6x geld verdienen als student

| |

Als student heb je behoorlijk wat mogelijkheden als het om tijdopvulling gaat. Je kunt ervoor kiezen om wat meer vrije tijd te hebben door niet naar college te gaan. Je kunt je vrije tijd opvullen met Netflix, een avondje bier drinken of gitaar spelen. Maar je kunt natuurlijk ook jouw kwaliteiten aan het werk zetten en wat extra geld verdienen als student. Speciaal voor studenten met handelsgeest zette ik verschillende manieren op een rij.

Alhoewel ik rust tegenwoordig kan waarderen, heb ik er nooit echt van gehouden om lang op mijn gat te zitten. In de praktijk uit zich dat door steeds weer nieuwe dingen zoeken. Toen ik na mijn tweedejaars stage geen bijbaan meer had, besloot ik andere manieren te zoeken waarmee ik financieel gezien de tijd kon overbruggen totdat ik een nieuw baantje gevonden had. Uiteindelijk waren er – afgezien van een opa en oma die soms een tientje in mijn hand stopten – 4 dingen die voor inkomsten hebben gezorgd:

1. Boeken verkopen (nee, niet je studieboeken)

Voor de hand liggend is het verkopen van je studieboeken. Via Marktplaats of de Facebookgroep van jouw opleiding ben je ze binnen no-time kwijt. Maar in het kader van boeken kun je veel meer. Een paar jaar geleden kocht ik boeken zo goedkoop mogelijk in bij de kringloopwinkel, om ze vervolgens voor soms wel het tiendubbele te verkopen via Bol.com.

Tenzij je een échte boekenkenner bent, kan ik het niet aanraden om ze op de gok in te kopen. Daarmee zou je een hoop geld weggooien. Gelukkig leerde een vriendin mij een slimme truc:

  • Download de Bol.com app
  • Ga naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt
  • Pak lukraak een boek dat door de brievenbus past en er goed uitziet
  • Druk op ‘zoeken’
  • Kies voor ‘Barcode of QR-code scannen’
  • Scan de streepjescode van het boek

Via de app krijg je nu het boek te zien dat je zojuist hebt gescand. Als je een klein stukje naar beneden scrollt, zul je zien dat er bij ‘andere verkopers’ een minimum prijs voor een tweedehands editie wordt genoemd. Voor minimaal dit bedrag kun je het boek verkopen. Waren alle concurrentie analyses maar zo makkelijk! 😉

Bedenk wel dat je een bemiddelingsbijdrage aan Bol.com betaalt á €0,99 + 15% en dat je ook de verzendkosten nog van de omzet af moet trekken. Het beste kun je daarom uitgaan van een tweedehands minimum van €12,00. Toch blijft er vaak een leuk bedrag over. Zelf doe ik dit al een tijdje niet meer, maar mijn laatste deal was een boek dat ik voor – een relatief hoge kringloopprijs á – €1,50 kocht. Ik verkocht ‘m voor €17,00 en hield er netto zo’n €10,00 aan over.

2. Goed gebeitste meubels en kekke kastknoppen

Niet alleen tweedehands boeken zijn gewild, ook meubels gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Althans, de opgeknapte versies. Want niemand hoeft een salontafel die onder de krassen zit, zelfs niet als hij gratis op te halen is. Behalve jij!

Heb je een mooi opknap-exemplaar gevonden, dan zijn er zat mogelijkheden. Je kunt het natuurlijk gewoon schuren en verven, maar heb je er wel eens aan gedacht om te beitsen of het een vrolijk printje te geven? Krijtverf kan overigens ook tof zijn.

Bonus: doe kekke knoppen op een kastje en je vangt zo nóg meer!

3. Lang leve Ebay

Deze derde tip is niet helemaal gratis, maar wanneer je de smaak eenmaal te pakken hebt kun je prima een tientje investeren om het uit te proberen. Onze grote vrienden uit China weten op de één of andere manier leuke dingen aan te bieden voor een schijntje. Ik heb het natuurlijk over de verkopers van Ebay en Aliexpress.

Ehh.. De 27-jarige Annemijn breekt hier even in (2020). De afgelopen jaren heb ik geleerd dat die ‘goedkope spullen’ misschien voor de eindgebruiker geen hoog prijskaartje hebben, maar op een andere manier wél veel kosten. Ze worden geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden, gemaakt van niet-duurzame materialen en het transport is vervuilend. Dan weet je het maar 😉

Mensen die het lastig vinden om een PayPal-account aan te maken of gewoonweg niet 2 maanden dagen willen wachten tot hun bestelling arriveert, kunnen voor jou een uitkomst zijn. Door spullen via dergelijke kanalen in te kopen voor spotprijsjes en daar een marge over te rekenen hier in Nederland, wordt jouw bankrekening gespekt.

Zo kocht ik ooit zo’n shirt voor €2,20 via Ebay, gewoon om te proberen of het werkte. Tijdens een rommelmarkt verkocht ik ‘m voor €5,00. “Had ik er maar meer ingekocht”, dacht ik.

4. Handelen op de rommelmarkt

Nu we het toch over rommelmarkten hebben: ze zijn best onderschat. Over zo’n relatief goedkoop en goedbezocht kanaal, mag men best eens positiever doen. Een middag op de rommelmarkt kan je zomaar €50,00 + een hoop fun opleveren. Pin me er overigens niet op vast, maar dat is mijn gemiddelde met voornamelijk kleding als aanbod. Ongeacht je aanbod, aan de context kun je in ieder geval een hoop doen. Wat tips:

  • Gun je bezoekers de ontspanning van een rechte rug door je spullen op een tafel of kraam aan te bieden. En als je dan toch bezig bent, kun je er net zo goed een wit laken of kleed onder leggen.
  • De ruimte die je hebt, kun je waarschijnlijk makkelijk opvullen. Maar juist daarin zit de valkuil. Als je teveel neerzet, wordt het al gauw een zooitje. Zorg voor orde: maak gebruik van krijtbordjes en fotolijstjes om prijzen of aanbiedingen aan te geven en laat genoeg ruimte vrij tussen de spullen.
  • Vaak doen verkopers hun spullen tijdens het laatste uur weg voor de helft van de prijs. Wil je een slim trucje uithalen? Begin hier dan al 1,5 uur voor het einde mee en geef het laatste (half) uur 75% korting. Natuurlijk wel even de meest waardevolle spullen weghalen.

Naast mijn activiteiten zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je als student kunt doen om brood op de plank te brengen. Hieronder vind je meer tips.

Bonus tip 1: start een affiliate website

Deze bonus tip is niet gerelateerd aan producten, maar een affiliate website is een mooie manier om inkomsten te genereren. Kies een niche (bijvoorbeeld keukenmixers), maak een mooie website met WordPress en meld je vervolgens aan via een affiliate programma zoals dat van Bol.com. Als je een beetje tech savvy bent is dit een hartstikke leuke manier om geld te verdienen!

Bonus tip 2: teksten vertalen

Spreek jij een taal vloeiend (of erg goed), dan is het vertalen van teksten een leuke manier om geld te verdienen als student. Meld je aan op een platform zoals Fiverr.com, geef aan welke vertaaldienst jij biedt en laat die opdrachten maar binnenkomen. Het is wel belangrijk dat je snel kunt typen, want anders is het niet echt rendabel.

Deze tips komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Als doorgewinterde amateur-verkoper probeerde ik heel veel uit. Kansen zien in spullen die door anderen als afgedankt beschouwd worden, kan heel veel opbrengen. Natuurlijk zit er ook risico verbonden aan deze tips. Het kan maar zo zijn dat je het niet verkoopt. Denk daarom eerst goed na over wat je wilt verkopen en koop pas ‘afdankertjes’ als je werkelijk een beeld hebt van het resultaat zoals dat uiteindelijk moet zijn.


De meest recente posts over werken:Of bekijk alle blogs over bewust werken.

Plaats een reactie