Afstuderen? Met deze tips maak je er een succes van!

| |

Je leeft er jaren naartoe: je afstudeeronderzoek. Het is dé periode om te laten zien wat jij de afgelopen jaren hebt geleerd. Mede daarom is afstuderen misschien wel één van de meest gevreesde dingen van de studententijd. Natuurlijk beslaat een relatief lange periode, maar moet je je er eigenlijk wel zo druk over maken? Ik kan je in ieder geval iets verklappen: het gros van de studenten studeert af. En met deze tips maak jij er al helemaal een succes van!

Misschien ligt jouw tijd als afstudeerder ver voor of juist achter je en lees je dit artikel uit nieuwsgierigheid. In dat geval: be my guest! Voor het gemak ga ik er echter maar even vanuit dat je binnenkort start met je afstudeerproject. Of je nou in de voorbereidende fase zit, of al startklaar bent: in alle gevallen denk ik dat jij wat aan deze tips, die voortkomen uit mijn eigen ervaring of ervaring van anderen, kunt hebben. Ben je er klaar voor?

#1: Kies voor een afstudeeronderwerp waar jij energie van krijgt

Laten we starten met misschien wel de belangrijkste tip: doet dát wat jou blij maakt! Ja, afstuderen is voor veel studenten best een pittige opgave. Maar het wordt een stuk minder heavy wanneer jij onderzoek doet naar iets waar je energie van krijgt. Dus ga voor jezelf na wat jou beweegt en zoek (of creëer) daar een onderzoek bij.

#2: Afstuderen = eisen stellen

Niet alleen een onderwerp dat bij jou past maakt de kans groter dat je op een leuke afstudeerperiode terugkijkt; ook het creëren van een fijne ‘omgeving’ heeft daar invloed op. Er zijn veel gebieden waarop je eisen kunt stellen, zowel materieel (denk aan een vergoeding of werkplek) als immaterieel (flexibele werktijden, toegang tot informatie). Wat er echter precies nodig is om een fijne afstudeertijd te hebben, is natuurlijk voor ieder persoon verschillend. De vraag die wél voor iedereen geldt, is: wat heb jij nodig om van dit onderzoek een succes te maken?  Zodra je dat enigszins helder hebt, kun je gerichter zoeken naar een afstudeeropdracht.

#3: Wees realistisch over wat komen gaat

Een half jaar voordat ik startte met mijn afstudeeropdracht, had ik grootse ideeën in mijn hoofd: dit was hét moment om iets grandioos neer te zetten. Het liefst met als resultaat een lucratief model of nieuwe methode. Ik zag daarnaast al helemaal voor me dat ik klappers van presentaties zou geven aan hoge piefen. Een enorm geromantiseerd beeld, want in werkelijkheid studeerde ik af bij een informele organisatie met een onderzoek dat intern georiënteerd was. Er was geen sprake van een nieuw model en al helemaal niet van hoge piefen.

En ik ben niet de enige die er een big issue van maakte, blijkt na een rondje navraag. Irma studeerde SPH en onderschrijft dat: “Al vanaf mijn eerste jaar is afstuderen iets heel ‘groots’ en ‘moeilijks’, waarvan ik het idee had dat ik dat nooit ging kunnen.” Nu het erop zit, ziet zij dat anders: “Door de jaren heen groei je naar het afstuderen toe en word je erop voorbereid.” Verlies jezelf dus niet in het idee dat afstuderen een enorme big deal is.

#4: Betrek stakeholders frequent bij je onderzoek

Tijdens mijn studie werd er behoorlijk gehamerd op het betrekken van ‘stakeholders’ (men, hoe vaak ik dat woord wel niet heb gehoord). Pas tijdens mijn afstuderen kwam ik erachter dat dit absoluut waarde heeft. Ik – en velen met mij – heb de neiging om alles alleen te doen. Je afstudeeropdracht is hét moment om zelfstandig te laten zien wat jij hebt geleerd de afgelopen jaren. Met zelfstandigheid is niks mis, maar het gevaar zit hem erin dat je doorslaat en dingen voor jezelf houdt. Het gevolg? Jij en betrokkenen komen op een later moment in het proces voor verrassingen te staan. Betrek stakeholders daarom frequent bij jouw voortgang. Plan bijvoorbeeld eens per week of maand een (telefonische) meeting in, geef regelmatig updates en vraag om feedback; dan heb je deze valkuil in ieder geval gedekt.

#5: Maak gebruik van de kennis van anderen

Om nog even door te gaan op die betrokkenen: je mag best wat van ze vragen! Het gaat er niet om dat jij als afstudeerder alle kennis in pacht hebt, maar dat je mensen die wél kennis hebben van specifieke onderwerpen slim inzet ten gunste van je onderzoek. Dus schroom niet om nog wat vragen aan hen te stellen. Dan heb je er gelijk weer een bron bij 😉

#6: Breek uit je cocon

Tijdens de periode dat je afstudeert, kan het voelen alsof je in een cocon zit. Trap er niet in! Stap – in plaats van je te verschuilen in een eenzaam hoekje – op je klasgenoten af. Niemand anders snapt jouw frustraties zo goed als zij en bovendien is het heerlijk om even op hetzelfde niveau te kunnen sparren. Mij heeft het in ieder geval enorm geholpen. Het zorgde niet alleen voor nieuwe inzichten en inspiratie, maar ook voor een (erg gewenst) portie ontspanning.

#7: Je hoeft niet elke dag een concreet resultaat te hebben

Dan een tip waarvan ik het jammer vind dat ik me er pas na een paar maanden bewust van werd: je hoeft niet elke dag een concreet resultaat te hebben. Onderzoeken is een kwestie van informatie tot je nemen, schrappen en daar weer wat aan toevoegen. En al die informatie die je tot je neemt, moet verwerkt worden. Verwerken = werken, ook zonder concrete woorden op papier.

#8: Wacht niet tot het laatste moment met schrijven

Bovenstaand betekent overigens niet dat je maandenlang niks op papier hoeft te zetten. Sterker nog, dat is écht een afrader. Niet alleen omdat je de helft over een maand alweer vergeten bent; ook omdat het enorm veel stress oplevert. Jouw tijd als typische ‘laatste-moment’ student is voorbij, dus kom op: klim in die pen! Thank me later.

#9: Wees lief voor jezelf!

En last but not least: wees alsjeblieft een beetje lief voor jezelf. Ik kan uit ervaring (en als perfectionist) zeggen dat dit ontzettend lastig kan zijn. Het is goed om jezelf uit te dagen, maar te streng zijn voor jezelf staat je geluk in de weg. Gelukkig bracht Irma het wél in de praktijk: “Ik had voor mezelf heel duidelijk: van 9.30 tot 15.00 werk ik hard en gefocust en buiten die tijden geen afstuderen voor mij. Ook hield ik één dag in de week vrij en zorgde dat mijn weekend afstudeer-vrij was. Dat hielp mij heel erg om, in de tijd die ik vrij hield voor afstuderen, ook écht met afstuderen bezig te zijn. Dat komt omdat ik wist dat ik daar omheen nog zat tijd had voor alle leuke dingen.”

Zo, dat waren de tips voor afstuderen! Ik hoop dat deze inzichten en ervaringen jou een stukje verder helpen in jouw afstudeerperiode.


De meest recente posts over werken:Of bekijk alle blogs over bewust werken.

Plaats een reactie