproces ook heel simpel werkt. Hoewel ik mijn wensen per mail mocht doorgeven aan De Koffiejongens, heb ik het bestelproces ook even doorlopen om te zien hoe het werkt. Ik vind de interface heel gebruiksvriendelijk en duidelijk. Je kiest een pakket of eenmalige bestelling die bij je past. Vervolgens selecteer je hoeveel koffiecups je per smaak wilt. Daarna vul je je gegevens in en reken je af met iDeal, creditcard of Bancontact. De bestelling wordt de volgende dag al geleverd.

Duurzame koffie met biologisch afbreekbare koffiecups van De Koffiejongens

Als je het eenmaal ontvangen hebt, kun je genieten van je lekkere bakkie pleur. De cups zelf werken precies hetzelfde als de cups die je gewend bent te gebruiken in je Nespresso apparaat. Ik hoorde in de wandelgangen wel eens dat je alleen Nespresso cups moet gebruiken in zo’n apparaat omdat het anders eerder kapot zou kunnen gaan. Tot dusver ondervind ik geen problemen. Ook het koffiezetten gaat met deze cups goed met de Nespresso Krups machine.

Biologisch afbreekbare duurzame koffiecups van De Koffiejongens

Is de koffie eenmaal klaar? Dan is er een groot verschil met de originele Nespresso cups: je gooit de koffiecups van De Koffiejongens bij het GFT of op de composthoop. Naast genieten van lekkere en eerlijke koffie draag je met de cups van De Koffiejongens dus ook bij aan minder lastig afbreekbaar afval. Meer weten? Bekijk de website van De Koffiejongens.

Ik heb de koffiecups uit dit artikel gekregen.


Meer over bewust kopen? Lees deze blogs:Of bekijk alle blogs over kopen.

Plaats een reactie