Vergroot je productiviteit met de Pomodoro techniek

| |

Soms, heel soms, komt het voor dat je van een methode of techniek hoort waar je een gat van in de lucht kunt springen, maar waar je niet persé naar op zoek was. Nu moet ik eerlijk zeggen: als het gaat om slim en effectief werken, zijn mijn oortjes altijd wel gespitst. Toch sprong ik een gat in de lucht toen ik hoorde van de Pomodoro techniek. Ik deel de ervaringen die ik de afgelopen maanden opdeed graag met jou, zodat ook jij slimmer kunt gaan werken!

Wat tomaten hiermee te maken hebben

Voordat ik jullie meesleep in mijn enthousiasme, eerst even een kort lesje over tomaten. De Pomdoro techniek is bedacht door Francesco Cirillo. Zijn LinkedIn pagina vertelt ons dat hij vooral werkervaring heeft op het gebied van software development, extreme programming en agile werken. Allemaal vakgebieden waarbij efficiëntie en productiviteit een grote rol (kunnen) spelen. Niet gek dus, dat hij rond 1980 deze techniek uitvond. Sterker nog: de uitvinding kwam tot stand omdat de Italiaan helemaal gek werd dat hij taken niet voltooide. Bij die uitvinding was een kookwekker betrokken. En precies dat is waar ‘Pomodoro’ naar verwijst. Het woord betekent namelijk ‘tomaat’ in het Italiaans, en laat de kookwekker nou net de vorm van een tomaat hebben gehad. Zo, dan weet je dat ook weer.

Hoe werkt de Pomodoro techniek?

Genoeg over tomaten, maar nog niet genoeg over de kookwekker. De kookwekker (of timer) heb je namelijk serieus nodig voor de Pomodoro techniek. Het is de bedoeling dat je vier keer in timeframes werkt van 25 minuten. Na elk timeframe neem je 5 minuten pauze om je hersenen uit te laten rusten van de sprint die je hebt getrokken. Hieronder beschrijf ik in 6 simpele stappen hoe het precies werkt:

  1. Maak een to-do list. Daarbij maakt het niet uit of het nou een enorme klus is die je opsplitst in behapbare brokken, of dat het allemaal op zichzelf staande minitaken zijn. Het belangrijkste is dat jij je aandacht volledig geeft aan de taak waarmee je bezig bent.
  2. Zet de timer op 25 minuten. (En zet er nog even wat extra kracht bij met bijvoorbeeld een motiverend filmpje).
  3. Start! Vanaf nu focus je je op het afwerken van de takenlijst.
  4. En stop. Geloof me, dit is misschien wel het lastigste onderdeel van de hele methode. Als je lekker in de flow zit, kan het geluid van de timer als een jammerend kind klinken. Toch moet je echt stoppen om het positieve effect van ontspannen hersenen te bereiken.
  5. Neem een korte pauze. Wandel naar de koffieautomaat, adem diep in en uit of maak een kort praatje met je collega. Doe in ieder geval 5 minuten iets wat niet gerelateerd is aan jouw werk.
  6. Neem na elke 4 rondes een langere pauze. Denk aan 20 á 30 minuten. Op deze manier kunnen je hersenen de informatie verwerken die je net hebt opgehaald.

Je kunt natuurlijk werken met een oldschool kookwekker, maar anno 2017 hebben we een giga assortiment aan digitale tools tot onze beschikking. Het enige wat je nodig hebt om ‘Pomodoro-proof’ aan de slag te gaan, is toegang tot de appstore. Zelf heb ik tot nu toe alleen nog maar gewerkt met de Android app ‘Goodtime‘. Dit is een vrij basic app die doet wat hij moet doen (en niet meer), maar er zijn veel meer apps te vinden die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn. Zo kun je via ‘CherryTomato‘ de Pomodoro methode ook via de computer uitvoeren en is ‘Be Focused‘ een mooie, uitgebreide app voor Applegebruikers.

Slim werken is voor iedereen

Alhoewel ik het voor het eerst heb uitgeprobeerd tijdens het maken van opdrachten, wist ik al gelijk dat het voor veel meer soorten werk een uitkomst zou kunnen zijn. Zo kan ik me voorstellen dat het goed werkt wanneer je als docent tentamens moet nakijken, is het top als je als schrijver een artikel aan het maken bent of wanneer je een berg aan achterstallige taken moet wegwerken in welk kantoorberoep dan ook. Daarnaast kan ik me voorstellen dat de Pomodoro techniek goed is voor mensen die problemen hebben met het concentreren op één activiteit. Door de relatief korte, maar ingekaderde tijdspanne heb je een stok achter de deur om je niet af te laten leiden.

Voor welk doeleinde je het dan ook gebruikt, het heeft in ieder geval de volgende voordelen:

  • De techniek helpt je niet alleen om te focussen op de taken die je op je lijstje zet. Het helpt je namelijk ook om na te denken over welke taken prioriteit hebben en welke niet. Zeg maar dag tegen uitstelgedrag!
  • Het is een ideale methode voor foutgevoelig werk. Doordat je om de 25 minuten pauze neemt, kunnen je hersenen zich even ontspannen. Je voorkomt fouten door niet te lang door te gaan.
  • De echte perfectionisten onder ons herkennen het wel: je komt bekaf thuis omdat je jezelf weer eens over je grenzen heen hebt geduwd. Door aan de slag te gaan met de Pomodoro techniek, wordt je verplicht om op tijd pauze te nemen. Daarom is dit de perfecte manier voor perfectionisten 😉
  • Lunchen achter je bureau is verleden tijd. Doordat je jouw tijd efficiënt benut, gun je jezelf de vrije tijd veel meer en geniet je des te meer van je pauzes.

Hoe ik het zelf ervaar

Als ik deze manier van werken eerder kende, dan was leren een stuk plezieriger geworden. Alhoewel mijn discipline om de boeken in te duiken vooral in het eerste jaar behoorlijk op niveau was, kan ik me goed voorstellen dat ik informatie veel beter onthouden zou hebben wanneer ik de Pomodoro techniek zou hebben gebruikt. Bovendien is mijn houding ten opzichte van tijd veranderd. Eerder voelde het alsof ik in strijd was met de klok. Dat is zo’n enorm opgefokt gevoel; misschien herken je het wel. Nu voelt het alsof ik gewoon meesurf op de golven van tijd. Naast alle lof, moet ik zeggen dat het ook nadelen heeft. Zo kan ik deze manier alleen voor mijn werk gebruiken als ik in m’n eentje op kantoor zit óf wanneer ik zeker weet dat niemand me stoort met dringende vragen. En daarnaast is het niet helemaal handig als je aan het digidetoxen bent, zoals ik. Toch is het – vooral voor mensen die het stappen in de valkuilen van perfectionisme zat zijn – een fantastische manier om meer gedaan te krijgen. En dat door slimmer te werken, in plaats van harder!


De meest recente posts over werken:Of bekijk alle blogs over bewust werken.

Plaats een reactie